Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 apr 2011 - Anul XVI, nr. 94 (4692)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Tradiţii

Joia Mare la Poiana Stampei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Poiana Stampei a fost organizată ieri cea de-a III-a ediţie a sărbătorii „Joia Mare la Poiana Stampei”. Principala grijă a locuitorilor comunei, înaintea Paştelor, este aceea de a face curăţenie în casă, curte şi grădină, apoi de a-şi primeni hainele, fiecare gospodină sau gospodar trebuind să poarte un strai nou special pregătit pentru marea sărbătoare, dar să şi păstreze tradiţiile populare.

„Joia Mare la Poiana Stampei”, manifestare care an de an reînvie obiceiuri uitate sau pierdute, face parte din programul turistic „Paştele în Bucovina” şi este organizată la nivel local de către Primăria şi Consiliul Local, Parohia Poiana Stampei, Căminul Cultural, în colaborare cu Asociaţia „Vechea Bucovină” şi Şcoala Poiana Stampei şi are drept scop promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor, a produselor gastronomice de post şi a produselor specifice mesei pascale (pască, cozonac, miel, ouă, drob etc.).

 

Sfinţirea coşurilor cu bucate de post pentru cei adormiţi

Sărbătoarea din Joia Mare a început cu slujba de la biserică, oficiată de preotul paroh Domiţian Tătaru şi preotul Constantin Jbanca. Gospodinele îmbrăcate în mândrul port popular de Poiana Stampei, alături de copii şi nepoţi, şi-au sfinţit coşurile cu bucate şi au participat la oficierea ultimelor parastase din seria celor efectuate în timpul Postului Paştelui. Cei mai mulţi dintre credincioşi au ales să se spovedească şi să se împărtăşească în această zi importantă din Săptămâna Patimilor.

După cuvântul de învăţătură al preotului Domiţian Tătaru, sătenii s-au îndreptat către sala de festivităţi a primăriei, unde au fost deschise expoziţiile de ouă încondeiate, pictură pe lemn, dar şi cea de bucate tradiţionale de post. Primarul comunei Poiana Stampei, Elisei Todaşcă, a urat bun venit numeroşilor oaspeţi, subliniind că pentru comuna sa, această zi, marcată prin sărbătoarea „Joia Mare la Poiana Stampei”, este una deosebită. “Sperăm ca această manifestare, începută în urmă cu doi ani, va continua, noi încercând să antrenăm cât mai multă lume, să diversificăm programul, astfel încât Joia Mare, zi importantă din Săptămâna Patimilor, să fie cinstită aşa cum se cuvine”, a precizat Elisei Todaşcă. 

 

Expoziţie de ouă încondeiate şi artă culinară

Cea mai mare atracţie a fost expoziţia de ouă încondeiate, în cadrul căreia maestrele artizane din Poiana Stampei au prezentat zeci de ouă încondeiate cu motive tradiţionale. Fie că au fost încondeiate ouă de găină, raţă sau gâscă, cu motive geometrice sau florale, toate au impresionat prin colorit şi expresivitate. Încondeietoarele din Poiana Stampei au venit şi cu numeroasele premii obţinute la concursurile de acest gen din ţară şi străinătate, cum ar fi Târgul Internaţional de Turism organizat anual la Oslo, Norvegia. Acestora li s-au alăturat talentaţii copii din cercul „Micii meşteşugari” ai Şcolii Poiana Stampei, coordonaţi de prof. Dorina Paicu, şi elevi de la Clubul Copiilor Vatra Dornei.

Gospodinele din comună au pregătită şi o expoziţie-concurs de artă gastronomică, intitulată „Produse Tradiţionale de post din comuna Poiana Stampei”. Au fost prezentate sărmăluţele de post în foaie de viţă şi umplute cu ciuperci, tocăniţă de ciuperci, mâncărică rece de legume, ciorbă de fasole, vinete umplute, dar şi băuturi răcoritoare care au la bază fructe de pădure sau prune uscate.

După o jurizare atentă au fost premiate cele mai estetice aranjamente, reţetele originale şi ingenioase, în final trecându-se la degustarea bucatelor.

 

La focul din Joia Mare vin răposaţii să se încălzească

La ora 19.00 a fost aprins „Focul din Joia Mare”, amenajat în curtea Casei Muzeu, ziua încheindu-se cu Denia celor 12 Evanghelii la biserica din Poiana Stampei.

De obicei, focurile din Joia Mare se fac în curţile gospodarilor, folosind surcele, brazi uscaţi, nuiele, cetină uscată. În jurul focului aprins în curte gospodinele pun scăunele, câte unul pentru fiecare mort din familie, turnând apoi apă de jur împrejur sau aşezând  pe fiecare scaun câte o cofiţă plină. Există credinţa că sufletele răposaţilor vin în dimineaţa de Joia Mare din nou acasă să se aşeze pe scaunele de lângă foc, pentru a se încălzi şi a bea din apa oferită.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Joia Mare la Poiana Stampei.
 Vizualizări articol: 1443 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Joia Mare la Poiana Stampei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei