Cea de-a VII-a ediţie a Salonului Literaturii Române din Bucovina, care s-a desfăşurat ieri la Suceava, a avut ca moment axial omagierea academicianului Dimitrie Vatamaniuc, cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani.
Întâmpinat cu aplauze şi cu flori, distinsul academician a fost onorat cu un „Laudatio”, rostit de prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, şi cu discursuri şi mesaje de viaţă lungă prezentate de oficialităţi şi reprezentanţi ai unor instituţii şi asociaţii culturale.
Apreciat pentru întreaga sa activitate de eminescolog, de cercetător şi istoric literar, Dimitrie Vatamaniuc a fost omagiat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie, de criticii şi istoricii literari Nicolae Georgescu şi Mircea A. Diaconu, de scriitorul şi jurnalistul Dumitru Ilisei şi de preşedinţii unor fundaţii şi societăţi culturale - preşedintele Societăţii Scriitorilor Bucovineni, Constantin Arcu, preşedintele Fundaţiei Culturale a Bucovinei, Dumitru Cucu, preşedintele Fundaţiei Biblioteca „Mioriţa” - Câmpulung Moldovenesc, Ion Filipciuc.
Ca mai tânăr eminescolog, prof. univ. dr. Nicolae Georgescu, a spus că toţi eminescologii se trag „din pulpana” distinsului cărturar Dimitrie Vatamaniuc, iar proiectatul Institut Eminescu, dacă se va materializa, n-ar putea să poarte alt nume decât cel al acad. Dimitrie Vatamaniuc, care a continuat şi a finalizat uriaşa muncă de tezaurizare a operei eminesciene începută de Perpessicius.
În acest sens, dar şi pentru imensa cantitate de informaţie acumulată pe parcursul vieţii de cărturarul bucovinean, el a subliniat că momentul vizează omagierea unui om-instituţie.