Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Nord-Est a organizat vineri, la Muzeul de Istorie din municipiul Suceava, Bienala Teritorială de Arhitectură Suceava şi Botoşani.
Proiectele bienalei şi proiecte prezentate la Centenarul Urbanism 1910-2010
Expoziţia deschisă cu acest prilej etalează, pe două segmente distincte,
cele cca. 30 de proiecte prezentate în cadrul bienalei (care au fost evaluate de un juriu alcătuit din arh. George Carapanu - preşedinte, arh. Mircea Curteanu şi arh. Sorin Pentilescu - membri), precum şi o serie de proiecte expuse toamna trecută în cadrul manifestărilor organizate de Registrul Urbaniştilor din România, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru a marca Ziua Mondială a Urbanismului şi Centenarul Urbanism 1910-2010 în România.
La deschiderea expoziţiei, la care nu s-a înregistrat prezenţa vreunei oficialităţi locale sau judeţene, arh. Constantin Gorcea, preşedintele Filialei Teritoriale Nord-Est, a salutat participanţii şi a mulţumit colegilor de proiectare, reprezentanţilor asociaţiilor profesionale colaboratoare, precum şi sponsorilor acestei ediţii, semnalând pentru prima dată prezenţa studenţilor de la Arhitectură invitaţi „pentru a deprinde gustul unor asemenea manifestări”.
„Muzeu pentru mileniul III” şi „Centrul de Cultură Urbană şi Arhitectură”
Constantin Gorcea a menţionat proiectele care s-au bucurat de aprecierea juriului, atrăgând atenţia asupra a două proiecte importante de restaurare a unor clădiri cu valoare istorică, proiecte care vizează reabilitarea şi modificarea Muzeului de Istorie din Suceava („Muzeu pentru mileniul III”, care a primit Premiul special al juriului) şi „Centrul de Cultură Urbană şi Arhitectură” - reabilitarea funcţională şi constructivă a clădirii fostei Uzine de Apă Suceava, „proiectul nostru”, cum a spus el, realizat cu fondurile Filialei Teritoriale Nord-Est.
„Sperăm - a subliniat Constantin Gorcea - ca următoarea bienală să aibă loc în sala de expoziţii a Centrului de Cultură Urbană, clădire care ne-a fost dată spre folosinţă gratuită pe o perioadă de 50 de ani”.
„Un simbol pentru spaţiul public românesc”
Un moment cu totul special a fost cel al dezvelirii unui „obiect de artă monumentală”, un câine din ipsos (cu unul dintre picioarele din spate ridicat) prezentat în premieră la Balul Arhitecţilor, care a avut loc la Sinaia, pe data de 26 februarie a.c., bal cu tema „Oraşul seamănă cu tine”, la care au fost expuse trei proiecte de arhitectură, între care şi un proiect-instalaţie cu „obiecte nomade”, propus de un grup de tineri arhitecţi „care s-au exprimat artistic foarte liber”.
Aşa cum a accentuat Constantin Gorcea, au fost realizate 22 de replici identice ale acestui câine (câte o replică pentru fiecare filială a Ordinului Arhitecţilor din România), „care constituie un simbol pentru spaţiul public românesc”, un „obiect nomad” care „marchează teritorii” pe care „trebuie să-l adoptăm”.
Premiul special al juriului, „în semn de încurajare a beneficiarului şi proiectantului...”
Proiectele jurizate în cadrul bienalei cărora li s-au acordat distincţii pe secţiuni sunt următoarele:
Premiul special al juriului - Muzeu pentru mileniul III - autori: arh. Constantin Gorcea, arh. Viorica Sîrghi, c. arh. Constantin Stroiescu, c. arh. Carmen Zorin, c. arh. Doinel Spineanu, student arh. J. Dutkiewicz.
„Special - aşa cum se menţionează în procesul-verbal de jurizare - pentru că finanţarea investiţiei nu s-a produs încă, neexistând o perspectivă certă a reluării ei, astfel că proiectul nu este nici <de sertar>, dar nici nu se înscrie, după regulile Bienalei, în rândul obiectivelor finalizate în perioada 2009-2010. Premiul se acordă pentru soluţia adoptată, care exploatează maximal posibilităţile oferite într-o arie dată de clădirea existentă cu valoare istorico-arhitecturală, în semn de încurajare a beneficiarului şi proiectantului spre a-şi continua eforturile de materializare in situ a unei investiţii necesare, pe baza unei proiect valoros”.
Locuinţe individuale şi colective şi Unităţi de cazare (hoteluri, pensiuni, cabane)
Secţiunea Locuinţe individuale şi colective: Premiu - Locuinţe înşiruite în municipiul Suceava, str. Traian Ţăranu f.n., autor c. arh Doiniţa Zbughin, SC Dom-Art Proiect SRL Suceava - pentru acurateţea compoziţiei volumetrice şi expresie arhitecturală (cu reţineri pentru unele rezolvări de detaliu de factură rustică).
Secţiunea Unităţi de cazare (hoteluri, pensiuni, cabane): Premiu ex-equo - Reabilitare cabană Şipoţel, com. Râşca, autor arh. Bogdan Adomniţei, Moldproiect SRL Suceava - pentru abilitatea unor rezolvări funcţionale şi plastic-arhitecturale prin intervenţia la o clădire existentă fără arhitectură valoroasă;
Cabană turistică Voroneţ, autori arh. Ciprian Hison şi c. arh. Viorel Aprodu - pentru înscrierea în peisaj şi rezolvări adecvate pe plan general.
Amenajări interioare şi Clădiri publice de birouri, învăţământ, sport etc.
Secţiunea Amenajări interioare: Menţiune - Amenajare locuinţă Mitocu Dragomirnei, autori arh. Constantin Gorcea, c. arh. Doinel Spineanu, c. arh. Carmen Zorin, c. arh. Constantin Stroiescu, AGD SRL Suceava - pentru ambianţa specială creată prin intervenţii de mică anvergură, cu rezerva unor rezolvări de detaliu;
Secţiunea Clădiri publice de birouri, învăţământ, sport etc.: Menţiune - Aulă / Club studenţesc şi corp de legătură - extindere spaţii de învăţământ la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, autor arh. Dan Senciuc, colaboratori arh. Elena Chirică, arh. Adriana Senciuc, teh. Gheorghe Lefter, Arsis SRL Suceava - pentru înscriere funcţională şi volumetrică într-un ansamblu arhitectural valoros, de acelaşi autor; Sediu de birouri pentru Inspectoratul Judeţean de Construcţii Botoşani, autori arh. Mihai Tulbure, arh. Sorana Tulbure, Proiect Botoşani SRL - pentru expresie volumetrică şi înscriere în trama stradală.
Proiecte de sertar
Secţiunea Proiecte de sertar: Menţiune „de sertar” - Sediu Judecătorie Tg. Neamţ, autori arh. Mihai Tulbure, arh. Gavril Todirean, arh. Constantin Haralamb, Proiect Botoşani SRL - pentru modernitatea expresiei arhitecturale; Hotel Ariniş Gura Humorului, autori arh. Dan O. Botez, arh. Paul Hruşcă, Concept SRL Botoşani - pentru înscriere în peisaj şi echilibrul compoziţiei.
S-au plasat în afara criteriilor de selecţie a bienalei: Biserica ortodoxă Suceava, autor arh. Doru Olaş; Complex „Cetatea de Scaun Suceava”, autor arh. Dan Octavian Botez.
( 4 apr 2011, 15:39:52