La City Gallery, în incinta Shopping City Suceava, s-a desfăşurat vineri după-amiază festivitatea anuală de decernare a Premiilor Fundaţiei Culturale a Bucovinei (FCB).
Premiul de excelenţă - criticul şi istoricul literar Nicolae Cârlan
În spaţiul pus la dispoziţie cu generozitate de Shopping City Suceava, spaţiu în care este etalată ampla expoziţie a Târgului de Artă Contemporană 2010, au fost conferite, în prezenţa reprezentanţilor organizatorilor manifestării (Fundaţia Culturală a Bucovinei, Shopping City Suceava, Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera”) şi a membrilor juriului, Premiile FCB pentru activitatea de creaţie din anul 2009.
Juriul celei de-a XVI-a ediţii de evaluare şi premiere (alcătuit din Dumitru Cucu - preşedinte, membri fiind Mihai Iacobescu, Constantin Arcu, Ion Cozmei, Dumitru Teodorescu, Vasile Păvăleanu şi Alis Niculică) a acordat un număr de 18 premii.
Premiul de excelenţă a fost atribuit criticului şi istoricului literar Nicolae Cârlan, “pentru modul în care a ştiut să se dăruiască vieţii culturale a Bucovinei, organizând o serie de case memoriale din judeţul Suceava şi făcând din recuperarea memoriei iluştrilor dispăruţi, Nicolae Labiş, Eusebiu Camilar şi Ion Luca, un adevărat crez”.
Premii pentru poezie, lingvistică, pentru carte pentru copii, istoria Bucovinei şi istoria Bisericii Ortodoxe din Bucovina
Premiul pentru poezie a fost conferit Mihaelei Herghiligiu, pentru volumul “Oraş în levitaţie” (Editura Timpul, Iaşi, 2009), iar Premiul pentru lingvistică i-a revenit Ginei Măciucă, pentru volumul “Aventură semantică în trei limbi” (Editura Junimea, Iaşi, 2009).
Juriul i-a acordat poetului Gheorghe Vicol Premiul pentru carte pentru copii, pentru volumul “Pe prispă cu greierii” (Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera”, Suceava, 2009), iar cernăuţeanului Tudor Andrieş - Premiul pentru traduceri, pentru varianta în limba ucraineană a cărţii scriitoarei Doina Cernica intitulată “Fetiţa şi broasca ţestoasă”.
Premiul pentru istoria Bucovinei a fost acordat arheologului dr. Bogdan Petru Niculică, pentru volumul “Din istoricul preocupărilor arheologice în Bucovina. Societatea Arheologică Română” (Editura Universităţii, Suceava, 2009), iar cu Premiul pentru istoria Bisericii Ortodoxe din Bucovina au fost distinşi pr. Constantin Hrehor, pentru volumul “Silvestru Morariu Andrievici” (Editura Timpul, Iaşi, 2009) şi pr. Ioan Paul Valenciuc, pentru lucrarea “Contribuţia bucovineană la sfinţirea Sfântului şi Marelui Mir în Biserica Ortodoxă Română, 25 martie 1882” (Editura Septentrion, Rădăuţi, 2009).
Premii pentru carte monografică, cercetarea tradiţiilor, Istoria Românilor şi pentru patrimoniu cultural
Premiul pentru carte monografică a fost conferit istoricului dr. Ion Mareş, pentru volumul “Biserica Sfântul Gheorghe (Mirăuţi) din Suceava - Prima catedrală mitropolitană a Moldovei” (Editura Universităţii, Suceava, 2009), iar Premiul pentru cercetarea tradiţiilor, obiceiurilor şi folclorului din Bucovina, etnografului humorean Mihai Camilar, pentru lucrarea “Răboj şi pecete magică. Un calendar popular bucovinean” (Suceava, 2009).
Premiul pentru Istoria Românilor a fost atribuit istoricului dr. Gheorghe Gabriel Cărăbuş, pentru lucrarea “Separatismul în Moldova: Ideologie şi acţiune (1856-1866)” (Editura Universitas XXI, Iaşi, 2009), iar dr. Ioan Ieţcu şi scriitorul George Timu au primit Premiul pentru patrimoniu cultural, primul pentru volumul “Cristale de Bucovina” (Editura Muşatinii, Suceava, 2009), iar cel de-al doilea pentru cartea “Nostalgii feroviare” (Editura Axa, Botoşani, 2009).
Premii pentru ediţii îngrijite, editare volume, artă fotografică şi artă plastică
Premiul pentru ediţii îngrijite a fost acordat scriitorului Ion Beldeanu, pentru volumul “Autografe pentru Bucovina literară” (Editura Muşatinii, Suceava, 2009) şi istoricului şi cercetătorului Vasile I. Schipor, pentru lucrarea “Amintiri. Oameni şi locuri din Ţara Fagilor” (Editura Academiei Române, Bucureşti, 2009).
Premiul pentru editare volume a fost atribuit Elenei Ienache, pentru publicarea manuscrisului lui Ilie Dugan-Opaiţ “Familia Dugan din Cireş-Opaiţeni” (Editura Septentrion, Rădăuţi, 2009).
Premiul pentru artă fotografică a fost conferit artistului fotograf Ştefan Petrescu, pentru albumul “România - O perspectivă aeriană” (Editura Uranus, Bucureşti), iar Premiul pentru artă plastică a onorat activitatea de creaţie din anul 2009 a artistei plastice Lucia Puşcaşu.
La festivitatea de premiere, care a beneficiat de suportul muzical al Cvartetului de coarde al Ansamblului “Ciprian Porumbescu”, au rostit laudatio pentru premianţi prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, Ion Cozmei, Constantin Arcu, Doina Cernica şi Alis Niculică.