Muzeul Bucovinei, Fundaţia Culturală „Şezătoarea” Fălticeni şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional au organizat marţi după-amiază, la Muzeul de Ştiinţele Naturii din municipiul Suceava, o manifestare cu genericul „In memoriam Octav Angheluţă”.
50 de lucrări grafice din colecţia familiei artistului
Manifestarea, care a avut ca eveniment axial vernisajul unei expoziţii de grafică, a constituit un prilej de evocare a artistului plastic Octav Angheluţă (1904-1978), fost director al Pinacotecii Statului şi fondator al Asociaţiei pictorilor şi sculptorilor români, personalitate culturală multiplă căreia i se datorează mutarea şi salvarea fondului de patrimoniu din muzeele bucureştene în timpul bombardamentelor din cel de-al Doilea Război Mondial.
Expoziţia, panotată în galeria amenajată pe palierul de la etaj al muzeului, etalează un grupaj alcătuit din circa 50 de lucrări grafice (crochiuri, portrete, schiţe de peisaj urban, gravuri în acvaforte), lucrări din colecţia familiei artistului.
”Un gest de iubire”
Prezentatorul evenimentului, actorul Adrian Păduraru, şi-a mărturisit de la bun început „bucuria, îngrijorarea şi emoţia” implicării în această „întâmplare”, care nu este altceva decât ”un gest de iubire”, întâmplare care succede expoziţiei retrospective organizate anul trecut la Muzeul Municipiului Bucureşti (Palatul Şuţu), unde s-a lansat şi albumul „Octav Angheluţă - În căutarea omului” (Editura Vellant, 2009).
Bucurie şi emoţie provocate, deopotrivă, atât de prezenţa celei care i-a schimbat viaţa şi i-a marcat cariera de actor, lectorul univ. Geta Angheluţă, fiica artistului omagiat, cât şi de cea a maestrului Sergiu Tudose.
Un artist „osândit să încremenească în imagini momente de viaţă”
Geta Angheluţă, care a spus că „fiecare dintre noi este osândit la un anumit destin”, a evocat personalitatea tatălui său, un om cu „o sete neostoită de cunoaştere” („un scormonitor al tainelor, care a căutat în filosofie şi s-a împotmolit în pictură”), un artist care a fost „osândit să încremenească în imagini momente de viaţă”.
Momentul evocator a continuat cu recitarea unor poeme scrise de Octav Angheluţă, versuri rostite de Geta Angheluţă, de Adrian Păduraru („Oaza” şi „Vreau”) şi de maestrul Sergiu Tudose („Imprecaţie” şi „Sunt bătrân”).
Muzica a fost prezentă pe parcursul desfăşurării întregii manifestări, secvenţele interpretative fiind susţinute de soliştii instrumentişti Lucia Neagoe, prim violonist, şi Cătălin Simerea, prin flautist la Opera Naţională Română din Iaşi, acompaniaţi la pian de Adina Lupaşcu.