Fosilelor de mamut scoase la iveală în acest an de apele râului Moldova, în apropierea oraşului Gura Humorului, li se mai adaugă încă două relicve descoperite, la sfârşitul săptămânii trecute, pe prundişul din zona Ariniş.
Oasele fosile se aflau la o distanţă de circa 30 de metri unul de altul
Avocatul Viorel Ignat, care şi-a petrecut weekendul în aer liber pe malul răului Moldova, unde a găsit două oase fosilizate de dimensiuni apreciabile, o coastă (crăpată şi despicată de-a lungul) şi un fragment de omoplat de mamut, le-a predat ieri arheologului dr. Bogdan Petru Niculică pentru colecţia paleontologică a Muzeului de Ştiinţele Naturii din Suceava.
Oasele fosile, descoperite întâmplător, se aflau pe prundişul albiei râului la o distanţă de circa 30 de metri unul de altul.
Având în vedere seria surprizelor paleontologice oferite de râul Moldova, descoperiri care s-au succedat începând cu luna iunie a acestui an (măsea, femur, tibie de mamut lânos - Mammuthus Primigenius), dar şi un fildeş descoperit pe Valea Brodinei, dr. Bogdan Petru Niculică susţine că apele râului „au deranjat undeva un punct fosilifer”.
Cercetările pentru identificarea punctului fosilifer vor fi reluate la primăvară
Toate aceste oase fosile au fost recoltate din albia râului pe o distanţă de circa 3 km, între Frasin şi Piatra Pinului.
Deşi s-au efectuat cercetări pentru identificarea locului din care-ar putea proveni relicvele, acesta nu a fost depistat până acum.
Bogdan Petru Niculică susţine că toate fosilele descoperite în albia râului Moldova, „puteau fi aduse de la distanţă”, fiind vorba de „material rulat în decursul anilor”, adică „purtat de apă”.
Cercetările pentru identificarea punctului fosilifer vor fi reluate în primăvara anului următor.
Fosile de mamut
Primele fosile de mamut au fost descoperite în albia râului Moldova în vara acestui an. Humoreanul Mircea Covaci, care scotea piatră din albia râului în zona Piatra Pinului, a găsit în luna iunie un femur de mamut (cu lungimea de 121 cm, cântărind aproximativ 40 kg), iar Marcel Şomâtcă a descoperit, în zona Bucşoiţa-Voroneţ, o măsea (de circa 28 cm lungime).
Tibia, cu o lungime de 78 cm şi cântărind circa 20 kg., descoperită ulterior de medicul stomatolog Cătălin Dolcean, care se afla la scăldat cu fiul său Fabian, aparţine aceleiaşi specii de mamut lânos.
La începutul lunii septembrie, un adolescent de 15 ani, Ionuţ Silviu Ursulean, a găsit, pe Valea Brodinei, un fildeş destul de bine conservat.