Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 apr 2011 - Anul XVI, nr. 82 (4680)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Tradiţii bucovinene

Cursuri de iniţiere în arta încondeierii ouălor, în şcolile franceze

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Elevii francezi din 11 şcoli, din şapte localităţi franceze - zona Branconne-Charente, situată la circa 90 de km de Bordeaux, au învăţat cum se încondeiază ouă în Bucovina, de la una dintre maestrele în această artă, Letiţia Orşivschi, din Vama. Pe parcursul a două săptămâni, încondeietoarea din Bucovina a susţinut cursuri pentru copiii francezi, care s-au dovedit foarte curioşi şi receptivi la tot ce înseamnă arta tradiţională românească.

Lecţiile au avut loc în cadrul unui festival desfăşurat pe parcursul a două săptămâni, organizat de Comunitatea Branconne şi Charente, care cuprinde şapte localităţi (Asniere-sur-Nouere, Balzac, Brie, Champniers, Jauldes, Marsac şi Vindelle) festival dedicat, în acest an, României.

 

Expoziţie cu ouă „de Bucovina”

„În fiecare an, se organizează acest festival, dedicat unei ţări, pentru a prezenta cultura, obiceiurile, artizanatul şi specialităţile culinare. Anul acesta a fost aleasă România. Înaintea noastră, în anii anteriori, au participat Anglia, Germania, Austria, Suedia, Ungaria, Franţa şi Belgia. Eu am avut şi expoziţii de ouă încondeiate, în cadrul festivalului, dar, mai solicitante şi, în acelaşi timp, interesante, au fost cursurile de iniţiere în arta încondeierii ouălor în şcolile franceze”, ne-a povestit Letiţia Orşivschi.

Organizatorii festivalului, comunitatea locală Branconne şi Charente şi Comitetul de înfrăţire Angouleme-Turda, a mai completat Orşivschi, au pus tot sufletul în organizarea acestui eveniment, care a durat două săptămâni (12-26 martie). 

 

O altă faţă a României

Evenimentul organizat în zona Branconne şi Charente este unul special, pentru că în fiecare an este prezentată o ţară cu obiceiurile, tradiţiile şi cultura ei.

„La cea de-a VIII-a ediţie, a fost sărbătorită România (care s-a <bătut> cu Polonia şi Bulgaria pentru a fi primită în acest an), cu o altă faţă decât cea pe care au prezentat-o unii dintre conaţionali, pe la televiziunile franceze. În fiecare zi, s-a desfăşurat câte un moment românesc special. Au fost spectacole cu Rona Hartner, trupa Haiducii, prezentări de filme, expoziţii de fotografie, pictură, seri de teatru şi film (Cristian Mungiu şi Marcel Iureş), iar <Nişte Ţărani>, cu Radu Groza, Adi Hădean şi echipa, au pregătit mâncare tradiţională românească, pe tot parcursul evenimentului”, ne-a spus Orşivschi.

Tot ea a completat că acceptarea României la acest prestigios festival s-a datorat, în principal, Comitetului de Înfrăţire Angouleme-Turda, Asociaţiei ,,Les Amis d'Amaru” din Brie, care are multe proiecte în Buzău, dar şi Marianei Pineau, care s-a ocupat de traduceri, de contacte cu România, şi i-a însoţit pe români pe tot parcursul festivalului.

 

Prezenţe româneşti în Franţa

România a fost reprezentată în Franţa de Letiţia Orşivschi, artist recunoscut internaţional pentru meşteşugul încondeierii ouălor, şi echipa ,,Nişte Ţărani'' din Zalău. Deschiderea festivalului a avut loc în seara de 12 martie, la Bourg d'Asnierer sur Nouere.

Standurile au fost aranjate la intrare, astfel ca toată lumea să treacă pe acolo şi să admire ouăle încondeiate de bucovineancă.

„O mare surpriză a fost trupa franceză Rouillac, care a dansat, în costume de Oaş, dansuri din Maramureş şi Oaş. Şi <căluşarii> au fost prezenţi, în interpretarea francezilor, cu costume autentice, cumpărate din România. Fiecare <buchet> de dansuri era însoţit de explicaţii pentru spectatori, pentru ca francezii să înţeleagă tradiţiile româneşti.La finalul primei părţi, francezii, vreo 400 de vizitatori, au gustat şunculiţă, ţuiculiţă românească, brânză şi caşcaval românesc, cozonaci şi toate preparatele aduse din România sau pregătite pe loc de români”, ne-a mai spus Letiţia Orşivschi.

În cele două săptămâni dedicate României, au mai participat cu momente speciale, artiştii Rona Hartner, trupa Haiducii, Horaţiu Mălăele, Marian Cobzaru, fost şef al orchestrei Fanfarei Militare din Bucureşti, stabilit în Franţa din 2001, care, alături de alţi autori francezi, şi-a prezentat operele.

„Pe 25 martie, la Marsac, a concertat, <Quatuor Tafta'>, iar pe 26 martie, la Salle Paul Dambier de Champniers, s-a închis festivalul, tot cu bucate româneşti, pe acorduri de ţambal, contrabas, chitară, viori, clarinet, mandolină şi câteva instrumente de percuţie. Consider că a festivalul a fost o reuşită, iar România, Bucovina, a demonstrat că are valori, are tradiţii, care trebuiesc cunoscute mult mai bine şi de străini”, a completat Orşivschi. 

 

Vorbeşte despre Bucovina

Încondeietoarea din Bucovina a participat, zilele trecute, cu o expoziţie de ouă încondeiate, laFellbach-Stuttgart, pentru al şaselea an consecutiv, unde este una dintre cele mai importante expoziţii internaţionale de ouă decorate, considerată cea mai importantă expoziţie din Germania.

La fiecare expoziţie participă între 250-300 expozanţi din toată lumea. Anul acesta, au fost în jur de 270 expozanţi. Letiţia Orşivschi urmează să fie prezentă, în perioada următoare, la Huttwil, în Elveţia, la o expoziţie de ouă decorate, unde „va vorbi”, din nou, prin exponatele ei, despre Bucovina.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cursuri de iniţiere în arta încondeierii ouălor, în şcolile franceze.
 Vizualizări articol: 2107 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.03/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 36 voturi
Cursuri de iniţiere în arta încondeierii ouălor, în şcolile franceze2.0536

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Experienta de neuitat trimis de
(11 apr 2011, 11:30:27
sper ca se va repeta

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei