Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 ian 2011 - Anul XVI, nr. 12 (4610)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Descoperire

Spadă din prima epocă a fierului, în albia râului Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul Bucovinei a intrat recent în posesia unei spade din bronz din prima epocă a fierului, cu o greutate de 570 de grame, având o lungime de 63,8 cm şi lăţimea maximă a lamei de 4 cm.

 

„Spada cu limbă la mâner” reprezintă, probabil, o depunere votivă de cult în mediul acvatic”

Spada a fost descoperită în albia râului Suceava, la începutul lunii decembrie 2010, de Alois Raindel, care se afla la pescuit în zona localităţii Costâna, comuna Todireşti.

Arheologul dr. Bogdan Petru Niculică a apreciat gestul celui care a găsit-o de a o aduce la instituţia muzeală suceveană şi a întocmit Raportul de expertiză care menţionează faptul că este vorba de o „spadă cu limbă la mâner”, cu mânerul plat şi cu lama lungă, zveltă, foliacee, care prezintă ca element interesant prezenţa porţiunii ricasso (de 30-35 mm), şi care - având în vedere locul în care a fost descoperită - „reprezintă, probabil, o depunere votivă de cult în mediul acvatic”.

 

Cea de-a doua spadă de acest fel descoperită pe teritoriul judeţului Suceava în interval de un secol

Spada, care provine din prima epocă a fierului (Hallstatt-ul timpuriu 1200/1500 - 800 î.Hr.), perioadă în care s-a produs treptat înlocuirea bronzului cu fierul, se circumscrie culturii Gava-Holihrady, reprezentată în zona Moldovei prin două grupuri culturale, Grăniceşti şi Corlăţeni-Chişinău-Lucaşenca.

Spada găsită în albia râului Suceava, cu datare în sec. XI - X î. Hr., aparţine grupului cultural Grăniceşti şi este cea de-a doua spadă de acest fel descoperită pe teritoriul judeţului Suceava în interval de un secol (după anul 1880, când s-au semnalat primele piese, s-a mai găsit o spadă din bronz în anul 1998, la Măneuţi).

Potrivit legislaţiei în vigoare, descoperirile de acest fel aparţin statului român, dar având în vedere faptul că piesa a fost predată instituţiei muzeale sucevene cel care a găsit-o va fi recompensat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spadă din prima epocă a fierului, în albia râului Suceava.
 Vizualizări articol: 2799 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.44/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 18 voturi
Spadă din prima epocă a fierului, în albia râului Suceava4.4518

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(17 ian 2011, 22:23:43
Arheologul dr. Bogdan Petru Niculică a întocmit Raportul de expertiză ..... având în vedere locul în care a fost descoperită - „reprezintă, probabil, o depunere votivă de cult în mediul acvatic”.

Spada, care provine din prima epocă a fierului (Hallstatt-ul timpuriu 1200/1500 - 800 î.Hr.),...

nenea doctoru'! nenea doctoru'! zi-mi si mie cum de stiai, din 1500 a.Hr. ca raul Suceava o sa curga pe acolo? si-ai vorbit si cu pescarul...

p.s. incredibil, abia acum am aflat, gratie unui alt doctor fabricat de uzinele post-decembriste, ca raul Suceava avea exact aceeasi albie - cel putin la Costana - si acum 3500 de ani!!!
multumim, tovarase doctor in arheologie, ca ne-ai scos din ceata (eh, faptul ca tu ramai acolo pt totdeauna e alta chestie).
multumim Monitorule ca esti cel mai tare ziar de cultura in masa...:)))

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei