Corala „Voces Christianum” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, sub bagheta dirijorului pr. prof. Lucian Tablan Popescu, a lansat, de Moş Nicolae, la sala de conferinţe a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, primul CD cu colinde, prilej cu care a avut loc şi un concert de colinde.
Sucevenii care au venit în număr mare la acest eveniment, luni, la vreme de seară, ora 17:00, şi-au umplut sufletele de bucurie şi lumină ascultând colinde, după datina străbună.
Primele colinde au fost interpretate de corul de fete al Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, dirijor profesor Lucian Tablan. „Noi umblăm să colindăm”, „Trei păstori” şi „Trei Crai de la Răsărit” au fost cântecele pe care tinerele liceence le-au oferit cu generozitate sucevenilor, în dar de Moş Nicolae.
Micii colindători
Şi pentru că tradiţia la români este ca în preajma Crăciunului să pornească la colindat, de la Răsărit până la Apus, din casă în casă, cete de colindători, de la cei mai mici, la cei mai mari, o surpriză plăcută a fost şi evoluţia corului de copii al Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, coordonat de profesoara Valentina Tablan Popescu. Cu glasuri de îngeri, micii colindători au interpretat cunoscutele colinde „O ce veste minunată”, „Scoală, gazdă, din pătuţ”, „Florile dalbe”, „Buna seara lui Crăciun”. Se spune că toţi colindătorii aduc sănătate şi bogăţie, mai ales cei mici, care sunt inocenţi, motiv pentru care trebuie primiţi la fereastră cu colindul şi chemaţi în casă pentru a le dărui mere şi nuci, după obicei. Există speranţa că cei mici vor păstra şi vor transmite mai departe obiceiul colindatului în preajma Crăciunului.
În partea a doua a spectacolului a concertat Corala „Voces Christianum”, sub bagheta dirijorală a pr. prof. Lucian Tablan Popescu, dar şi a studentei Sînziana Mihalciuc. Tinerii membri ai Coralei „Voces Christianum” au interpretat mai multe colinde („O ce veste minunată”, „Noi în sara de Crăciun”, „Noapte de vis”, „Ziurel de zi”, „Moş Crăciun cu plete dalbe”, „La mulţi ani!”) de pe primul lor CD, realizat din fonduri proprii.
La finalul concertului, George Mihalciuc, membru al Corului Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, îmbrăcat în costum popular, a interpretat un cântec – urare pentru anul care vine, în aplauzele tuturor spectatorilor. CD –ul cu colinde lansat de Corala „Voces Christianum” se poate cumpăra de la pangarele parohiilor sucevene, dar şi de la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou”.
Să se nu piardă obiceiul de a se colinda
Corala „Voces Christianum” s-a format acum trei ani, la îndemnul preotului profesor Lucian Tablan Popescu, dirijorul corului de la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou Suceava”, care a dorit ca tinerii să nu piardă obiceiul de a se colinda între ei, de a-şi ura gânduri bune în prag de sărbători, de a păstra nealterate tradiţiile româneşti. Dacă la început erau doar patru-cinci tineri, pe parcurs, grupul de colindători s-a extins, astfel că în ajunul Crăciunului din 2009, peste 20 de tineri au pornit la colindat.
„Am pornit cu gândul de a ne colinda între noi”, ne-a spus la acel moment Sînziana Mihalciuc, după care tinerii au hotărât să meargă şi să-i colinde şi pe alţii (instituţii sucevene, centre de copii şi bătrâni nevoiaşi).
Deşi este un grup tânăr, membrii acestuia şi-au trecut deja în palmares un premiu II, la Festivalul „Buna Vestire” de la Fundu Moldovei, pe 25 martie, anul acesta, şi promit că nu se vor opri aici.
Evenimentul de luni seara a fost organizat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava şi Asociaţia Culturală „Creştinii Bucovinei”.