sâmbătă, 4 dec 2010 - Anul XV, nr. 286 (4577)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Crăciun în Bucovina

Uniforme militare habsburgice, pentru însoţitorii mocăniţei de la Gura Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trenuleţul pe care mocăniţa îl tractează în această iarnă la Gura Humorului, pe linia ferată montată de la podul peste pârâul Voroneţ până la baza pârtiei de schi a staţiunii, va avea însoţitori îmbrăcaţi în uniforme militare habsburgice.

Designul vestimentar, realizat de artistul plastic humorean Radu Bercea, reconstituie cu fidelitate câteva uniforme militare imperiale austriece. Punând în practică ideea primarului Marius Ursaciuc, Radu Bercea (care s-a documentat cu privire la uniformele purtate în Imperiul Habsburgic) a desenat ţinutele militare la începutul lunii noiembrie şi, în numai câteva săptămâni, două harnice şi iscusite croitorese, Iustina Simeria şi Ana Maria Coca, de la atelierul de croitorie al Casei de Cultură din Gura Humorului, au realizat elegantele uniforme, cu epoleţii şi fireturile aferente.

Aşa cum ne-a spus directorul Casei de Cultură, prof. Constantin Logigan, câţiva membri ai Poliţiei Comunitare, îmbrăcaţi cu aceste uniforme militare habsburgice, vor întâmpina turiştii care vor veni să participe la acţiunile organizate în cadrul proiectului „Crăciun în Bucovina” şi vor distribui programul manifestărilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Uniforme militare habsburgice, pentru însoţitorii mocăniţei de la Gura Humorului.
 Vizualizări articol: 1395 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Uniforme militare habsburgice, pentru însoţitorii mocăniţei de la Gura Humorului5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Aduceri aminte trimis de
( 4 dec 2010, 20:13:27
Cind vad si aud de cuvintul mocanita mi se face groaza.Este mijlocul de transport care a transportat intre anii 1951 -1965 cea mai mare cantitate de lemn din padurile tarii catre Uniunea Sovietica.La constructia acelor linii de cale ferata ingusta au trdit si au murit mii de oameni parte din ei deportati,militari in termen si alte categorii de oameni defavorizati.I se spunea mocanita fiindc la urma avea atasat un vagon tip rudimentar care era pentru transportul oamenilor care faceau naveta dintr-un loc de munca in altul sau la oras.I se mai spunea ghebeu.Daca pina anul 1918 si dupa aceia din 1940 pina in anul l945 bucovinenii nu s-au saturat de uniformele austriece,atunci sa le poarte in continuare.Noi cei din regat ne-am saturat de orice uniforma straina .Lasati fiecare plantasi arbust sa-si caute si sa-si gaseasca locul in parcul dendrologic.Daca tot s-au montat sine de cale ferata,macar sa fi fost acelea pe care circulau mocanitele.Punct si atit.
2.   Parere gresita trimis de
( 5 dec 2010, 13:04:32
te contrazic colega,mocanita nu e ceea ce comentez dumneata,ci ceva autentic bucovinean,ceva frumos care nu exista in tara si ramas de la stramosii nostrii.
cat priveste comentariul despre austrieci,iarasi te contrazic,ptr ca dela ei avem noi bucovinenii,o civilizatie mult mai buna,fata de regat care nu au avut de unde invata.
este mare diferenta intre bucovina si regat,in privinta civilizatiei,ospitalierei si respectul fata de om
3.   Raspuns trimis de
( 5 dec 2010, 15:35:24
Tot ce este posibil.Nu te contrazic.Dar parimise ca,cuvintul"ospitalierei"se scrie corect "ospitalitatii".Noi cei din regat am avut si avem de unde invata.Citez doar citeva exemple:Ion Creanga de unde probabil ca ati invatat doar gramatica lui Trasnea.Neculae Labis,Grigore Ilisei,Nicu Gane,Aurel Stino,Artur Gorovei,George Cazaban,Vasiliu Grigore Birlic,Eugen,Vasile si Monica Lovinescu ssi foarte multi altii care au intrat pe vecie in Panteonul Literaturii Romanesti.Noi de la ei am invatat .Ca sa mai comentez despre civilizatie - ma abtin -Sa auzim de bine.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei