Teatrul de Balet Cluj-Napoca a prezentat vineri, 17 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, spectacolul „Spărgătorul de nuci”, balet în două acte, pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski, în viziunea regizorală a lui Alexandru Wolff.
Personaje de poveste precum Clara, Fritz, Spărgătorul de nuci, Regele şoarecilor, Regina şi Regele Zăpezii, sau Zâna Dulciurilor au prins viaţă, pe muzica lui Ceaikovski, în interpretarea balerinilor de la Cluj.
Câteva sute de suceveni care au ales să urmărească acest spectacol s-au declarat mulţumiţi şi au aplaudat îndelung evoluţia tinerilor artişti clujeni. Crăciunul a venit pentru ei cu o poveste magică, despre lupta dintre forţele binelui şi ale răului.
Coregrafia spectacolului a fost adaptată după cea originală a lui Marius Petipa, scenografia este semnată de Valentin Codoiu, costumele sunt create de Violeta Chetran. Consultant proiect - Marius Loga.
„Încearcă să-i întoarcă pe balerini către balet”
Pe scena suceveană au evoluat vineri 40 de balerini tineri, majoritatea absolvenţi ai Liceului de Coregrafie şi Artă Dramatică, „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca. Directorul Teatrului de Balet Cluj-Napoca, primul teatru de balet privat din ţară, Alexandru Wolff (care a fost manager de proiecte culturale în cadrul proiectului Sibiu - Capitală Culturală Europeană), susţine că proiectul din care face parte şi spectacolul „Spărgătorul de nuci” „încearcă să-i întoarcă pe balerini către balet, să le creeze acestora un mediu în care ei să-şi dorească să muncească şi să-şi îndeplinească visele”.
Andreea Jura, una dintre cele mai talentate balerine ale Teatrului de Balet din Cluj, a interpretat rolul Clarei, în timp ce balerinul Mihai Boncu a fost „Spărgător şi prinţ”.
Marele compozitor P. Ceaikovski a început să lucreze la baletul „Spărgătorul de nuci” în ianuarie 1892 şi în luna martie a aceluiaşi an l-a şi finalizat. Creat cu multă inspiraţie, baletul „Spărgătorul de nuci” a devenit o capodoperă, unde dansul şi muzica - simfonia se completează într-un mod armonios.