Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 4 apr 2011 - Anul XVI, nr. 78 (4676)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Artă digitală

Lucrările-licurici ale Cristinei Lauric

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La City Gallery, în incinta Shopping City Suceava, este deschisă publicului până pe 10 aprilie expoziţia personală de artă digitală cu genericul „Geometria luminii”, realizată de Cristina Lauric.

 

Imagini înzestrate cu proprietăţi luminoase

Expoziţia, care etalează un număr de 37 de lucrări de colaj digital (digital collage), lucrări în care imaginea este înzestrată cu proprietăţi luminoase, cu posibilitate de vizualizare în sistem dual-view 8 ore pe întuneric, este, aşa cum a remarcat criticul de artă ieşean Valentin Ciucă, „o premieră la nivelul întregii Moldove”.

Cristina Lauric, absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică (promoţia 2005) şi a Masteratului de Arte Vizuale, Design şi Imagine Publicitară Asistate de Calculator din cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor (2007) de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, este în prezent doctorand în domeniul Artelor Plastice şi Decorative (subdomeniul Arte Vizuale) la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.

A fost eleva maestrului Dumitru Rusu, la secţia de pictură a Şcolii de Arte „Ion Irimescu” Suceava, şi şi-a început activitatea expoziţională din anul 2002, participând până acum la peste 40 de expoziţii organizate în ţară şi în străinătate şi obţinând mai multe premii la concursurile de pictură, grafică şi artă decorativă.

 

O expoziţie care a depăşit cadrul unei manifestări obişnuite

Vernisată în ziua de sărbătoare a Bunei Vestiri, cu doar câteva zile înaintea aniversării zilei de naştere a artistei, expoziţia de la City Gallery a depăşit cadrul unei manifestări obişnuite prin ineditul formulei de expresie artistică şi printr-o serie de surprize menite să sporească gradul de receptare.

Este vorba, pe de o parte, de marcarea cu accent sacru a zilei de sărbătoare prin expunerea celor două icoane-goblen („Madona cu struguri” şi „Sf. Petru”) realizate de Nadia Boiechko, soţia Ex. Sale consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyl Boiechko, şi, pe de altă parte, de momentele recitative şi muzicale susţinute de Dumitru Grumăzescu (celebrul colecţionar ieşean, proprietarul Galeriilor Anticariat), Nadia Boiechko şi tânăra flautistă Claudia Pană.

 

Vise cromatice realizate cu ajutorul computerului

Un vernisaj în care rolul de moderator a fost asumat de artista plastică Ana-Maria Ovadiuc, preşedintele Asociaţiei de Artă „Nicolae Tonitza” (TAG - Tonitza Art Group), vernisaj la care criticul de artă Valentin Ciucă a subliniat prezenţa unui public „absolut special, alcătuit din oameni care au capacitatea să viseze” în preajma „viselor nocturne” ale Cristinei Lauric.

Vise cromatice realizate cu ajutorul computerului, care poate crea lumi paralele, lumi care permit „evadarea în spaţiul virtual”.

Lucrări care au corporalitatea unor tablouri obişnuite, dar în care, pe întuneric, sclipeşte lumina emanată de un polimer special.

 

„Arta este o cale spre lumină”

Un polimer care, aşa cum a spus Emil Grecu, directorul general al companiei Startonight Industries (firmă care dezvoltă un concept revoluţionar şi realizează şi comercializează produse cu efecte luminiscente), „are proprietatea de a se încărca energetic atât de la lumina naturală, cât şi de la cea artificială”.

Subliniind genericul expoziţiei „Geometria luminii” şi apreciind faptul că „arta este o cale spre lumină”, Emil Grecu a precizat că firma pe care o conduce colaborează deja cu mai mulţi artişti din România, dar şi din Spania şi Canada.

 

„Frânturi din gândurile, visele şi frământările mele interioare”

Lucrările Cristinei Lauric care, aşa cum observă Valentin Ciucă „conţin elemente disparate din lucrările ei anterioare” („dar care au o logică în contextul ansamblului”) constituie o formă de „nostalgie recuperatoare”, nostalgie prin care artista „îşi recuperează creaţiile într-o variantă modernă”.

Sunt lucrări realizate într-o „tehnică revoluţionară”, care „reformulează criteriile estetice”.

Lucrări care exprimă, aşa cum a declarat la final cu emoţie Cristina Lauric, „frânturi din gândurile, visele şi frământările mele interioare, compoziţii metaforice care creează o atmosferă lirică”.

Sunt lucrările-licurici ale Cristinei Lauric.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrările-licurici ale Cristinei Lauric.
 Vizualizări articol: 1398 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Lucrările-licurici ale Cristinei Lauric5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei