Graficianul sucevean Mihai Pînzaru PIM, care este în aceste zile mesagerul cultural al Bucovinei în Italia, la ProPatria Festival, a avut miercuri, 25 mai, la Accademia di Romania din Roma, vernisajul expoziţiei de grafică „Ridendo castigat mores” („Râzând îndreptăm moravurile”).
“Un fotograf sofisticat şi un grafician caustic”
Aşa cum ne transmit Irina şi Liliana Solomon, PIM, „seniorul caricaturii româneşti”, şi-a deschis expoziţia în compania maestrului fotograf Eugen Ciocan, care a prezentat o colecţie de imagini grupate sub genericul “Versus - atunci şi acum”.
“Un fotograf sofisticat şi un grafician caustic” s-au conjugat expoziţional în cadrul unei manifestări care şi-a propus să demonstreze că “în afară de cerşit, furat din buzunare sau proxenetism, românii mai fac în Italia şi alte lucruri”.
Iată ce ne spun în continuare Irina şi Liliana:
“Eugen Ciocan este cel care ţine în Bucureşti, pe Lipscani, celebrul <FotoCabinet>, iar selecţia <Versus - atunci şi acum> este expoziţia care pune în discuţie urgenţa recuperării centrului istoric bucureştean, cu accent pe faptul că o capitală fără centru ar putea fi simptomatică pentru o ţară fără direcţie. Pe cealaltă parte a simezei, maestrul PIM lansează un avertisment sec, care s-ar putea traduce <dacă morală nu e, nimic nu e>. Referirile sale parcurg o paletă largă de ţinte, de la cele mai elementare probleme ale omului - munca, cunoaşterea, sensul vieţii - până la cele mai complicate faţete ale socialului - raporturile de putere, stratificările sociale, criza strategiilor de grup, societatea ca tot şi individul rătăcitor prin ea”.
Premii pentru copii performanţi ai românilor din Italia şi „Poetry from Bucovina”
Se cuvine să subliniem faptul că această prezenţă românească la Roma n-ar fi fost posibilă dacă n-ar fi existat organizatorii acestui eveniment: Asociaţia „ProPatria” din Italia, adică soţii Liliana şi Nicu Moraru, „care au sesizat că în Italia are parte de notorietate doar câte un român care violează sau dă în cap, dar nu se ştie mai nimic despre copiii familiilor aşezate aici, care performează la vârste fragede, fie că intră în lotul de gimnastică al Italiei, cântă la violoncel sau clarinet sau excelează pe tărâmul artelor vizuale”.
De fapt, dubla expoziţie a celor doi artişti a deschis ProPatria Festival, la finele căruia copiii pe care îi au în vizor soţii Moraru vor fi premiaţi.
Ca o concluzie, Irina şi Liliana ne spun că “poate trebuie să pleci din patrie ca să faci o asociaţie ProPatria şi trebuie să fii la Roma ca să afli că românii pot fi oameni serioşi cu copii minunaţi”.
Duminică, 29 mai, PIM va lansa şi va prezenta în aceeaşi locaţie volumul ilustrat de el „Poetry from Bucovina” (Editura „Muşatinii”, Suceava, 2011), o antologie realizată de scriitorul Ion Drăguşanul, care reuneşte poezii aparţinând unui număr de 62 de poeţi bucovineni de ieri şi de azi.