Primul eveniment cultural major din cadrul proiectului „Crăciun în Bucovina” 2010, iniţiat şi promovat de Consiliul Judeţean Suceava, a avut loc, duminică, 5 decembrie, în ajun de Moş Nicolae, în Catedrala romano-catolică Sf. Ioan Nepomuk Suceava.
Muzicologul Grigore Leşe, împreună cu Grupul bărbătesc „Flori de măr” din Râşca, coordonat de profesoara de limba română Mihaela Grădinaru, absolventă de teologie pastorală, a susţinut un concert de colinde străvechi, interpretate aşa cum o făceau moşii noştri.
Înainte de începerea concertului, Grigore Leşe le-a cerut cameramanilor să îşi strângă aparatura şi să nu filmeze pe timpul spectacolului. De fapt, rugămintea ca presa să nu filmeze a venit din partea directorului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu.
„Să nu transformăm colindatul în cerşit...!”
Concertul de aproape două ore susţinut de Grigore Leşe la Suceava a fost pe placul publicului iniţiat şi neiniţiat, care, la final, a aplaudat în picioare şi a cântat, împreună cu artistul, refrenul unei colinde vechi, „viţă verde, iadără”, iedera fiind un simbol al veşniciei.
Artistul, care, după cum singur susţine, face totul „din dorinţa şi din nevoia de a identifica şi de a păstra autenticul, rădăcinile culturale ale acestui spaţiu”, a ţinut să explice publicului care sunt colindele adevărate şi care sunt cântecele de stea, cele cu care suntem mai familiarizaţi.
„Cântecele de stea sau cântecele de largă popularitate, de tip occidental, nu sunt colinde. Colindele au un caracter ţărănesc. Lumea nu studiază. De aceea sunt derapaje”, a explicat Grigore Leşe.
După fiecare colindă interpretată, artistul a explicat sensul simbolurilor ce se regăsesc în versurile vechi de colinde. Colindele, a mai spus el, sunt cântate de bărbaţi, de cete de juni, de tineri, care pornesc de la capătul satului, de la Răsărit, colindând din casă în casă, până la celălalt capăt al satului, la Apus.
„Să nu transformăm colindatul în cerşit...!”, a mai spus artistul, care a avut darul de a „desfereca tainiţele sufletului”, după cum ne-a spus un spectator, la finalul concertului. Grigore Leşe ne-a sugerat că nu putem fi adevăraţi, vii, dacă nu ne căutăm rădăcinile, nu citim, nu studiem, nu preţuim valorile.
( 7 dec 2010, 13:17:04