După 85 de ani de activitate neîntreruptă, profesorul Gheorghe Gorincu a decis să îşi scrie memoriile într-o carte sub titlul “Itinerar sentimental Fălticeni-Brăila”, care va fi lansată, marţi, 9 noiembrie. Cu această ocazie, profesorul sărbătoreşte şi 20 de ani de la înfiinţarea Editurii “Danubius”.
Gheorghe Gorincu – „părintele economiştilor brăileni"
Mai puţin cunoscut în mediul cultural fălticenean, Gheorghe Gorincu s-a născut la Fălticeni pe data de 9 noiembrie 1925 şi este cunoscut drept „părintele economiştilor brăileni”. A trăit 25 de ani la Fălticeni, profesiunea de economist a început-o la Fălticeni, la Banca Naţională.
Din 1925, Gheorghe Gorincu devine brăilean, şi îl regăsim ca inspector de credite la BNR şi profesor la Şcoala Medie Tehnică Financiară. Cariera sa didactică este legată şi de Liceul Economic din Brăila, dar şi de Grupul Şcolar Radio TV. O etapă importantă a vieţii sale este cea publicistică, cu articole în ziarele anilor 1990 - 1991, centrale şi locale. În anul 1991, la Editura „Danubius”, publică „Dicţionarul economiei de piaţă”.
Carte născută din fapte şi întâmplări
„Cartea mea <Itinerar sentimental Fălticeni - Brăila> s-a născut din fapte şi întâmplări, cu nuanţări în plan personal, evenimente şi momente social-politice, naţionale şi nu numai; locuri şi oameni, din Fălticeniul natal, din Brăila, care m-a adoptat ca <fiu> legitim, iubitor şi recunoscător, oameni şi locuri, din ţară, pe care i-am cunoscut şi pe care i-am întâlnit, în perioada... de bejanie din copilărie, urmare a Războiului; oameni şi locuri din peregrinările mele din ţară, în concedii şi excursii, şi din străinătate; evenimente politice şi culturale, percepute cu ochii copilului de altădată, ai adolescentului, ai omului matur, mai apoi”, scrie autorul în cuvântul de deschidere a cărţii.
Fiecare capitol al cărţii este însoţit de fotografii pe care profesorul Gorincu le-a strâns de-a lungul anilor.
Numele cărţii a venit firesc, “în primul rând din 25 de ani trăiţi la Fălticeni, de unde sunt eu, în mijlocul unei populaţii care a însemnat o avalanşă de oameni de seamă, recunoscuţi pe plan naţional, şi în al doilea rând 60 de ani la Brăila”, spune autorul.
Lansarea cărţii va avea loc pe 9 noiembrie la Brăila, printre cei prezenţi numărându-se şi reprezentanţi ai fălticenenilor.