Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 29 sep 2010 - Anul XV, nr. 229 (4520)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Talent

De la patru ani, cântă şi dansează populară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sunt copii care îşi sacrifică copilăria pentru a deveni vedete. La vârsta foarte fragedă la care încep să descopere ce este dansul sau muzica, nici măcar nu ştiu ce înseamnă cuvântul vedetă, dar îşi pun inocenţa, talentul, ambiţia pe tavă, şi îşi surprind prin atitudinea lor atât părinţii, cât şi profesorii. Agitaţia din jurul nostru, activităţile cotidiene în care suntem angrenaţi în fiecare zi, criza din care se pare că nu mai ieşim, nu ne dau însă voie să deschidem ochii mari şi să vedem adevăratele valori care cresc sub ochii noştri. Este şi cazul lui Radu Ioan Andonie, un copil care a început să îndrăgească dansul şi muzica populară pe când avea patru ani. Acum este în clasa a IV-a, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, studiază pianul la Şcoala Populară de Artă „Ion Irimescu”, este atras de pictura bisericească şi îşi doreşte să cânte muzică populară pe marile scene.  

 

„Cea mai grea pedeapsă: să nu merg la dansuri”

La patru ani, Radu a fost dus de părinţii lui la o preselecţie, pentru a fi acceptat în Ansamblul folcloric de copii şi tineri „Balada Bucovinei”, înfiinţat şi condus de maestrul George Sârbu. Chiar dacă era doar de-o şchioapă, maestrul Sârbu a văzut în acest copil talent şi multă ambiţie, argumente puternice care l-au convins să-l accepte pe copil în grupul folcloric. „Îmi amintesc că după ce am avut prima repetiţie, cam de două ore, am început să plâng pentru că trebuia să plec acasă. Îmi plăcea foarte mult. Şi de atunci, fac zilnic repetiţii, fără să obosesc, fără să mă plâng. Dimpotrivă, dacă fac vreo prostie, mama mă ameninţă că nu  mă mai duce la dansuri, şi atunci mă supăr cel mai tare. Este cea mai grea pedeapsă”, ne-a povestit Radu, un copil foarte dezgheţat, care ştie să dea greutate vorbelor sale, deşi are doar zece ani.

 

Influenţa bunicului

Dacă unii copii moştenesc de la părinţi dragostea pentru folclor, Radu „s-a aruncat”, cum se zice în popor, la bunicul din partea tatălui, Gheorghe Andonie, din Forăşti, care la cei peste 70 de ani ai săi încă mai cântă la flaut şi trompetă. Între nepot şi bunic există o relaţie specială. Bunicul îi cântă la instrumente tradiţionale, iar Răducu, cum este alintat în familie, îi cântă piese populare. Cântecul, ca şi costumul popular, sunt cuvinte sacre pentru bunic, dar şi pentru nepot. Odată intrat în Ansamblul „Balada”, Răducu a îmbrăcat costumul popular, cumpărat cu mari sacrificii de către părinţi, dar fără de care copilul nu se poate urca pe scenă. Îl reprezintă şi este mândru de ţinuta lui, din care nu lipsesc bundiţa cu prim, cămaşa cusută cu pui, căciula din blană de miel, opincile, ciorapii de lână, dar şi brâul.

Copilul îşi aminteşte că primul cântec pe care l-a fredonat este „Are mama o fetiţă”, cântecel învăţat la grădiniţă, de la o colegă. Mai târziu, maestrul Sârbu i-a încredinţat mai multe piese, pe care le-a cânta în spectacole cu „Balada Bucovinei”, împreună cu colega de scenă, cu câteva luni mai mare ca el, Nicoleta Afrăsinei.

 

Primul spectacol, la patru ani şi jumătate

La patru ani şi jumătate, a participat la primul său spectacol, la Muzeul Satului din Bucureşti, unde a jucat dansul popular „Căluţul”, împreună cu alţi cinci tineri, el fiind „Prâslea”. Aplauzele primite atunci l-au ambiţionat şi mai mult pe copil să exerseze toţi paşii de dans pe care îi cunoşteau, deja, ceilalţi membri ai ansamblului, pentru a fi acceptat în dansurile de pereche. „Era concurenţă. Mulţi copii veneau, dar nu stăteau mult, şi plecau. Mie nu mi-a fost greu, pentru că îmi place foarte mult ceea ce fac. Am învăţat repede şi alte dansuri mai grele: <Corăgheasca>, <Bălăceana>, <Hora Bucovinei>, <Hora Câmpulungului>, <Dans bărbătesc>”, ne-a povestit copilul.

Un rol important în modelarea micilor artişti din Ansamblul „Balada Bucovinei” îl are şi fiica maestrului Sârb, profesoara Oana Sârbu, care este în permanenţă în mijlocul copiilor talentaţi. Scenariul, muzica, textele şi regia artistică de la fiecare spectacol aparţin maestrului George Sârbu, dirijor fiind prof. Oana Maria Sârbu – Botezat. Radu Andonie este ajutat şi de solistul Marius Dochiţa, veteran al Ansamblului „Balada Bucovinei”, să păşească mai uşor pe drumul succesului. Gratuit, profesorul Marius Dochiţa face câte trei ore pe săptămână de canto, cu elevul său Radu.

 

Muzică, sport, pictură

Radu Andonie creşte îndrăgind muzica populară autentică, horele, sârbele, mişcările lente, dar şi cele săltăreţe, dar şi descoperind tainele costumului popular. Cu voce muzicală, în frumosul grai bucovinean, care unui copil îi transmite şi mai mult farmec, Radu este foarte mândru că a participat la nenumărate spectacole, emisiuni televizate, şi că a rămas în Ansamblul „Balada Bucovieni”. Pe lângă dansuri, şi interpretarea câtorva cântece populare, în cadrul spectacolelor, copilul a jucat şi diverse roluri în scenete biblice, în spectacole tematice. De Paşte, ne-a povestit Radu, a împărţit ouă roşii şi cozonac spectatorilor, la sfârşitul prestaţiei de pe scenă. Maestrul George Sârbu şi-a pus amprenta pe destinul micilor artişti, Radu fiind unul dintre ei.

„Îmi place foarte mult muzica populară. De la 6 ani fac pian, pentru a înţelege mai bine muzica. Până în acest an, am studiat pianul cu profesorul Dan Dumitru. În acest an, voi studia cu profesorul Cătălin Sîrbu. Îmi place şi pictura, şi sportul, dar mai mult şi mai mult cântecul popular”, ne povestit Radu Andonie.

 

Felicitat de persoane cunoscute

Copiii şi tinerii Ansamblului „Balada Bucovinei” au obţinut premii şi diplome şi la alte concursuri, la care s-au prezentat individual. Este şi cazul lui Radu Andonie, care a primit la Festivalul Naţional Voinicelul, trei ani la rând, premiul întâi, atât la secţiunea canto, cât şi la dansuri populare. Elevul se mândreşte şi cu faptul că a fost felicitat, personal, de Benone Sinulescu, Marius Urzică, CRBL, Smiley, vedete pe care le-a întâlnit în diferite emisiuni de televiziune, „Dansez pentru tine”, „Duminica în familie”, la care a fost invitat, împreună cu alţi membri ai Ansamblului „Balada”.

 

„Îmi doresc să am un album al meu!”

Ca orice copil talentat, şi Radu are nevoie de o şansă, de o rampă de lansare în lumea muzicală, pentru a fi cunoscut şi apreciat, pentru a fi invitat la concursuri şi spectacole din ţară. Un prim pas a fost făcut. Faptul că activează într-un ansamblu folcloric de calitate, avându-l drept mentor pe maestrul George Sârbu, este un avantaj. „Îmi doresc să am un album al meu, cu mai multe piese pe care să le cânt în spectacole. Am câteva piese făcute de maestrul Sârbu, dar aş vrea să mai am cântece, pe care să le învăţ şi să le interpretez. Părinţii mă ajută şi mă însoţesc la fiecare spectacol. Ei mă susţin, dar aş vrea să pot face eu singur mai mult. Visul meu este să cânt pe scene mari din ţară şi, de ce nu, din străinătate. Dar dacă nu am piesele mele şi un album, nu prea pot singur?! Mi-ar plăcea să cunosc mai mulţi interpreţi de muzică populară”, ne-a destăinuit Radu Andonie.

Cei care cred că pot face ca visul acestui copil să se împlinească, să aibă un album cu muzică populară, să fie chemat în festivaluri şi concursuri de muzică populară, în spectacole, chiar la petreceri unde este loc de dans şi voie bună, pot să sune la numărul de telefon 0747 407 120 (Mihaela Andonie, mama copilului).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De la patru ani, cântă şi dansează populară.
 Vizualizări articol: 4261 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 45 voturi
De la patru ani, cântă şi dansează populară4.7545

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bravo raducu trimis de
(29 sep 2010, 19:25:01
canti foarte frumos tineo tot asa
2.   De ce nu dati note la articol trimis de
(29 sep 2010, 19:26:50
votati dupa ce cititi
3.   Si imaginile video imi plac trimis de
(29 sep 2010, 19:28:26
foarte frumoase imagini
4.   FELICITARI ! trimis de
(30 sep 2010, 18:09:17
SA TE AJUTE DUMNEZEU LA INDEPLINIREA TUTUROR DORINTELOR TALE!
ESTI CEL MAI BUN !
FELICITARI SI PARINTILOR TAI, PT. CA TE SUSTIN!
NANU , NANA si RADUCU

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei