Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 dec 2010 - Anul XV, nr. 299 (4590)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Punte spirituală

Regal de colinde în Elveţia, în interpretarea Coralei Arhiepiscopiei Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La invitaţia ÎPS Iosif, Întâi-Stătătorul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale cu sediul la Paris, şi cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Corala „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava a susţinut, în perioada 9 – 15 decembrie, mai multe concerte de colinde în Elveţia.

Sub bagheta dirijorului preot profesor Lucian Tablan Popescu, corala a reuşit să reprezinte cu cinste Bucovina, să interpreteze cu totul special colinde vechi, cuprinse în repertoriul tradiţional al coralelor româneşti, reuşind să-i sensibilizeze până la lacrimi pe românii stabiliţi în Elveţia. Prin sensibilitate, profesionalism, bucovinenii le-au trezit interesul şi elveţienilor, care au dorit să ne cunoască mai bine, să ne respecte cântecele şi obiceiurile străvechi, să ne privească ca pe un popor care nu şi-a pierdut rădăcinile, care are valori şi merită respectat. 

 

Călătoria românească, pe pământ elveţian

Corala „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava a pornit în acest turneu prin Elveţia cu 28 de membri, sub îndrumarea dirijorului Lucian Tablan Popescu (dirijor din anul 2004), susţinând un regal de circa 20 de colinde, câteva dintre ele fiind interpretate de Cvartetul Amadeus, în biserici din Lausanne, Geneva, Prangins, Neuchatel. Fiecare concert a fost unic în felul său. Publicul a fost diferit, însă românii şi elveţienii şi-au descoperit, prin intermediul colindelor româneşti, afinităţi şi elemente de spiritualitate, de tradiţie comune. Călătoria românească pe pământ elveţian a însemnat enorm de mult pentru românii stabiliţi în Ţara Cantoanelor.

 

Revenire cu succes

Primele două concerte susţinute de coriştii suceveni, purtând cu demnitate costumul popular românesc specific zonei pe care o reprezintă, au avut loc în  Biserica „Tuturor Sfinţilor Români” din Lausanne, capitala cantonului Vaud, şi în Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Geneva, parohii păstorite de preotul Adrian Diaconu, protopop pentru Elevaţia.

Părintele Diaconu şi-a dorit foarte mult ca enoriaşii lui, români şi elveţieni, deopotrivă, să se bucure de un concert de excepţie, susţinut de cea mai bună corală din Moldova, şi printre primele cinci din România, Corala „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava. Chiar publicul din Elveţia şi-a dorit să-i revadă pe coriştii din Bucovina, care, în 2008, au susţinut mai multe concerte de colinde în Lausanne, Geneva şi Roll, unde lumea s-a ridicat în picioare şi i-au aplaudat îndelung pe români.

 

Au transmis emoţie

Atât la Lausanne, cât şi la Geneva, publicul a ascultat colinde tradiţionale româneşti: „O ce veste minunată”, „Moş Crăciun”, „Praznic Luminos”, „Cântec de Crăciun”, „Trei Crai”, „Steaua sus răsare”, piese interpretate cu multă sensibilitate de suceveni. Rolul dirijorului a fost primordial. „Dacă eu pot să transmit prin semne sensibilitate coriştilor, şi ei, la rândul lor, prin voce, pot să retransmită starea de emoţie publicului, atunci pot să spun că mi-am făcut datoria. După cum s-au bucurat spectatorii veniţi la fiecare spectacol al nostru, credem că le-am adus o bucurie, am reprezentat cu cinste Arhiepiscopia Sucevei, Bucovina, România, de ce nu...?!”, ne-a spus preotul profesor Tablan.

 

Atmosferă unică în mijlocul elveţienilor

Românii plecaţi din ţară şi stabiliţi în Elveţia sau Franţa s-au reîntâlnit, prin intermediul mesagerilor bucovinei, cu obiceiurile tradiţionale de Anul Nou.

Poate că în nici o altă parte a ţării repertoriul Anului Nou nu cunoaşte o atât de mare varietate şi bogăţie de manifestări folclorice ca în Bucovina. Şi asta au arătat membrii coralei, care au demonstrat că pot înlocui costumul popular cu măştile de Anul Nou, pentru a transmise pe cale orală, din generaţie în generaţie, într-o permanentă schimbare şi înnoire, obiceiurile tradiţionale bucovinene, Jocul Măştilor (Hora Bucovinei), Jocul Caprei, Jocul Urşilor.

În prag de An Nou, românii din Bucovina au creat o atmosferă unică în mijlocul elveţienilor şi românilor veniţi la spectacole. O intensă trăire emoţională s-a creat atunci când urătorii au intrat în scenă şi i-au „urat” moldoveneşte pe elveţieni, legând punţi nevăzute de spiritualitate între om şi cosmos, între om şi semenii săi, indiferent în ce colţ al lumii s-ar afla. Datinile şi obiceiurile româneşti din Bucovina au „prins” la elveţieni, care nu conteneau să facă fotografii, să filmeze, pentru a avea o amintire de la români.

 

În mijlocul diasporei

Corala Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a fost invitată de părintele Adrian Diaconu, duminică, pe 12 decembrie, să participe la Sfânta Liturghie din Biserica de la Lausanne, unde s-a oficiat o slujbă arhierească, la care a participat ÎPS Iosif, Întâi-Stătătorul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, slujba fiind susţinută în limbile română, franceză şi rusă.

ÎPS Iosif a avut doar cuvinte de laudă la adresa Coralei Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, formată din mulţi tineri (Sînziana Sofa, Crina Mihalciuc, Emanuel Maloş, Ionuţ Ilisoi – studenţi, Nicolae Parasteac – Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni), cadre didactice (Valentina Tablan Popescu – alto, Radu Roată – tenor, Dorina Sauciuc – Şcoala cu clasele I – VIII Plopeni). Sucevenii le-au făcut o bucurie şi copiilor din diaspora, participând la Serbarea Pomului de Iarnă, în biserica din Geneva, unde cei mici l-au aşteptat pe Moş Crăciun, ascultând colinde româneşti. 

 

Colinde pentru elveţieni, la Prangins

Concertul de colinde pe care l-au susţinut sucevenii în localitatea Prangins, din cantonul Vaud, s-a adresat mai mult publicului elveţian. Pentru a se crea o atmosferă specială, de sărbătoare, coriştii au trecut de la colinde ca „Sus boieri”, la „Moş Crăciun cu plete de dalbe”, pentru ca la finalul concertului să răsune tradiţionalul „Mulţi ani trăiască!”. Chiar dacă nu au înţeles versurile, elveţienii au apreciat calităţile vocale ale coralei, interpretarea, melodia, care i-a făcut să vibreze şi să aplaude minute în şir. Printre elveţieni, am întâlnit la Prangins şi o familie de români plecaţi de 64 de ani din România, oameni care au lăcrimat la auzul colindelor româneşti, dar şi români mai tineri, care au auzit de concertele susţinute de corală şi au venit din alte localităţi să o asculte.

 

Seară specială la Neuchatel

Luni, pe 13 decembrie, a avut loc Concertul de colinde susţinut de Corala Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor la Neuchatel, localitate situată în vestul Elveţiei, în zona centrală a Munţilor Jula. Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural Român din Neuchatel (CCRN), avându-l ca preşedinte pe doctorul Mihai Ţugui. Ceilalţi membri ai Comitetului director sunt Alexandru Grossu, Björn Richter, Liliana Lombari, Raluca Péquignot şi Irina Clot Chirilescu.

Doctorul Ţugui ne-a spus că a aflat doar cu o săptămână înainte de spectacol că o corală din Suceava va susţine câteva concerte în Elveţia şi şi-a dorit să îi invite şi la Neuchatel. A luat legătura cu preotul Adrian Diaconu de la Geneva, apoi cu preotul Lucian Tablan, şi astfel s-a „născut” o seară specială. Concertul de la Neuchatel s-a bucurat de un succes deosebit.

Membrii coralei au cântat dumnezeieşte, iar publicul, format din români şi elveţieni, a receptat tot ce i s-a oferit cu generozitate: un spectacol de suflet. Mulţi români stabiliţi în Elveţia şi-au stăpânit cu greu emoţiile şi lacrimile pe tot parcursul spectacolului. Colindele au sunat înălţător şi nu puteau să nu creeze nostalgii printre români. „Nu am ascultat de 20 de ani un concert de colinde de o asemenea profunzime. Sperăm să veniţi şi anul viitor aici, pentru a le face o bucurie românilor”, ne-a spus Liliana Lombari, care s-a ocupat, alături de doctorul Ţugui, de organizarea spectacolului, dar şi de dineul de după concert. Ea ne-a spus că din Centrul Cultural Român din Neuchatel fac parte 120 de membri, dar în fiecare oraş mare din Elveţia există un centru cultural român.

 

„Prima dată când o corală din Bucovina concertează la Neuchatel”

Emoţionat, ştergându-şi pe furiş o lacrimă care i se prelingea pe faţă, doctorul Mihai Ţugui, care conduce de trei ani Centrul Cultural Român din Neuchatel (centrul funcţionând de opt ani), ne-a spus că nu se aştepta să fie atât de frumos. „Este pentru prima dată când ne vedem şi sper ca anul viitor să repetăm această experienţă frumoasă. Din câte ştiu, este prima dată când o corală din Bucovina, o corală românească, concertează aici, şi sper să nu fie şi ultima oară”, a spus preşedintele Centrului Cultural Român din Neuchatel.  

O altă româncă, Diana, stabilită de 12 ani în Elveţia, ne-a spus că sărbătoarea Crăciunului pentru ea a început cu acest concert de colinde, adus de suceveni de la peste 2.000 de kilometri. „A fost emoţionant, pentru că ne aducem aminte de cei de acasă şi ne pare rău că o duc greu şi că nu putem face mai mult pentru ei”, a completat Diana.

 

Elveţiancă îndrăgostită de România

Am întâlnit la Neuchatel şi o elveţiancă, Liliane Broillet, care vorbea foarte bine româneşte şi care ne-a spus că de mică a îndrăgit cultura românească, limba, obiceiurile. Ea se numără printre fondatorii Centrului Cultural Român din Neuchatel. De profesie animator - pedagog într-o instituţie pentru copii şcolarizaţi, cu vârste cuprinse între 4 şi 11 ani, Liliane a descoperit România în 1970. Avea 12 ani, după cum povesteşte chiar ea, şi a ascultat muzica tradiţională românească în cadrul unui concert susţinut la şcoala la care era elevă, la Neuchatel. S-a îndrăgostit iremediabil de acele sunete şi a aşteptat cu nerăbdare să împlinească 19 ani, pentru a putea vizita România.

Mulţi ani la rând a venit în România şi, de dragul muzicii lui Gheorghe Zamfir, Liliane a învăţat să cânte la nai.

Concertul de colinde susţinut de suceveni i-a adus o mare bucurie în suflet.

 

Romanţe pentru sufletul însetat de nostalgii

După fiecare concert de colinde şi obiceiuri de Anul Nou, la cererea publicului, bucovinenii înzestraţi cu voci extraordinare, dar şi cu un repertoriu diversificat, au cântat romanţe, acele nestemate româneşti care te fac să vibrezi şi să uiţi de necazuri şi neîmpliniri. Într-o atmosferă cu totul specială, românii de acasă, împreună cu cei din străinătate, au cântat „Ciobănaş cu 300 de oi”, „Să-mi cânţi cobzar”, „Pe lângă plopii fără soţ” etc..

În acele momente, emoţia a devenit mai vizibilă cu fiecare romanţă interpretată de membrii coralei sucevene, voci parcă dintr-un alt timp, pline de sensibilitate, de frumuseţe, care parcă te îndemnau să te opreşti din goana după cele pământeşti şi să asculţi o colindă arhaică românească, o romanţă, chiar şi o vorbă rostită în dulcele grai bucovinean.

 

Generozitatea unei românce stabilită în Elveţia

Turneul Coralei Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor în Elveţia nu ar fi fost posibil fără sprijinul necondiţionat al unei românce, Teodora Hălăucescu, care a plecat în urmă cu mai bine de 26 de ani în Elveţia, lăsând în urmă Băgdăneştiul, leagănul copilăriei sale, casa părintească, în care s-a născut primul ei copil, Dana, devenită un apreciat arhitect în Elveţia (la fel ca şi tatăl ei, regretatul arhitect Constantin Hălăucescu), satul cu biserica ctitorită de tatăl ei, preotul Ioan Alexandrescu, cimitirul în care acum îşi dorm somnul de veci părinţii, Ioan şi Paulina Alexandrescu, şi toate amintirile legate de sărbătorile româneşti. Susţinută şi de Oana Hălăucescu, fiica mai mică, avocat în Geneva, românca din Bogdăneşti a reuşit, împreună cu părintele Adrian Diaconu, să pună la punct fiecare concert.

„Românii nu trebuie să uite care le sunt rădăcinile, care le sunt obiceiurile, cântecele, tradiţiile”, susţine mereu Teodora Hălăucescu, care încearcă prin eforturi proprii, atât financiare, cât şi sentimentale, să aducă o bucăţică din Bucovina în Elveţia, pentru ca românii stabiliţi acolo să nu se rupă total de ce le-au lăsat părinţii, bunicii, strămoşii. Fiecare dintre ei are pe cineva drag lăsat acasă, are un mormânt pe care ar vrea să verse o lacrimă, să aprindă o candelă în amintirea celui care le-a fost bunic, tată, frate, prieten.

Distanţa dintre semeni, Occidentul, cu tot ce are el mai bun, nu trebuie să distrugă sentimente. Mereu întâlnim oameni dezrădăcinaţi, oameni care nu-şi găsesc locul, pentru că au pierdut total legătura cu ţara. Este pentru al treilea an consecutiv (în 2008 a concertat în Elveţia Corala Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, iar anul trecut grupul folcloric din Bogdăneşti, „Datini de suflet”) când Teodora Hălăuceascu a reuşit să adune românii laolaltă, „să fie un trup, un suflet, o lacrimă, o vibraţie, o rugăciune”, în neantul în care ne zbatem cu toţii, într-o luptă în care nu sunt învinşi şi învingători, sunt oameni bogaţi, dar săraci spiritual, şi oameni... pur şi simplu. 

 

Au sprijinit turneul cultural în Elveţia

Printre sponsorii care au sprijinit acest turneu cultural în Elveţia se numără Darex, Ilmar Tour, Direcţia Silvică Suceava, Facos, Bermas, Daily, Ecuator, Killer, Carmangerie Aurel Danilevici - Gura Humorului. Dinu Chauciuc, membru al coralei Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, este persoana care s-a implicat cel mai mult în organizarea şi strângerea de fonduri pentru ca turneul din Elveţia să poată avea loc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Regal de colinde în Elveţia, în interpretarea Coralei Arhiepiscopiei Sucevei.
 Vizualizări articol: 2666 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Regal de colinde în Elveţia, în interpretarea Coralei Arhiepiscopiei Sucevei5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei