La City Gallery, în incinta Shopping City Suceava, s-a deschis, cu câteva zile în urmă, Expoziţia de design “Bumerang”.
Organizată de Uniunea Artiştilor Plastici Profesionişti - Filiala Suceava şi Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu”, în galeria din marele complex comercial sucevean, expoziţia etalează lucrări (planşe-proiect, aplicaţii, machete) de design (grafic, obiect, ambiental) realizate de trei tineri masteranzi, absolvenţi ai secţiilor de profil ale Facultăţilor de Artă de la universităţile din Cluj şi Iaşi.
Reîntoarcerea şi revenirea pe simeze sucevene a trei foşti elevi ai Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu”
Genericul expoziţional “Bumerang” vizează reîntoarcerea şi revenirea pe simeze sucevene a trei foşti elevi ai Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu”, care şi-au deschis aripile sub îndrumarea prof. Niculai Moroşan, organizatorul, în vara anului 2007, a primei expoziţii de design a liceenilor suceveni, între care s-au aflat şi cei trei masteranzi de astăzi, Cristina Andriuc, Natalia Andronic şi Daniel Strugariu.
Expoziţia din 2007 (o expoziţie-eveniment, întrucât era singulară în istoria celor 17 ani de existenţă a colegiului sucevean), găzduită atunci în sala multimedia a Muzeului de Ştiinţele Naturii, reunea lucrările (apreciate ca fiind o explozie de idei, de viziuni, propuneri, abordări îndrăzneţe şi interesante) unui grup de opt elevi coordonaţi de prof. Niculai Moroşan, o prezentare cu atât mai demnă de apreciat ca iniţiativă şi realizare, cu cât era rodul unor preocupări extraşcolare, din afara programului curricular.
Tineri excepţionali, care pot constitui modele pentru elevii colegiului
Dacă atunci semnalam această preocupare a elevilor pentru desenul cu aplicabilitate practică, funcţională, ca fiind utilă şi formatoare, iată că numai după câţiva ani, în care tinerii şi-au continuat pregătirea în secţiile de profil ale unor facultăţi de arte plastice, rezultatele sunt edificatoare.
Directorul Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu”, prof. Marielena Pancu, s-a referit la cei trei absolvenţi suceveni ca la nişte “tineri excepţionali”, care pot constitui “modele pentru elevii colegiului”, pentru că prin continuarea pregătirii, prin perseverenţă, şi-au atins visul de a fi designeri şi le-a urat “succes şi un strop de noroc pentru a-şi găsi şi un loc de muncă, aşa cum îşi doresc”.
“Un mod de gândire frumos”
Mai emoţionat era fostul lor îndrumător de design, prof. Niculai Moroşan, care i-a îndemnat pe participanţii la vernisaj, cu precădere pe tinerii liceeni cu preocupări similare, să ia exemplul acestor absolvenţi care şi-au continuat drumul cu succes.
Evitând orice comentariu referitor la lucrările prezentate, Niculai Moroşan a subliniat doar că acestea “trebuie privite şi admirate”, întrucât, fiind vorba de “lucruri gândite într-un mod estetic”, se circumscriu categoriei frumosului.
Cu emoţia şi cu mândria dascălului pentru împlinirea foştilor săi elevi, Niculai Moroşan a accentuat faptul că tinerii expozanţi “demonstrează că au ajuns să fie independenţi în modul lor de gândire”, iar designul, după propria sa definiţie, nu este altceva decât “un mod de gândire frumos”.
Design grafic, ambietal, planşe-proiect, machete şi propuneri de obiect
Cristina Andriuc, absolventă a Secţiei Design a Facultăţii de Artă din Cluj (ca şi colegul său Daniel Strugariu) etalează: Pictograme pentru parc de fitness, Calea umană - realizarea unui obiect de sprijin între în plan drept şi om, Reamenajarea sălii de lectură a Bibliotecii Universităţii de Artă şi Design, Set voyage - obiecte (fier de călcat, feon, epilator).
Basarabeanca Natalia Andronic (care nu a putut participa la vernisaj întrucât era programată pentru obţinerea cetăţeniei române) prezintă design grafic, afişe pentru producţii cinematografice, iar Daniel Strugariu expune planşe cu aplicaţii şi dezvoltări, design ambiental, machete şi propuneri de obiect: un amplu proiect arhitectonic & design ambietal pentru un imobil din Scoţia, Design - obiect promoţional pentru secţia Capcana de idei, amenajări interioare, mobilier urban, tren turistic…