La Galeria „Bucovina”, de la parterul Palatului Administrativ din municipiul Suceava, s-a deschis vineri, 17 decembrie a.c., expoziţia foto-documentară cu genericul „Crăciunul libertăţii româneşti”, realizată de artistul fotograf Ştefan Petrescu.
„A surprins în imagini momentele de adevăr ale revoluţiei”
Expoziţia, care etalează o selecţie de circa 40 de fotografii realizate de artistul fotograf chiar în zilele fierbinţi ale revoluţiei (scene surprinse în Bucureşti, Timişoara şi în alte oraşe din ţară), prezintă imagini document pe care fotoreporterul Ştefan Petrescu le-a publicat în marile gazetele din occident.
Aşa cum a accentuat la deschidere prof. Roman Istrati, „rememorarea Revoluţiei române trebuie făcută cu oamenii care au mărturia evenimentelor”.
Graficianul Mihai Pînzaru PIM a semnalat prezenţa la vernisaj a unor participanţi la evenimentele din decembrie 1989, subliniind faptul că Ştefan Petrescu este unul dintre cei care „a surprins în imagini momentele de adevăr ale revoluţiei”.
„După ce revoluţia s-a produs, construcţia a depins de oamenii politici”
Preşedintele organizaţiei revoluţionarilor suceveni, prof. Octavian Nestor, a precizat faptul că Ştefan Petrescu a venit în ţară din Germania în decembrie 1989, în calitate de corespondent de presă străin, ştiind că „participă la un moment de istorie care trebuie consemnat”.
Rememorând momente de la evenimentele care s-au petrecut la Suceava, prof. Octavian Nestor a remarcat faptul că „după ce revoluţia s-a produs, construcţia (noii societăţi) a depins de oamenii politici”.
Unul dintre aceştia, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie (care a fost primul viceprimar democrat al Sucevei) l-a felicitat pe Ştefan Petrescu pentru această realizare, expoziţie pentru care subprefectul Angela Zarojanu i-a mulţumit pentru că a ales s-o prezinte în galeria Palatului Administrativ.
Fotoreporterul Ştefan Petrescu
Ştefan Petrescu, care a trăit întreaga viaţă sub mirajul imaginii, a fost fotoreporterla revista „Vânătorul şi pescarul”, operator de imagine la Televiziunea Română şi, din anul 1968 - când s-a stabilit în Germania - a lucrat ca operator al Televiziunii Germane şi ca fotoreporter independent, colaborând la prestigioase publicaţii ca „Der Spiegel”, „Stern”, „Quick”, „Wirtschaft Magazin”, „Frankfurter Rundschau”, „Frankfurter Allgemaine Zeitung” sau „Burda”.
După revoluţia din decembrie 1989 Ştefan Petrescu a revenit în ţară, iar de câţiva ani s-a stabilit la Suceava.