Muzeul Bucovinei a intrat recent în posesia unei spade din bronz din prima epocă a fierului, cu o greutate de 570 de grame, având o lungime de 63,8 cm şi lăţimea maximă a lamei de 4 cm.
„Spada cu limbă la mâner” reprezintă, probabil, o depunere votivă de cult în mediul acvatic”
Spada a fost descoperită în albia râului Suceava, la începutul lunii decembrie 2010, de Alois Raindel, care se afla la pescuit în zona localităţii Costâna, comuna Todireşti.
Arheologul dr. Bogdan Petru Niculică a apreciat gestul celui care a găsit-o de a o aduce la instituţia muzeală suceveană şi a întocmit Raportul de expertiză care menţionează faptul că este vorba de o „spadă cu limbă la mâner”, cu mânerul plat şi cu lama lungă, zveltă, foliacee, care prezintă ca element interesant prezenţa porţiunii ricasso (de 30-35 mm), şi care - având în vedere locul în care a fost descoperită - „reprezintă, probabil, o depunere votivă de cult în mediul acvatic”.
Cea de-a doua spadă de acest fel descoperită pe teritoriul judeţului Suceava în interval de un secol
Spada, care provine din prima epocă a fierului (Hallstatt-ul timpuriu 1200/1500 - 800 î.Hr.), perioadă în care s-a produs treptat înlocuirea bronzului cu fierul, se circumscrie culturii Gava-Holihrady, reprezentată în zona Moldovei prin două grupuri culturale, Grăniceşti şi Corlăţeni-Chişinău-Lucaşenca.
Spada găsită în albia râului Suceava, cu datare în sec. XI - X î. Hr., aparţine grupului cultural Grăniceşti şi este cea de-a doua spadă de acest fel descoperită pe teritoriul judeţului Suceava în interval de un secol (după anul 1880, când s-au semnalat primele piese, s-a mai găsit o spadă din bronz în anul 1998, la Măneuţi).
Potrivit legislaţiei în vigoare, descoperirile de acest fel aparţin statului român, dar având în vedere faptul că piesa a fost predată instituţiei muzeale sucevene cel care a găsit-o va fi recompensat.
(17 ian 2011, 22:23:43
Spada, care provine din prima epocă a fierului (Hallstatt-ul timpuriu 1200/1500 - 800 î.Hr.),...
nenea doctoru'! nenea doctoru'! zi-mi si mie cum de stiai, din 1500 a.Hr. ca raul Suceava o sa curga pe acolo? si-ai vorbit si cu pescarul...
p.s. incredibil, abia acum am aflat, gratie unui alt doctor fabricat de uzinele post-decembriste, ca raul Suceava avea exact aceeasi albie - cel putin la Costana - si acum 3500 de ani!!!
multumim, tovarase doctor in arheologie, ca ne-ai scos din ceata (eh, faptul ca tu ramai acolo pt totdeauna e alta chestie).
multumim Monitorule ca esti cel mai tare ziar de cultura in masa...:)))