Volumele "Şi noi ce mai mâncăm?" de Gheorghe Mencinicopschi şi "Simbolul pierdut" de Dan Brown au fost cele mai vândute cărţi ale anului 2010, în reţeaua de librării Diverta, cu 5.988 de exemplare şi, respectiv, 4.556 de exemplare, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Diverta.
Cea mai vândută carte a anului 2010 în Diverta, "Şi noi ce mai mâncăm?", este un titlu care oferă informaţii despre modul de a găti sănătos şi despre diferenţierea alimentelor sănătoase de cele nocive. Astfel, cartea "Şi noi ce mai mâncăm?" de Gheorghe Mencinicopschi, apărută la Coreus Publishing, s-a vândut în 5.988 de exemplare.
În schimb, cea mai recentă carte a lui Dan Brown, "Simbolul pierdut", apărută la editura Rao, s-a vândut în 4.556 de exemplare.
Pe locul al treilea în topul celor mai vândute cărţi ale anului trecut în reţeaua Diverta s-a clasat "Mănâncă, roagă-te, iubeşte" de Elizabeth Gilbert, publicată la Humanitas, care s-a vândut în 4.192 de exemplare.
Clasamentul este continuat de volumul "Secretul" de Rhonda Byrne, publicat de editura Adevăr Divin, care s-a vândut în 3.477 de exemplare, şi de cartea "Încă de pe atunci vulpea era vânătorul", semnată de laureata premiului Nobel Herta Muller şi publicată la Humanitas Fiction, care s-a vândut în 3.202 exemplare.
Pe locul al şaselea se află cartea lui Paulo Coelho "Învingătorul este întotdeauna singur", apărută la Humanitas Fiction, cu 2.937 de exemplare vândute în 2010.
Şi Mihaela Rădulescu se regăseşte în topul 10 al celor mai bine vândute cărţi în reţeaua Diversta în 2010, cu volumul său "Nişte răspunsuri", apărut la Polirom, care s-a vândut în 2.890 de exemplare. De altfel, Mihaela Rădulescu s-a aflat mereu în topurile vânzărilor de carte cu volumele sale.
Gheorghe Mencinicopschi este singurul autor cu două volume în clasament. Dacă cea mai bine vândută carte a anului trecut în reţeaua Diverta a fost "Şi noi ce mai mâncăm?", pe locul al optulea în top se situează volumul "Şi noi ce mai mâncăm… ca să slăbim", volumul al doilea, al aceluiaşi Gheorghe Mencinicopschi, publicat în toamna anului trecut la Coreus Publishing. Cartea "Şi noi ce mai mâncăm… ca să slăbim" s-a vândut în 2.622 de exemplare.
Clasamentul este continuat de volumul "Frumoasele străine" de Mircea Cărtărescu, publicat la Humanitas, care a avut 2.537 de exemplare vândute anul trecut.
Volumul "Trei vieţi. Pedeapsa" de Monica Vlad, apărut la Promart Consulting, încheie topul 10 al celor mai bine vândute cărţi anul trecut în reţeaua Diverta, cu 2.333 de exemplare vândute.
Pe de altă parte, topul 10 al editurilor care au avut anul trecut cele mai mari cifre de afaceri rezultate din colaborarea cu reţeaua Diverta are în frunte editura Rao, urmată de Corint, Polirom, Litera Internaţional, Trei, Humanitas, Curtea Veche, Nemira, All şi Girasol.
Cei mai căutaţi autori români ai anului 2010, în reţeaua Diverta, au fost în ordine descrescătoare: Gheorghe Mencinicopschi, Florin Andreescu, Dan Teodorescu, Marcela Peneş, Aurora Liiceanu, Octavian Paler, Mircea Cărtărescu, Mihaela Rădulescu, Marin Preda şi Dan Puric.
În schimb, cei mai căutaţi autori străini ai anului trecut au fost în ordine descrescătoare: Paulo Coelho, Dan Brown, Rhonda Byrne, Stephenie Meyer, L.J. Smith, Elizabeth Gilbert, Herta Muller, Stieg Larsson, Jamie Oliver şi Agatha Christie.
Pe de altă parte, topul albumelor de import colecţii/ ediţii limitate, vândute anul trecut în reţeaua Diverta, este condus de "Playboy (Collectors Edition)", apărut la editura Taschen, vândut în reţeaua Diverta cu 5.299 de lei (cu TVA). Din ediţia de colecţie "Playboy" s-a vândut un singur exemplar în România, în întreaga lume existând doar 1.600 de astfel de ediţii. O ediţie de colecţie "Playboy" conţine şase volume cu istoria Playboy, primul având semnătura lui Hugh Hefner, dar şi primul număr al revistei Playboy, care conţine un pictorial cu Marilyn Monroe.
Pe locul al doilea în topul colecţiilor limitate vândute de Diverta s-a situat "Rose, C'est Paris: Bettina Rheims et Serge Bramly" (Taschen), vândut cu 3.785 de lei, în timp ce pe locul al treilea în acest top s-au clasat "Emilio Pucci" (Taschen) şi "Ars sacra" (H.F.Ullmann) - vândute fiecare cu 799 de lei.
Clasamentul este continuat de albumele: "Shigeru Nan, Complete Works 1985-2010" (Taschen) - 605 lei şi "Coop Himmelblau" (Taschen) - 605 lei.
Piaţa de carte din România în 2010, incluzând şi ediţiile de chioşc (volumele vândute împreună cu anumite ziare şi reviste, nr.), este estimată de reţeaua de librării Diverta la aproximativ 112 milioane de euro, în scădere cu circa 15% comparativ cu 2009. Fără ediţiile de chioşc, piaţa de carte din România anul trecut se ridică la aproximativ 60 de milioane de euro.
Pentru 2011, Diverta estimează o menţinere a pieţei, sau cel mult o uşoară creştere cu câteva procente pentru ultima parte a anului în curs.
Reţeaua Diverta are în prezent circa 50 de librării în toată ţara.