Timp de o zi, Dumbrăveniul a fost capitala culturală a judeţului Suceava. Poeţi, scriitori, reprezentanţi ai Primăriei Dumbrăveni, dar şi oameni simpli au participat la dezvelirea bustului lui Adrian Păunescu, dar şi la celelalte manifestări organizate sub titulatura „Poeţi ai nemuririi noastre”. Gerul de afară a fost topit de măreţia momentului, iar cuvintele rostite la bustul poetului Adrian Păunescu au stârnit aplauze şi regrete. Ridicat în timp record de sculptorul botoşănean Marcel Mănăstireanu, bustul a fost amplasat în faţa Ateneului din Dumbrăveni. Onoarea de a-l dezveli le-a revenit primarului Ioan Pavăl şi academicianului Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, iar apoi fiecare dintre invitaţi a fost rugat să spună câteva cuvinte. Scriitorul Valeriu Matei şi-a exprimat convingerea că un bust al lui Adrian Păunescu se va ridica în curând şi în stânga Prutului, în timp ce Vasile Tărâţanu a citit o poezie în memoria celui care i-a fost prieten mulţi ani, versurile sale fiind aplaudate sincer.
„Copilul de suflet” al poetului Adrian Păunescu, scriitorul sucevean Mihai Sultana Vicol, a fost copleşit de emoţii şi a mărturisit cu lacrimi în ochi că omul cu care a colaborat ani de zile i-a fost un adevărat mentor şi l-a sprijinit în cele mai grele clipe ale sale.
Mihai Chiriac, secretarul comunei Dumbrăveni, omul care a avut iniţiativa de a ridica acest bust, a avut un singur regret. „Îmi pare rău că nu am reuşit să fim primii care ridicăm un bust în memoria poetului Adrian Păunescu, ci doar după reprezentanţii autorităţilor din Alba Iulia. Am gândit-o însă primii şi suntem bucuroşi să-l omagiem aşa cum se cuvine pe unul dintre cei mai mari poeţi ai neamului nostru”, a mărturisit Mihai Chiriac.
Şi primarul Ioan Pavăl a avut o undă de regret. „Am fi vrut să-l avem pe maestrul Adrian Păunescu în mijlocul nostru, la Festivalul Eminescu din vara anului viitor. Boala nu a vrut să fie aşa cum ne-am dorit noi, dar Adrian Păunescu va rămâne veşnic în inimile noastre, dovadă şi manifestările de astăzi”, a spus primarul comunei Dumbrăveni.
Acţiunile de sâmbătă s-au mutat din gerul de afară în sala Ateneului din Dumbrăveni, unde a urmat o sesiune de comunicări, dar şi un alt moment festiv. Patru dintre invitaţi, scriitorul Viorel Dinescu, poeţii Emilian Marcu şi Alexandru Dobrescu, respectiv scriitorul basarabean Valeriu Matei au primit diploma de Cetăţean de onoare al comunei Dumbrăveni.
Manifestările au continuat până târziu în noapte, iar ecourile muzicii folk şi ale muzicii populare au fost luminate de focul de artificii pregătit de organizatori.