În oraşul Siret, cea mai veche aşezare urbană din Bucovina, care şi-a sărbătorit Zilele Oraşului în acest weekend, s-a desfăşurat vineri seara, fără a se circumscrie programului manifestărilor aniversare, un eveniment care a conexat, în acelaşi perimetru al Bisericii Romano-Catolice „Naşterea Sfintei Fecioare Maria”, trei momente deosebite.
În lăcaşul de la sfinţirea căruia s-au împlinit 175 de ani s-au întâlnit, în prezenţa muzei muzicii, Eutherpe, trecutul şi prezentul localităţii.
Prezentată de realizatoarea Intermedia TV Adriana Dascălu-Bulină, manifestarea din Biserica Romano-Catolică a cuprins o lansare de carte, prezentarea de către primarul urbei, Adrian Popoiu, a „Strategiei pentru dezvoltare durabilă a oraşului Siret” şi concertul susţinut de Raluca Voicu- Arnăuţoiu, Manuela Giosa şi Ansamblul cameral „Remember Enescu”.
„Singura şi cea mai documentată cronică a oraşului Siret din secolul al XIX-lea”
În prezenţa unei asistenţe din care-au făcut parte oficialităţi locale şi judeţene, reprezentanţi diplomatici (Ex. Lor consulul general şi consulul Ucrainei la Suceava, Vasyli Boeciko şi Vasyl Nerovnyi), invitaţi şi parteneri din străinătate (din localităţile poloneze Hoina, Velishev şi Dembica), precum şi numeroşi cetăţeni ai urbei, a avut loc mai întâi evenimentul editorial care a adus în atenţie o lucrare istorică, scrisă şi tipărită în limba germană în anul 1886, care a rămas netradusă până astăzi.
Este vorba de „Geschichte der Stadt Sereth und ihre Alterthumer” („Istoria oraşului Siret şi antichităţile sale”), a profesorului Victor Prelicz, „singura şi cea mai documentată cronică a oraşului Siret din secolul al XIX-lea”, aşa cum a apreciat-o îngrijitorul ediţiei, arheologul dr. Bogdan Petru Niculică.
„O restituire importantă”
Cartea, care, aşa cum a subliniat în cuvântul său arheologul sucevean Florin Hău, „constituie prima încercare cu tentă academică, ce oferă o imagine de ansamblu asupra teritoriului oraşului Siret”, reprezintă, prin traducere şi reeditare, „o restituire importantă”.
O restituire care se înscrie în seria unor lucrări prin care Bogdan Petru Niculică, arheolog specialist şi expert patrimonial cultural mobil în cadrul Muzeului Bucovinei din Suceava, aduce în prim plan preocupările privind cercetarea arheologică din etapa de pionierat în perimetrul bucovinean.
După volumele editate anterior, „Din istoricul preocupărilor arheologice în Bucovina. Societatea Arheologică Română” (2009) şi „Dionisie Olinescu - Scrieri istorice” (2010), Bogdan Petru Niculică a îngrijit această reeditare în traducerea lect. univ. dr. Ioana Rostoş.
„Strategia pentru dezvoltare durabilă a oraşului Siret”
Cel de-al doilea moment al manifestării a făcut trecerea, după cum a spus primarul Adrian Popoiu, „de la trecut, la prezent”, prin prezentarea „Strategiei pentru dezvoltarea durabilă a oraşului Siret”. Expunerea, susţinută de edilul urbei, a avut ca bază materialul realizat în cadrul proiectului „Elaborarea strategiei pentru dezvoltare locală durabilă a oraşului Siret pe obiective strategice de dezvoltare şi operaţionale”, proiect implementat de către primăria oraşului cu cofinanţare de la Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, Axa Prioritară 1 - „Îmbunătăţiri de structură şi proces ale managementului ciclului de politici publice”, DMI - „Îmbunătăţirea procesului de luare a deciziilor la nivel politico-administrativ”.
„Dorim să oferim locuitorilor un oraş prietenos”
Mulţumindu-le tuturor colaboratorilor care au contribuit la implementarea acestui proiect, precum şi cetăţenilor urbei pentru susţinere şi implicare, primarul Adrian Popoiu a circumscris în câteva cuvinte (după ce a prezentat situaţia existentă, viziunea de dezvoltare urbană cu obiective şi priorităţi, planuri sectoriale de acţiune şi surse de finanţare...) perspectivele proiectului: „Dorim să oferim locuitorilor un oraş prietenos, un oraş care să se dezvolte păstrând specificul local, ţinând cont de atuurile sale istorice, un oraş care să ofere un mediu atractiv pentru potenţialii investitori”.
Atât volumul „Istoria oraşului Siret şi antichităţile sale”, cât şi materialul tipărit care vizează „Strategia pentru dezvoltarea durabilă a oraşului Siret” au fost distribuite tuturor participanţilor la manifestare.
Concert cameral
Concertul cameral care a urmat a menţinut publicul în incinta bisericii până după ora 21,30. Violonista Raluca Voicu-Arnăuţoiu şi pianista Manuela Giosa, ambele conferenţiare universitare la Catedra de muzică de cameră a Universităţii Naţională de Muzică Bucureşti, şi tinerii absolvenţi Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu au prezentat un program care a cuprins piese de Charles Gunod, Edward Elgar, Gabriel Faure, Henryk Wieniawski, Robert Schumann şi George Enescu.
O seară în care trecutul şi prezentul oraşului Siret au rezonat sub cupola Bisericii Romano-Catolice în acorduri de pian şi vioară.