sâmbătă, 5 mar 2011 - Anul XVI, nr. 53 (4651)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Epigrame şi vorbe de spirit

„Faţa nevăzută a lumii”, la Vama

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Lansarea volumului de epigrame şi rondeluri „Faţa nevăzută a lumii”, semnat de Sorin Cotlarciuc, a constituit evenimentul care a scos, la sfârşitul săptămânii trecute, localitatea bucovineană Vama din moţăiala provincială.

 

O veritabilă competiţie de spirit, în care s-au confruntat amical umorişti suceveni şi ieşeni

Anunţat şi pregătit din timp de către organizatori (Asociaţia Pentru Turism Vama-Bucovina, Academia Liberă „Păstorel” Iaşi şi Primăria comunei Vama), evenimentul a debutat cu o veritabilă competiţie de spirit în care s-au confruntat amical, într-o emisiune transmisă în direct de studioul Radio Iaşi, două echipe alcătuite din umorişti suceveni şi ieşeni.

Provocatorul acestei competiţii cu temă sportivă, Sorin Cotlarciuc, care a tras deopotrivă la... două porţi (pentru că, bucovinean fiind la obârşie şi vămean prin locul în care-şi desfăşoară activitatea de medic stomatolog, este recunoscător Iaşiului  pentru formarea profesională, pentru adopţia citadină şi pentru calitatea de membru al Academiei Libere „Păstorel”), a reunit în perimetrul de confruntare al pensiunii „Bucovina Lodge” nume cu rezonanţă din branşa umoriştilor.

 

O întrecere moderată de Valeriu Ştefan şi arbitrată (cu fluierul şi cartonaşele de rigoare) de Gheorghe Şoană

Dacă Iaşiul a fost reprezentat de epigramiştii George Petrone, Vasile Larco, Mihail Batog-Bujeniţă, Eugen Deutsch şi Anda Andrieş, sucevenii i-au avut în „terenul de joc” pe scriitorii Ion Drăguşanul, Emil Ianuş, graficianul Mihai Pînzaru PIM (iar pe banca de rezerve, pentru că nu are voie să facă efort după operaţie, pe caricaturistul Radu Bercea), şi, aşa cum spuneam, şutând derutant la ambele porţi, pe stomatologul-epigramist Sorin Cotlarciuc, fost (pe bune) jucător şi arbitru de fotbal la Iaşi. Pe margine, fără tricoul negru de arbitru, dar cu ochi zglobii de la o echipă la alta, se afla scriitorul vămean Ioan Mugurel Sasu.

O întrecere în epigrame şi vorbe de spirit care a pornit de la fotbal şi a ajuns la şah, întrecere moderată de Valeriu Ştefan şi arbitrată (cu fluierul şi cartonaşele de rigoare) de Gheorghe Şoană, ambii componenţi ai echipei de transmisie Radio Iaşi, echipă rotunjită prin participarea lui Nicolae Tomescu, Dumitru Straton şi M. Mălaimare.

 

O competiţie radiodifuzată, o confruntare care s-a încheiat la egalitate

Competiţiei radiodifuzate, pe parcursul desfăşurării căreia realizatorul şi moderatorul Valeriu Ştefan a introdus fragmente sonore din fonoteca de aur cu vocile lui George Vraca şi Mihail Sadoveanu, confruntare care s-a încheiat - după aprecierea publicului auditor - la egalitate (o transmisiune care a inclus şi un concurs adresat ascultătorilor, având ca premiu un sejur la una dintre pensiunile Asociaţiei Pentru Turism Vama-Bucovina), i-a urmat apoi, având ca locaţie Primăria comunei Vama, lansarea de carte.

Lansare care s-a transformat într-un veritabil simpozion, întrucât invitaţilor- combatanţi li s-au alăturat, odată cu numeroşii vămeni în frunte cu primarul Nicolae Baltag, alte prezenţe din domeniul vieţii culturale bucovinene, precum graficianul satiric Doru Ghiocel Olaş (ilustratorul volumului lui Sorin Cotlarciuc) şi scriitorul câmpulungean Mihai Burduja.

 

„La Vama s-au adunat aşii umorului într-un careu”

În aceste context în care, aşa cum a remarcat epigramistul ieşean Eugen Deutsch (redactorul-şef al revistei „BookLook”, publicaţie trimestrială a grupului de umor Academia Liberă „Păstorel”), „la Vama s-au adunat aşii umorului într-un careu”, s-a desfăşurat lansarea volumului „Faţa nevăzută a lumii”, carte pe care autorul o dedică familiei sale, „locuitorilor din aşezarea montană Vama, precum şi celor care au auzit sau care vor să audă de această pitorească localitate suceveană”.

Carte apărută la Editura „Rocad Center” din Iaşi, prefaţată de scriitorul Vasile Larco (membru fondator al Uniunii Epigramiştilor din România şi, ca şi autorul volumului, membru al Academiei Libere „Păstorel”), carte care conţine peste 250 de catrene şi 29 de rondeluri scrise de stomatologul epigramist, fost sportiv, care „în viaţă-având diverse roluri.../...ca fotbalist marcase goluri, / iar ca dentist n-o dă în bară!”.

 

„Ca stomatolog lucrez în gura pacientului, ca epigramist lucrez cu... materialul clientului”

Rămâne de văzut cum este epigramistul Sorin Cotlarciuc, iar scriitorul Ion Drăguşanul, care-i cunoaşte neamul care l-a dat pe mitropolitul Nectarie, i-a întocmit următorul catren: „Cotlarciuc e neam distins / Ce prin scrieri mai străluce / Cu Nectarie, mă-nchin, / Cu Sorin, îmi fac chiar cruce”.

De fapt, aşa cum a spus chiar autorul cărţii la lansare, „ca stomatolog lucrez în gura pacientului, ca epigramist lucrez cu... materialul clientului”.

Dubla calitate a lui Sorin Cotlarciuc, de stomatolog şi epigramist, a fost reliefată şi de directorul revistei „BookLook”, epigramistul Mihail Batog-Bujeniţă, care a mărturisit că atunci când autorul s-a prezentat cu primele sale epigrame la Academia Liberă „Păstorel” distinşilor membri ai acestei grupări umoristice... li s-au cam „strepezit dinţii”.

 

Umorişti „depistaţi la Vama cu... umor de contrabandă”

Bucovineanul horodnicean Emil Ianuş, care a prezentat o pledoarie umoristică intitulată „Umorul Vamei, sau Vama umorului”, a făcut referire la umoriştii „care-au fost depistaţi la Vama cu... umor de contrabandă”, remarcând că „stomatologul Sorin Cotlarciuc a cam rupt la lume gura cu epigrama”.

George Petrone, „cel mai mare umorist de la Păstorel încoace”, cum l-a numit Ion Drăguşanul, a adus un elogiu vămenilor accentuând faptul că a trecut prin multe vămi în viaţă, dar o Vamă atât de primitoare n-a întâlnit până astăzi şi a dat citire unei serii de epigrame (îndelung aplaudată de public), între care şi un catren semnat de Vasile Vajoga prin care anunţa că „epigramiştii DIICOT / atacară în forţă Vama”.

Între timp, „pe şest”, graficianul Radu Bercea îi creiona portretul lui Sorin Cotlarciuc.

 

Prin Sorin Cotlarciuc „Bucovina are un nou floretist al spiritului”

Au rostit catrene şi au vorbit apoi despre carte şi despre autor Anda Andrieş, Mihai Pînzaru PIM (care a subliniat rolul graficianului satiric Doru Ghiocel Olaş în ilustrarea volumului spunând că „o carte de epigrame fără desene pierde foarte mult”), scriitorul şi publicistul Mihai Burduja (care a apreciat că prin Sorin Cotlarciuc „Bucovina are un nou floretist al spiritului”), prozatorul Ioan Mugurel Sasu, văr cu autorul (despre care Vasile Larco spunea că în coroana arborelui familial „pe o creangă, la apel / s-a ivit un Mugurel”), şi Doru Ghiocel Olaş (care a mărturisit că Sorin Cotlarciuc l-a „surprins cu scriitura”).

Au avut intervenţii şi câţiva foşti colegi de-ai autorului de la liceul din Vama (liceu care, după ce a scos zece promoţii de absolvenţi, s-a desfiinţat în anul 1976), precum şi Liliana Agheorghicesei, preşedintele Federaţiei Patronale IMM Suceava, şi Aurelia Badale, preşedintele Asociaţiei Pentru Turism Vama-Bucovina, care au remarcat că, prin organizarea unor asemenea manifestări, „se profilează o nouă formă de turism la Vama: turismul cultural”.

 

Epigrame cu dedicaţie, „Rondelul eco-turismului la Vama” şi... vin „Păstorel”

Şi dacă după cuvântul autorului, din care n-au lipsit catrenele cu dedicaţie adresate primarului, unor consilieri comunali, preotului de la Biserica Înălţarea Domnului sau unor pensionari (cuvânt punctat pe alocuri cu momente muzicale susţinute - vocal cu acompaniament de orgă electronică - de prof. Vasile Axentoi), precum şi câteva rondeluri (între care şi „Rondelul eco-turismului la Vama”), lansarea cărţii s-a încheiat la primărie cu mulţumirile adresate participanţilor de către edilul comunei (care i-a invitat totodată pe toţi cei care s-au simţit bine să revină oricând în localitate), evenimentul a avut un epilog la reîntoarcerea la pensiunea „Bucovina Lodge”.

Acolo, Sorin Cotlarciuc şi-a cinstit oaspeţii, a acordat autografe şi, în atmosfera destinsă a petrecerii cu vin „Păstorel”, s-a cântat şi s-au spus catrene satirice până seara, târziu.

 

 

„Crucea Serviciul Credincios Cl. I.”, conferită de Regele Ferdinand

Sorin Cotlarciuc a prezentat cu prilejul lansării cărţii sale la Vama un document prin care bunicului său, Constantin Cotlarciuc, care a fost primarul localităţii de la Marea Unire până în anul 1929, i s-a conferit, de către Regele Ferdinand I, „Crucea Serviciul Credincios Cl. I.”.

Documentul, care poartă semnătura Ministrului Afacerilor Streine, Cancelar al Ordinelor, I.G. Duca, a fost emis la data de 17 octombrie 1922.

În perioada în care Constantin Cotlarciuc a fost primar, „târgul Vama s-a transformat în comună urbană”.

Tatăl autorului cărţii a fost la rândul său mulţi ani secretarul primăriei din Vama.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Faţa nevăzută a lumii”, la Vama.
 Vizualizări articol: 769 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Faţa nevăzută a lumii”, la Vama5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei