În Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava s-a desfăşurat miercuri după-amiază cea de-a III-a ediţie a manifestării „Pledoarie pentru lectură”, circumscrisă proiectului educativ cu genericul „O carte pentru şcoala mea”.
Acţiuni care au antrenat elevii gimnazişti ai Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”
Manifestarea, prin care Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi biblioteca publică suceveană au marcat totodată Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor (sărbătorită anual de UNESCO - din anul 1995 - la data de 23 aprilie, zi în care s-au stins doi titani ai literaturii universale, William Shakespeare şi Miguel de Cervantes) a inclus mai multe acţiuni care au antrenat elevii gimnazişti ai colegiului sucevean, acţiuni coordonate de bibliotecarele Anda Muntean şi Gina Grigoroaia.
Programul ediţiei din acest an a cuprins următoarele activităţi:
1 - „Cititorul din peşteră” şi „Lecturile copilăriei” - prezentare power point realizată de elevii claselor V - VIII;
2 - „Din carte pe scenă, cu personajele printre noi” - parada personajelor preferate şi invitaţii la lectură într-o formă mai puţin convenţională;
3 - „Lectura în desen şi culoare” - expoziţie-concurs realizată de elevii claselor V - VIII;
4 - „Prichindeii cititori” - moment realizat de elevii clasei a IV-a B.
Incursiunea în lumea fascinantă a cărţilor a fost atractivă şi provocatoare
Eleva Olimpia Brădăţan, din clasa a VIII-a B, a prezentat un bilanţ generos de cititor gimnazist urmat de un concurs a cărui miză au constituit-o invitaţiile cât mai persuasive la lectura cărţilor preferate din perspectiva personajelor aduse în scenă de elevii claselor a VII-a şi a VIII-a. Astfel, de la hangiţa Ancuţa din romanul lui Sadoveanu, la Nana din cartea „Rem”, de Mircea Cărtărescu, de la Chiriţa, eroina comediilor lui Alecsandri, la Nils Holgersson, personajul construit cu măiestrie de Selma Lagerlof, sau la zeiţa Hera din „Legendele Olimpului”, incursiunea în lumea fascinantă a cărţilor a fost atractivă şi provocatoare.
Pe aceeaşi linie a promovării lecturii, a dezvoltării gustului estetic şi a interesului pentru literatură, manifestarea a fost completată cu expoziţia de desene a elevilor coordonaţi de prof. Mera Simona şi cu momentul „Prichindeii cititori” realizat de un grup de copii îndrumaţi de prof. Valentina-Lucica Păcurari. Coordonatorii proiectului au fost prof. Maria Căruntu şi bibliotecarul Lăcrămioara Andrei.
Directorul bibliotecii sucevene, Gabriel Cărăbuş, a premiat la final copiii talentaţi cu diplome, cărţi şi albume muzicale.