joi, 28 apr 2011 - Anul XVI, nr. 98 (4696)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Inedit

„Eseu despre leu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inginerul pensionar Nicolai Oprea, autorul monografiilor cartofile „Suceava - Cronică ilustrată” şi „Bucovina - Cronică ilustrată”, precum şi al albumului „A fost odată Ada Kaleh”, a realizat recent („în regie proprie”, cum spune el) o lucrare pe suport electronic (CD) intitulată „Eseu despre leu”.

 

O pledoarie în scopul popularizării filateliei

Impresionat de la vârsta copilăriei de figura maiestuoasă a „regelui animalelor” (primii lei în preajma cărora a stat au fost din beton şi străjuiau intrarea în cerdacul casei bunicilor de la Botoşani), Nicolai Oprea a simţit frisonul prezenţei leonine peste ani, în 1973, în Irak, unde a însoţit produsele româneşti ale industriei constructoare de maşini la Târgul Internaţional de la Bagdad. A vizitat atunci Babilonul şi a văzut uriaşul leu de piatră care, aşa cum menţionează el în mărturisirea introductivă, „de mii de ani stăpânea liniştea străvechiului oraş”. Cu o sensibilitate aparte faţă de civilizaţia imaginii, filatelistul şi colecţionarul de cărţi poştale ilustrate Nicolai Oprea a adunat piese reprezentative cu imaginea leului cu intenţia realizării unui exponat de cartofilie. Ideea, din anul 2002, nu s-a mai materializat, dar a rămas ca bază pentru realizarea acestei lucrări, care se doreşte a fi o pledoarie în scopul popularizării filateliei.

 

Leul ca simbol şi ca brand

Structurat pe capitole, materialul care face obiectul acestei inedite lucrări (o succesiune de imagini cu explicaţiile aferente) vizează leul ca simbol, leul în mitologie şi religie, în astronomie şi astrologie, leul în arta plastică, leul reprezentat pe simbolurile naţionale ale statelor (stemă, drapel) şi leul ca brand.

Distribuit acum doar câtorva colecţionari şi prieteni, CD-ul „Eseu despre leu” va fi prezentat „oficial” cu prilejul editării şi lansării unei alte lucrări semnate de Nicolae Oprea: monografia IMUS (cronică ilustrată aflată sub tipar cu titlul „Constructorii de maşini din Suceava”), întreprinderea la care autorul a lucrat ca inginer timp de 26 de ani, îndeplinind funcţiile de şef producţie, inginer-şef şi director comercial.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Eseu despre leu”.
 Vizualizări articol: 651 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Eseu despre leu”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei