Artistul plastic bucovinean Radu Bercea, care a participat, ca fost deţinut politic, la cel de-al XVII-lea congres al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România - AFDPR, care s-a desfăşurat la Mamaia, în zilele de 13 - 14 septembrie a.c., a organizat cu acest prilej o expoziţie cu lansare de carte.
Expoziţia de acuarelă a etalat circa 40 de lucrări cu scene care vizează calvarul deportaţilor din Bărăgan din Duminica Rusaliilor a anului 1951, lucrări cu subiect dramatic, cu locuri şi oameni din zbuciumata epocă stalinistă. Cartea, intitulată „Deportaţii - Via Dolorosa - Bărăgan, 18 iunie 1951”, a fost editată sub egida AFDPR - Filiala Mehedinţi, prin grija prietenului şi camaradului său de suferinţă ing. Nicolae Ianăşi, preşedintele filialei mehedinţene, şi reproduce, în parte, lucrările prezentate în expoziţie. Nicolae Ianăşi este cel care s-a ocupat şi de editarea albumului „Memoria retinei gulagului românesc”, în care, ca şi în această carte (de fapt tot un album în care ilustraţia primează) a scris textele explicative ale lucrărilor grafice. Seriile de lucrări cu care au fost ilustrate ambele albume au fost donate de Radu Bercea Muzeului Regiunii Porţile de Fier.
O contribuţie semnificativă aduce, prin publicarea în acest nou album a unei „mărturisiri târzii” intitulate „M-am născut în Bărăganul îndepărtat”, criticul de artă dr. Maria Bălăceanu, care-l apreciază pe Radu Bercea ca fiind un „artist-cetăţean angajat în problemele societăţii contemporane”.