luni, 11 apr 2011 - Anul XVI, nr. 84 (4682)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Despre martiri

„Mărturisirile” actorului Dan Puric au umplut până la refuz sala de spectacol, la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Două ore de cultură, de mărturisire în cel mai profund şi adevărat mod, „predate” cu generozitate sucevenilor de marele actor, regizor, mărturisitor creştin Dan Puric. Peste 800 de suceveni au fost prezenţi, sâmbătă, 9 aprilie, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, pentru a-l asculta pe Dan Puric. Evenimentul a fost organizat de Parohia „Naşterea Maicii Domnului” din Suceava şi de Fundaţia „In Memoriam.

„A mărturisi este un act de risc”, dar mărturisirea „este un factor de însănătoşire”, aşa cum tăcerea pentru români „este un act de vinovăţie” sau „un popor fără demnitate devine populaţie, care poate fi manipulată”, „jertfa este o atitudine”, iar „mărturisirea nu se uită”, sunt doar câteva dintre remarcile, însoţite de argumentare, cu care i-a cucerit actorul pe suceveni.

 

„Un exerciţiu de verticalitate”

Aşa după cum anticipa preotul Viorel Ioan Vârlan, directorul Fundaţiei „In Memoriam” şi preotul paroh al Bisericii „Naşterea Maicii Domnului”, venirea actorului, regizorului, scriitorului Dan Puric la Suceava „este un dar de suflet pentru suceveni, în această perioadă a Postului Mare. Dan Puric este omul frumos, care deschide nişte orizonturi deosebite în perspectiva noastră de români şi ortodocşi. Se doreşte, dacă vreţi, recuperarea memoriei colective, aducerea aminte de o perioadă de tristă amintire şi pomenire, de oameni deosebiţi care au suferit sau au murit pentru demnitate, credinţă şi neamul românesc”.

A fost mai mult decât un dar de suflet. A fost „un exerciţiu de verticalitate”, un amestec de religie şi politică, o înşiruire ordonată de citate, simboluri, Dan Puric arătând că are vocaţia mărturisirii valorilor. El a explicat, la debutul întâlnirii cu publicul din Suceava, că nu este de vorba de o conferinţă despre martiri, pentru că, a spus el, „despre martiri nu se poate conferenţia.Eu voi mărturisi un lucru care ne costă în demnitatea noastră, şi anume că ne-am rupt legătura cu trecutul nostru martiric, iar martirii neamului românesc sunt cei care ne asigură demnitatea acestui neam în faţa lui Dumnezeu”.

 

„Setea de demnitate” i-a adus pe suceveni la întâlnirea cu Puric

Actorul Dan Puric a vorbit la Suceava şi de „ţarcul de gândire” în care se află poporul român. Iar cei care ies din acest „ţarc”, a mai spus el, nu o fac pentru a face o dezvăluire, ci pentru a face o mărturisire. „Conştiinţa martirică este profund salvatoare. Ne salvează de la înecul istoric. Ea este un paradox izbăvitor ce anulează în chip firesc instinctul de conservare atunci când este vorba de apărarea chipului lui Dumnezeu. Contrazice flagrant raţiunea omenească, ascultând de o altă raţiune, de cea a lui Dumnezeu”, este de părere actorul.

Puric avertizează că România „îşi îngroapă martirii, pe Vulcănescu, pe Eminescu...”, intelectualitatea română de astăzi, în cea mai mare parte, „trădează”. Invitatul găseşte şi o explicaţie la numărul mare de suceveni prezenţi la întâlnirea cu el, „setea de demnitate”.

„A nu mărturisi”, mai spune actorul, „este păcat”, şi păcatul „se transmite la fel de misterios ca şi viaţa”.

Puric a vorbit şi despre omul frumos, despre românul care are „pudoare, tandreţe”, românul care trebuie să-şi mărturisească condiţia, dar şi despre mass-media care promovează nonvalorile.

Dan Puric a strecurat printre remarci şi idei filosofice, anecdote care au dat culoare întâlnirii de sâmbătă şi ne-au făcut să nu uităm că am avut în faţa noastră, pe scenă, un excelent actor de pantomimă, un regizor, un actor de excepţie, un mărturisitor.

 

Martiri în viaţă, poetul Dumitru Oniga

Suferinţa poporului român şi lungul şir de martiri pe care i-a dat de-a lungul istoriei au avut un loc aparte în cadrul „mărturisii” lui Dan Puric, la Suceava. El a dat citire câtorva versuri semnate de un martir în viaţă, un sucevean care s-a aflat în sala de spectacol chiar în primul rând. Este vorba de poetul Dumitru Oniga, fost deţinut politic în timpul regimului comunist, omul care a suferit aproape 20 de ani de detenţie politică, unul dintre mărturisitorii discreţi ai Bucovinei. Aplaudat de întreaga sală, poetul Dumitru Oniga a fost invitat pe scenă pentru a primi autograf de la Dan Puric.

Autorul volumelor „Cine suntem”, „Omul frumos” şi al unei serii de DVD-uri care cuprinde conferinţele din 2009 de la Ateneul Român a acordat autografe şi a stat de vorbă cu toţi sucevenii care şi-au exprimat dorinţa de a continua „mărturisirea” şi după cele două ore de conferinţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Mărturisirile” actorului Dan Puric au umplut până la refuz sala de spectacol, la Suceava.
 Vizualizări articol: 3465 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.38/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 8 voturi
„Mărturisirile” actorului Dan Puric au umplut până la refuz sala de spectacol, la Suceava4.458

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De la Puric la bUric trimis de
(11 apr 2011, 14:01:49
Martirul Dumitru Oniga a suferit 20 ani in inchisoare, dar a fost invitat sa primeasca un autograf de la bUric.Cred ca a meritat suferinta macar pentru acest autograf ? A fost o "nonconferinta" despre martiri fara martiri.L-am urmarit pe d-ul Puric de ceva timp si va marturisesc ca a pierdut ceva, azi e lipsit de har,de adevar, de substanta. Dincolo de toate astea cerd ca face un lucru bun pentru un anumit segment de populatie, cum ar fi cel cuprins intre 12-20 ani, cred ca aici ar trebuii sa se canalizeze.O intrebare retorica ar suna cam asa: Club Rotary Suceava a avut vreo contributie in organizarea intalnirii? erau cam multi membri...
2.   Interzis batranilor trimis de
(11 apr 2011, 14:07:52
Sa fiu "rau" pana la capat vreau sa fac o observatie la care am asistat.La intrare organizatorii au intors o persoana trecuat de 60 ani pe motiv ca nu avea invitatie.Domnule draga sa nu va para rau ca nu ati intrat.Ati fost in afara tarcului, noi am fost inauntru.
3.   * trimis de
(11 apr 2011, 15:07:01
Am 100 de motive să urăsc
Şi nici un motiv pentru a iubi
Dar (la naiba) aici vreau să trăiesc
În Suceava , îndeosebi

Şi voi mai rămâne , cred , p’aici
Nu ştiu de ce , cine ştie să-mi spună
Doar dacă simţi poţi să te identifici
Cu locuitorii din această văgăună

Vegetăm , parcă , dar ochii ni’s vii
Muşcăm din pământ cu mandibula
Interesanţi oameni , sucevenii !
Iubesc viaţa cum sângele Dracula
4.   Tampit mai mare ca asta nu e trimis de
(11 apr 2011, 22:40:02
profita de prostia oamenilor
5.   Pentru cei ce nu-l inteleg trimis de
(12 apr 2011, 08:45:05
Bucurati-va ca sunteti voi destepti.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei