miercuri, 20 apr 2011 - Anul XVI, nr. 92 (4690)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie retrospectivă

Grigore Micu, sau actul creator de la impresie, la expresie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Istorie din municipiul Suceava s-a deschis luni expoziţia personală de pictură şi grafică a artistului plastic sucevean Grigore Micu.

Prezentată publicului în ziua în care artistul a trecut pragul vârstei de 70 de ani („zi în care aniversez 35 de ani de când am împlinit 35 de ani”, aşa cum a spus el la vernisaj), expoziţia retrospectivă, care etalează un număr de 77 de lucrări (cu şapte mai mult decât vârsta aniversată, ca semn că lucrurile nu se opresc aici şi activitatea creativă continuă), este demonstraţia relevantă a unei pasiuni (una din cele câteva care-l caracterizează pe medicul veterinar - acum pensionar - Grigore Micu, o altă pasiune fiind jocul de tenis), exercitată cu tenacitate de mai bine de trei decenii.

 

De aproape 30 de ani conduce gruparea artiştilor plastici amatori suceveni

Grigore Micu, originar din Panciu, judeţul Vrancea, stabilit la Suceava la începutul anilor ’70, imediat după absolvirea Facultăţii de Medicină Veterinară din Iaşi, a urmat cursurile Şcolii Populare de Arte, secţia pictură, la clasa profesorului Virgiliu Parghel.

De aproape 30 de ani Grigore Micu conduce gruparea artiştilor plastici amatori suceveni, iar activitatea sa artistică înregistrează un număr apreciabil de expoziţii personale şi colective, manifestări care i-au adus în palmares premii judeţene, interjudeţene şi naţionale.

A călătorit mult, vizitând mari muzee de artă, cu precădere din fostul spaţiu sovietic, autoinstruindu-se şi evoluând în actul creator de la impresie, la expresie.

 

Mizează pe terapeutica gestului creator, dar şi pe sănătatea întreţinută prin mişcare

Ca preşedinte al Cenaclului judeţean de pictură, sculptură şi grafică satirică „Dimitrie Loghin”, Grigore Micu este apreciat, aşa cum a remarcat la vernisaj artistul plastic Mihai Pînzaru PIM, „ca mentor şi ca organizator”, dar şi ca un „selecţioner intransigent” al lucrărilor expuse sub egida cenaclului.

Expoziţia retrospectivă etalată la moment aniversar cuprinde lucrări păstrate în colecţia autorului, lucrări cu valoare afectivă care i-au punctat parcursul artistic. Grigore Micu, pe care nu-l satisface statutul de pensionar (care, să recunoaştem, sună destul de blazat), mizează pe terapeutica gestului creator, dar şi pe sănătatea întreţinută prin mişcare, prin exerciţiu fizic, parcurgând zilnic per pedes un traseu care-l menţine într-o forma fizică excelentă, (atitudine circumscrisă dictonului „Mă mişc, deci trăiesc”), încercând să atragă alături de el şi pe alţii cărora le adresează îndemnul „Faceţi mişcare!”.

 

Un acord armonios între realitatea lumii exterioare şi universul său personal

Lucrările prezentate în galeria situată în foaierul şi la etajul Muzeului de Istorie vizează deopotrivă peisajul, natura statică, portretul şi compoziţia, lucrări în care artistul reuşeşte să cucerească atenţia privitorului printr-un acord armonios între realitatea lumii exterioare şi universul său personal.

Grigore Micu, aşa cum spune despre el fostul său profesor, Virgiliu Parghel (care va expune la Suceava la jumătatea lunii mai), „probează simţul artistic al culorii şi stăpânirea suprafeţelor”, având preferinţă pentru „desenul simplu şi expresiv” prin care-şi manifestă „dorinţa ardentă de exprimare pur picturală”.

 

„Un instinct plastic şi o vigoare extraordinară”

Grigore Micu, aşa cum spunea artistul plastic Traian Postolache la una dintre expoziţiile personale anterioare, „are un instinct plastic şi o vigoare extraordinară”, exprimându-se prin „pete de culoare care nu sunt gesturi de platitudine, ci vibraţii de mare rafinament”.

Lucrări realizate cu o severitate barocă, cu un contur ferm al formelor şi o cromatică rotativă în care culoarea dominantă parcurge tot perimetrul tabloului. Sunt lucrări în care autorul nu neglijează valoarea emblematică şi simbolică a unor repere (aşa cum sunt cele intitulate „Turnul bisericii armene din Suceava” şi „Mănăstirea Dragomirna văzută de pe Mitocel”), sau tablouri în care ne propune o lectură în cheie decorativă („Stejar la orizont”).

 

Îmbinând cromoterapia cu meloterapia

Şi un lucru care se cuvine a fi menţionat: artistul şi-a lansat cu acest prilej

un album într-o dublă formă de prezentare, tipărit şi pe suport electronic, în cel pe DVD îmbinând, aşa cum a precizat el, „cromoterapia cu meloterapia”, imaginile succedându-se într-un ritm lent şi liniştitor pe un fond muzical.

Expoziţia retrospectivă a lui Grigore Micu este o desfăşurare vizuală în care autorul nu cucereşte privitorul prin ceea ce povesteşte, ci prin modul în care o face, captivant şi convingător.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grigore Micu, sau actul creator de la impresie, la expresie.
 Vizualizări articol: 794 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Grigore Micu, sau actul creator de la impresie, la expresie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei