La Galeria de Artă „MiGal” din municipiul Suceava a avut loc ieri vernisajul
expoziţiei postume de pictură a artistei sucevene Svetlana Beatrice Smoleac (16 august 1955 - 18 septembrie 2001).
Ar fi împlinit vârsta de 55 de ani
Organizată de părinţii artistei în ziua în care Svetlana ar fi împlinit vârsta de 55 de ani, expoziţia etalează un număr de 18 lucrări în ulei, selectate din colecţia familiei.
Neconsolaţi de dispariţia unicei lor fiice, părinţii regretatei artiste se îngrijesc în fiecare an să-i readucă numele pe simeze, organizând, în ziua de 16 august, o expoziţie în care prezintă câte un grupaj din cele peste 100 de lucrări care au rămas de pe urma ei, lucrări care concentrează trăirile şi frământările sale lăuntrice din perioada în care pictura constituia pentru ea un refugiu eliberator. Un refugiu prin care se detaşa de acaparatoarea profesie de medic şi încerca, exprimându-se prin culoare, o formă de confesiune fără cuvinte, confesiune rămasă postumă.
Membru post-mortem al Cenaclului de Pictură, Sculptură şi Grafică Satirică „Dimitrie Loghin”
Au fost alături de familia artistei câţiva dintre cei care au cunoscut-o şi au preţuit-o pe Svetlana atât pentru calităţile profesionale de medic generalist, cât şi pentru cele de sensibil creator plastic.
Lucrările Svetlanei Smoleac sunt dovada unei sensibilităţi artistice aparte şi a unei dorinţe nesăţioase de viaţă, o formă de exteriorizare menită să le distragă celor din jurul său atenţia de la simptomele unei suferinţe pe care nu voia s-o mărturisească, suferinţa produsă de o boală incurabilă, pe care a ascuns-o până în ultima clipă, dar care până la urmă a răpus-o.
Cenaclul de Pictură, Sculptură şi Grafică Satirică „Dimitrie Loghin” din Suceava i-a conferit calitatea de membru post-mortem, iar o parte dintre lucrările realizate şi semnate de Svetlana Smoleac au fost incluse şi prezentate publicului la câteva saloane anuale retrospective.