Muzeul de Ştiinţele Naturii Suceava prezintă, în intervalul 8 - 10 aprilie a.c., expoziţia „Mineralia - Imperiul mineralelor şi casta pietrelor preţioase”.
O manifestare pentru popularizarea lumii minunate a mineralelor
Gândită ca o manifestare pentru popularizarea lumii minunate a mineralelor, expoziţia, care se organizează de câţiva ani, a devenit unul din evenimentele importante dedicate în întregime pietrelor de podoabă.
Pietrelor preţioase (minerale foarte dure, rare şi strălucitoare - diamant, safir, rubin, smarald), semipreţioase (minerale cu duritate destul de mare - acvamarin, ametist, citrin, cristal de stâncă, cuarţ, calcedonie, opal, granat, turmalină, alexandrit, turcoază, zircon, jad, topaz, lapis lazuli) şi pietrelor fine (minerale cu duritate mică - aragonit, calcit, apatit, serpentină, steatit, amazonit, piatra lunii, piatra soarelui, malachit) li se adaugă cu succes substanţele organice (perle, coral, sidef, chihlimbar, lemn silicifiat), o serie de fosile (amoniţi, dinţi de rechin) precum şi meteoriţi.
„Pietrele” provin din toate colţurile lumii
„Pietrele” - în stare naturală sau cele din care sunt confecţionate bijuteriile - provin din toate colţurile lumii: geode şi cuarţ din Brazilia, cuarţ roz din Madagascar, jad din China sau Canada, turcoaz din America de Nord, agate din Mexic, lapis lazuli din Afganistan, lemn opalizat şi opal din Australia, malachit din Congo, azurit din Maroc, sidef din Noua Zeelandă, chihlimbar din Marea Baltică, lemn silicifiat de pe teritoriul României, calcedonie, jasp, agat, lizardit din zona Brad, chihlimbar de Buzău.
Nu în ultimul rând, trebuie menţionate eşantioane minerale de colecţie, renumitele „flori de mină” (renumitele stibine, calcite, pirite, galene, rodocrozite, etc) din regiunea Baia Mare.
Fiecare piatră are povestea ei
Fiecare piatră are povestea ei, pe care nu o putem ignora: începând cu provenienţa, denumirea, condiţiile în care s-a format şi până la felul cum a fost prelucrată pentru a ajunge o bijuterie. Oricum, pietrele “vorbesc”, transmiţând mesajele prin formă si proprietăţi. Există numeroase legături cu domenii speciale, cum ar fi astrologia sau litoterapia.
Fiind o expoziţie cu vânzare, trebuie amintit şi acest aspect. Pentru cristale, începând cu mici eşantioane de 2-3 lei până la piese “grele” - la propriu şi la figurat - adică piese de colecţie de sute sau chiar mii de lei.
Bijuterii, inele, cercei sau brăţări pot fi achiziţionate cu preţuri de la 5 la 50 de lei, iar la coliere sau seturi complete, cu preţuri de la o sută la câteva sute de lei.