Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 mai 2011 - Anul XVI, nr. 117 (4715)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Cronica plastică

“Trei generaţii”, expoziţie de pictură şi grafică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Galeria de Artă “Ion Irimescu” din municipiul Suceava a avut loc miercuri după-amiază vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică “Trei generaţii”.

 

Un dialog vizual cu rezonanţe nostalgice

Expoziţia, care etalează lucrări realizate într-un interval de circa 150 de ani de membrii unei familii care s-au înrudit cu cea a Hurmuzăcheştilor, reuneşte într-un dialog vizual cu rezonanţe nostalgice un număr de 30 de piese executate în creion, tuş, acuarelă, culori de ulei şi pastel cerat.

Organizată de artista plastică Bogdana Raşcu, expoziţia readuce în atenţia publicului numele uitate ale străbunicului şi tatălui ei, Mihai George Raşcu  şi Gelu Raşcu, artişti cu origini basarabene a căror operă s-a risipit în vâltoarea istoriei.

 

O lecţie deschisă

Prezentată de artista plastică Lucia Puşcaşu, preşedintele Filialei UAP Suceava, expoziţia a avut, prin prezenţa unui grup de elevi din ciclul gimnazial de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, caracterul unei lecţii deschise. O lecţie la care Bogdana Raşcu, care şi-a desfăşurat activitatea ca profesor de desen până anul trecut, a conturat efigiile înaintaşilor săi.

Atât străbunicul, Mihai George Raşcu, cât şi tatăl ei, Gelu Raşcu, au fost profesori de desen cu studii temeinice. Într-o lucrare în ulei, străbunicul pictor lasă posterităţii portretul unei frumoase doamne cu cercel şi cruciuliţă la gât. Una dintre stră-stră-mătuşile Bogdanei Raşcu din vestita familie Hurmuzachi. Un desen în creion, din anul 1879, care prezintă o tânără în rochie dantelată, se intitulează „Primăvara vieţii”.

 

În acelaşi atelier în care a învăţat tatăl său

Tatăl Bogdanei, Gelu Raşcu, a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din Iaşi. Peste ani, aşa cum a mărturisit ea, a avut prilejul, ca studentă, să lucreze în acelaşi atelier în care a învăţat tatăl său. Gelu Raşcu (1921 - 1952) a avut catedră de desen la Liceul „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc. Dintr-un text reprodus în albumul „58 de artişti plastici câmpulungeni” (album realizat de Otilia şi Vasile Sfarghiu, apărut anul trecut la Editura „Axa”, Botoşani) aflăm că Gelu Raşcu era un mare îndrăgostit de natură, de unde-şi lua cu precădere subiectele, dar şi un bun caricaturist, autor a nenumărate „epigrame desenate”. George Voevidca i-a dedicat profesorului George Raşcu următorul catren: „Educator al noii ere, / El modelează caractere, / Cu multă grijă le ciopleşte, / dar mai ales le Gelu-ieşte”.

 

Comori de artă şi comori de suflet

Câteva desene şi acuarele cu gradaţii tonale rafinate realizate în anii ’40, un desen în sangvină care surprinde chipul fetiţei sale şi două portrete în ulei ale soţiei sunt lucrările care au rămas, în colecţia familiei, de la Gelu Raşcu. Fiica sa, Bogdana, le-a salvat din situaţii critice (inclusiv dintr-un incendiu) şi le-a păstrat ca odoare de la tatăl său, pe care nu şi-l aminteşte, întrucât s-a stins foarte tânăr, dar căruia i-a reconstituit chipul şi caracterul din povestirile altora. De fapt, aşa cum a spus ea adresându-se în primul rând copiilor care au participat la vernisaj, „am vrut să vă arăt ce comori am acasă”. Comori de artă şi comori de suflet expuse acum pentru încântarea tuturor. Cum s-au păstrat, cum s-au conservat culorile fără ca timpul şi mediul să le degradeze e întrebarea la care Bogdana Raşcu a avut următorul răspuns: „Iubirea le-a ţinut!”.

 

Exaltările cromatice ale Bogdanei Raşcu

Bogdana Raşcu, o prezenţă discretă în lumea artistică suceveană, care, până la pensionare, a fost profesor de desen la Rădăuţi, expune un număr de 13 lucrări în oil pastel, „lucrări luminoase, solare”, aşa cum a remarcat Lucia Puşcaşu, în care manifestă „preocupare pentru detaliile din natură”.

Cu titluri poetice „Floare îndrăgostită”, „Salcâm fericit”, „Toamna râzând”, „Îngerul apei”, sau real sugestive „Apus de soare”, „Lumină de toamnă”, exaltările cromatice ale Bogdanei Raşcu vădesc o atitudine liric-optimistă faţă de subiect şi un mod personal de utilizare a culorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Trei generaţii”, expoziţie de pictură şi grafică.
 Vizualizări articol: 1495 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
“Trei generaţii”, expoziţie de pictură şi grafică5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei