Câteva sute de spectatori au participat, luni seară, 21 februarie, la Casa de Cultură Suceava, la spectacolul aniversar „Creşteţi flori şi muguraşi”, care marchează 20 de ani de activitate a Ansamblului Folcloric „Balada Bucovinei”, sub îndrumarea maestrului George Sârbu. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, s-a aflat printre spectatorii suceveni iubitori de folclor, părinţi, prieteni, cunoscuţi ai tinerilor care au activat de-a lungul timpului în „Balada Bucovinei”. Pe scenă, au evoluat tineri iubitori de folclor, membri sau colaboratori ai Ansamblului „Balada Bucovinei”, dar şi invitaţi de-ai lor.
George Sârbu, „un profesionist de elită al muzicii populare autentice româneşti”
Cei mai aplaudaţi au fost „muguraşii”, copilaşi în vârstă de trei, patru anişori, îmbrăcaţi în costume populare, care au interpretat pe scenă dansuri ca „Polobocul”, „Coasa” şi „Roata”.
La debutul spectacolului aniversar, redactorul muzical Laurenţiu Ursache - Radio Iaşi a adresat un cuvânt în numele instituţiei pe care o reprezintă, spunând că „<Balada Bucovinei> s-a afirmat de-a lungul activităţii de creaţie ca o veritabilă orchestră de valorificare a folclorului muzical, având la conducere personalitatea complexă a maestrului George Sârbu, un neobosit culegător de folclor, mare orchestrator, fidel cântecului autentic, dar şi izvorâtor al unor cântece proprii care se înscriu perfect în cadrul stilistic al maestrului”.
Redactorul Laurenţiu Ursache l-a felicitat pe maestrul George Sârbu la împlinirea vârstei de 75 de ani şi l-a numit „un profesionist de elită al muzicii populare autentice româneşti”. În spectacol, s-au remarcat Fraţii Reuţ, cu un recital la vioară, au fost aplaudate mai multe dansuri populare interpretate de artişti ai Ansamblului „Balada Bucovinei”, dar şi recitaluri muzicale (Nicoleta Cojocaru, Laura Erhan).
Peste 600 de tineri, în „Balada Bucovinei”, în 20 de ani
„Balada Bucovinei” a fost constituit în anul 1990 din iniţiativa şi eforturile dirijorului şi folcloristului George Sârbu, după o activitate de peste 40 de ani în Ansamblul profesionist de folclor „Ciprian Porumbescu” din Suceava. După cum a explicat şi maestrul George Sârbu, Ansamblul „Balada Bucovinei” s-a putut înfiinţa şi manifesta independent prin activitatea sa şi datorită sprijinului şi cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. „Acest ansamblu s-a pregătit şi a înregistrat în toamna anului 1991 trei albume de colinde ale Crăciunului la Mănăstirea <Sfântul Ioan cel Nou> din Suceava, albume ce conţin colinde din vechi colecţii (George Breazul), tipice pentru Bucovina, Moldova şi Basarabia, zone folclorice distincte din nord-estul României”, a declarat maestrul Sârbu. În cei 20 de ani de activitate, au trecut pragul Ansamblului „Balada Bucovinei” peste 600 de tineri, s-au realizat 14 albume audio de colinde şi folclor, au susţinut peste hotare spectacole de folclor şi concerte religioase.