Scriitorul Ion Drăguşanul s-a întâlnit ieri cu cititorii la Târgul de carte (Ediţia de primăvară) de la Suceava.
„Ca să scrii povestea unui sat, trebuie să-i cunoşti istoria”
Ion Drăguşanul, scriitorul care deschide seria întâlnirilor cu autori din cadrul târgului de carte sucevean, şi-a prezentat lucrarea „Povestea aşezărilor bucovinene” (Editura Muşatinii, 2010, două volume care însumează peste 1.000 de pagini, care prezintă circa 300 de vetre de locuire din perimetrul bucovinean), lucrare lansată toamna trecută la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, cu prilejul aniversării Zilei Bucovinei.
Întâlnirea cu cititorii de la Târgul de carte organizat în incinta Muzeului de Ştiinţele Naturii (întâlnire moderată de directorul general al Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu), le-a oferit participanţilor prilejul să afle că autorul intenţiona iniţial să scrie o carte de folclor, dar, aşa cum a mărturisit el, „ca să scrii povestea unui sat, trebuie să-i cunoşti istoria”.
S-a conturat astfel o poveste a aşezărilor din Bucovina, „o poveste în care se găsesc o mulţime de lucruri care le-au scăpat istoricilor”.
„Cărţi de felul acesta se trăiesc ca o sărbătoare a sufletului”
Scrierea acestei lucrări (care se înscrie între cărţile fundamentale necesare cunoaşterii spiritualităţii bucovinene) i-a oferit autorului „o serie de satisfacţii etimologice”, exemplul prezentat de Ion Drăguşanul fiind cel legat de numele bunului său prieten, artistul plastic Radu Bercea.
Interpretând numele localităţii bucovinene Tereblecea, Ion Drăguşanul a spus că are deja pe masa de lucru o nouă carte cu grafică satirică realizată de prietenul său, carte care se va numi „În ţara lui tercea-Bercea”.
„Povestea aşezărilor bucovinene” (care apare în Monitorul de Suceava în serial), cu copertele celor două volume ilustrate cu secvenţe din tablourile pictorului Eugen Maximovici, este rezultatul unei documentări extrem de laborioase.
Autorul a menţionat că probabil va scoate şi volumul trei, întrucât dispune încă de documentare pe care n-a utilizat-o.
„Cărţi de felul acesta - aşa cum a spus Ion Drăguşanul - se trăiesc ca o sărbătoare a sufletului”.
Autori şi editori care vor participa la prezentări, lansări de carte şi sesiuni de autografe
Pe parcursul desfăşurării târgului vor fi invitaţi autori şi editori, care vor participa la prezentări, lansări de carte şi sesiuni de autografe.
Dacă întâlnirea cu scriitorul Pavel Coruţ, anunţată pentru data de 4 martie, nu va mai avea loc întrucât autorul a plecat în SUA, pe data de 5 martie vor fi prezenţi la Suceava Luminiţa Tucă şi Constantin Dulcan, pe 7 martie, la ora 12:00, cititorii vor putea obţine autografe de la Dan Puric, iar pe 8 martie, la ora 16:00, invitat la Târgul de carte de la Suceava va fi scriitorul Vasile Andru.