La Biblioteca Bucovinei ”I. G. Sbiera” s-a deschis vineri expoziţia de creaţie plastică „Ars Prima”, care etalează lucrări realizate de elevii prof. Raluca Schipor, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.
Expoziţia reflectă „potenţialul emoţional şi creator” al elevilor care urmează cursurile unei şcoli vocaţionale
Expoziţia, care prezintă 126 de lucrări executate de 44 de copii din clasele a II-a, a III-a, a IV-a şi a V-a şi 15 lucrări realizate de patru elevi din clasa a X-a, profil arhitectură, reflectă, aşa cum a remarcat la vernisaj prof. Vespasian Ionaşcu, „potenţialul emoţional şi creator” al elevilor care urmează cursurile unei şcoli vocaţionale.
Copii îndrumaţi de o profesoară care a fost la rândul ei elevă a acestui colegiu („o elevă tenace, perseverentă şi ambiţioasă”, aşa cum a prezentat-o profesoara şi artista plastică Lucia Puşcaşu, preşedintele Filialei Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici din România), copii talentaţi care se exprimă plastic cu nonşalanţă şi sinceritate.
„Dă lumii ce ai mai bun în tine!”
Remarcându-le prestaţia artistică, prof. Lucia Puşcaşu le-a urat micilor creatori să-şi păstreze cât mai mult timp sinceritatea de exprimare, iar prof. Vespasian Ionaşcu i-a felicitat pentru „îndrăzneala de a ieşi în public”, mulţumindu-le totodată părinţilor pentru „inspiraţia bine cântărită şi responsabilă” de a-i fi dat să urmeze o şcoală care le şlefuieşte talentul.
Apreciind expoziţia ca fiind „o provocare care trezeşte simţurile latente”, prof. Vespasian Ionaşcu, care şi-a pigmentat discursul cu câteva povestioare hazlii care au captat atenţia micilor auditori, şi-a încheiat expunerea cu îndemnul Maicii Tereza: „Dă lumii ce ai mai bun în tine!”.
O adevărată „aventură a culorilor”
Lucrările, prezentate pe trei rânduri în spaţiul pus la dispoziţie, configurează un univers cromatic în care ficţiunea se îmbină cu realitatea.
Într-o adevărată „aventură a culorilor”, aşa cum a subliniat prof. Vespasian Ionaşcu, se înşiruie peisaje imaginare cu animale preistorice, reverii cu fluturi şi flori, păuni şi pisici, ceruri înstelate sau însorite cu curcubee arcuite, peisaje marcate de anotimpuri cu copaci cu coroana bogată şi înverzită sau cu frunzişul rărit şi îngălbenit, oameni de zăpadă şi scene de joacă, chipuri de copii, naturi statice...
Lucrări realizate cu creioane colorate, cu carioca sau cu acuarele, guaşe şi vopsele acrylice.
O expoziţie, aşa cum a spus la final prof. Raluca Schipor, „prin care doresc să-i încurajez pe copii să creeze cât mai mult, pentru că arta îl înnobilează pe om”.