La Muzeul de Ştiinţele Naturii din municipiul Suceava a avut loc joi festivitatea de deschidere a celei de-a XII-a ediţii a Zilelor Culturii Polone, manifestare organizată de Uniunea Polonezilor din România - Dom Polski sub deviza „Mai aproape unii de alţii”.
Oficialităţi şi invitaţi din ţară şi din străinătate
La deschiderea manifestărilor, care s-au desfăşurat în intervalul 16 - 18 septembrie a.c., au participat reprezentanţi diplomatici ai Republicii Polone la Bucureşti (Ex. Sa ambasadorul Wojciech Zajaczkowski), ai comunităţii poloneze din România (în frunte cu deputatul Ghervazen Longher), oficialităţi judeţene (vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie şi subprefectul Angela Zarojanu) şi locale (primarul municipiului Suceava, Ion Lungu), invitaţi (preoţi, istorici, filologi, sociologi, etnografi) din ţară şi din străinătate (Polonia, Ucraina, Republica Moldova).
Salutând cea de-a XII-a ediţie a acestor „întâlniri în Bucovina” (întâlniri culturale pe care le-a apreciat ca având „cea mai mare amploare în Europa de Est”), Ex. Sa ambasadorul Wojciech Zajaczkowski a subliniat faptul că relaţiile româno-polone au înregistrat în ultimul timp „o nouă dinamică”, lucru care poate fi remarcat şi prin intensitatea vizitelor şi întâlnirilor între reprezentaţii celor două ţări.
„Bun venit în Bucovina!”
Vicepreşedintele CJ Suceava Vasile Ilie, care a transmis participanţilor salutul preşedintelui Gheorghe Flutur, a subliniat existenţa bunelor „relaţii de prietenie, economice şi culturale” între România şi Polonia, adăugând că Suceava poate oferi în acest sens un model de urmat.
Subprefectul Angela Zarojanu, care a adus la rândul său mesajul de salut din partea prefectului Sorin Arcadie Popescu, reprezentantul Guvernului în teritoriu, urându-le oaspeţilor „Bun venit în Bucovina!”, a subliniat faptul că simpozionul cu genericul „Polonia şi România - legături istorice şi culturale - trecut şi prezent”, care s-a desfăşurat în cadrul manifestărilor, este „consecinţa unei colaborări de excepţie” între polonezi şi români.
Primarul municipiului, Ion Lungu, care a mărturisit că a venit la deschiderea oficială „din respect faţă de comunitatea poloneză din Suceava, care îşi conservă tradiţiile”, a preluat deviza manifestării, accentuând că „avem nevoie în aceste zile să fim mai aproape unii de alţii” şi le-a urat tuturor o „şedere frumoasă” în oraş, exprimându-şi speranţa că la cea de-a XV-a ediţie Suceava, „care este acum în reconstrucţie, va arăta mult mai bine”.
„În lumea istoriei”
Deputatul Ghervazen Longer, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, le-a adresat participanţilor salutul de bun venit, apreciind prezenţa oficialităţilor la manifestare, precum şi a unor invitaţi care de câţiva ani onorează cu prezenţa Zilele Culturii Polone la Suceava.
El a declarat apoi deschise lucrările simpozionului, lucrări care, avându-l ca moderator pe istoricul dr. Florin Pintescu, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, s-au desfăşurat în cadrul secţiunii „În lumea istoriei”.