Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 mai 2011 - Anul XVI, nr. 114 (4712)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Descoperire arheologică

Urmele unei locuinţe cu o vechime de circa 1.000 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Arheologul dr. Mugur Andronic, care a efectuat până acum numeroase cercetări de teren şi a descoperit sute de situri arheologice datând din diverse epoci istorice, a avut zilele trecute surpriza unei descoperiri chiar în curtea casei sale de vacanţă de la Cacica.

 

„Nu aduce anul ce aduce ceasul”

În urma săpării unei gropi au ieşit la iveală, la circa 60 de cm adâncime, urme ale unei locuinţe (chirpic, ceramică, resturi de cărbune, o măsea de vită), vestigii pe care le-a apreciat ca datând din jurul anului 1.000 după Hristos.

Subliniind faptul că „nu aduce anul ce aduce ceasul”, Mugur Andronic a remarcat că „edificator este materialul ceramic, lucrat cu roata olarului şi decorat cu motive lineare specifice”.

„Dacă unele culturi arheologice - accentuează Mugur Andronic - sunt reprezentate de zeci şi zeci de situri, precum celebra cultură Cucuteni, cultura Noua din epoca bronzului sau Sântana de Mureş, sinteză etno-culturală geto-gotică din secolele III-IV d. Chr., perioada de sfârşit a primului mileniu creştin şi începutul celui de-al doilea, aproape că nu este deloc reprezentată în Bucovina prin astfel de descoperiri”.

 

„Nu putem şti dacă este vorba despre un sit propriu-zis, sau numai de o locuinţă izolată”

„Personal - precizează arheologul sucevean -nu am avut până acum şansa decât de a identifica două astfel de puncte, unul la Poiana-Zvorâştea, iar celălalt la Bădeuţi. La Poiana am executat săpături arheologice sistematice, finalizate cu o lucrare monografică care a introdus în circuitul ştiinţific naţional şi internaţional o aşezare devenită etalon pentru perioada sa. Au fost studiate urmele arheologice a 45 de locuinţe, ceea ce poziţionează aşezarea în fruntea siturilor de epocă din jumătatea estică a Europei. În plus, acest nivel de locuire, care în Bucovina mai este ilustrat în numai câteva puncte, se încadrează în perioada cronologică în care m-am specializat, inclusiv prin tema lucrării de doctorat”.

Referindu-se la recenta descoperirea din propria curte, dr. Mugur Andronic spune că „nu putem şti dacă este vorba despre un sit propriu-zis, sau numai de o locuinţă izolată, dar în mod cert cei care şi-au stabilit traiul vremelnic pe malul pârâului Blândeţ au făcut-o vizând folosirea slatinei Dulcea aflată la numai câteva sute de metri depărtare. Iar despre importanţa sării pentru om, indiferent de epocă, nu este cazul să mai vorbim”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Urmele unei locuinţe cu o vechime de circa 1.000 de ani.
 Vizualizări articol: 935 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Urmele unei locuinţe cu o vechime de circa 1.000 de ani5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei