Expoziţia de sculptură de la Galeriile de Artă a Muzeului „Ion Irimescu” din Fălticeni vernisată duminică, 1 august, aduce în faţa publicului fălticenean o nouă provocare: a fierului.
Obişnuiţi cu lucrări în ghips, bronz şi marmură, puţinii iubitori de cultură prezenţi la vernisaj au putut admira, pentru mulţi în premieră, lucrări realizate în metal patinat cu semne fine de rugină. Datorită ingeniozităţii şi a libertăţii creatoare, artistul a aşezat obiectele de fier aruncate, predestinate a deveni ruginite, uneltele abandonate sau diverse piese scoase din uz dându-le noi forme, noi denumiri fiecare lucrare având un mesaj.
Artistul expozant, Kovács Géza, a oferit în prima zi de august 2010, 35 de metafore transferate în fier, poetizate de făuritorul lor sub diverse nume cum ar fi „Şerpuire”, „Între ei”, „Uşurinţă”, „Zbor”, „Armonie”, „Mândrie”, "Purtătorii secretelor", „Înflorire târzie”, „Eliberatorul”, „Hoţul timpului”, „Destin prescris”, „Bucurie” etc. Sculptorul Kovács Géza dovedeşte o serioasă disponibilitate inventivă. Esenţa creativă a personalităţii sale îi dă forţa să obţină din banalele obiecte înconjurătoare, cum ar fi o furcă ruptă, o sapă, un lacăt, un şurub, o roată dinţată, un robinet, o potcoavă sau un banal cui, o lume cu totul nouă, surprinzătoare.
Literatură a formelor sudate în fier
Despre valenţele expoziţiei şi ale lucrărilor prezentate au vorbit la vernisaj criticul de artă Gh. A. M. Ciobanu, care a spus că „lucrările reprezintă o viziune pe care arta sculpturii o cultivă şi maestrul Kovács ne-o oferă şi nouă, sub această formă de sonete în fier, sau sub forma unor lucrări de mari dimensiuni care nu sunt în faţa noastră”.
„Maestrul abordează o întreagă literatură a formelor sudate în fier. Dacă am copia cele 35 de denumiri ale lucrărilor prezente în această sală, parcă ar fiu un sumar la un volum de poezii simboliste. Privind lucrările, remarcăm o caracteristică a artistului, există această multitudine de nervuri. Acest nervuraj pe care îl foloseşte Kovács Géza îl caracterizează şi îl delimitează de mulţi creatori de lucrări în metale. Nervura este axul pe care se adaugă restul universului”, a mai spus Gh. A.M. Ciobanu.
95 de expoziţii personale în diverse ţări europene
Născut la Târgu Mureş în 1958, Kovács Géza îşi desfăşoară în prezent activitatea artistică în Sfântu Gheorghe, fiind membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Kovács Géza a avut 95 de expoziţii personale în Austria, Bulgaria, Elveţia, Ungaria, România şi Slovacia.
În ţară s-a prezentat la 47 de expoziţii personale în cele mai importante centre culturale, cum ar fi Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj Napoca, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Oradea, Tg. Mureş.
Valoarea şi originalitatea creaţiei de artă plastică au fost recunoscute de nenumărate jurii care au acceptat ca operele de artă ale lui Kovács Géza să fie expuse la peste 284 de expoziţii colective naţionale şi internaţionale, în 17 ţări ale lumii, cum ar fi Anglia, Belgia, Bulgaria, Emiratele Arabe Unite, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Republica Moldova, Republica Chineză, România, Slovacia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia şi Ungaria.
Multe dintre lucrările lui au fost premiate şi sunt incluse în aproximativ 200 de cataloage.
Sculptorul Kovács Géza deţine 16 premii obţinute în Grecia, Franţa, Spania, România şi Ungaria.
În anul 2004 a fost nominalizat pentru Premiul UAPR la secţia Sculptură şi în anul 2007 Ministerul Învăţământului şi Culturii al Republicii Ungare l-a decorat la Budapesta pe artist cu ,,Medalia Pro Cultura Hungarica”.
Şase lucrări monumentale, din care două în România
Are şase lucrări monumentale, două în România şi patru în Ungaria. În timpul carierei sale a făcut aproape 300 de lucrări de sculptură mică. Au apărut peste 100 de critici despre activitatea artistică a plasticianului Kovács Géza, scrise de către cei mai importanţi critici de artă de specialitate.88 de sculpturi ale lui Kovács se află în 72 de colecţii colective valoroase din Anglia, Bulgaria, Italia, Japonia, Republica Moldova, Republica Chineză, Slovacia, Spania, Suedia, România şi Ungaria.
Despre ceea ce a expus la Fălticeni, autorul a vorbit cu modestie. „Aici, în expoziţie, sunt 35 de lucrări. Sculpturile sunt făcute prin sudură. Strâng piesele vechi, de diverse forme şi le aşez în atelierul meu şi când îmi trece prin minte un gând şi vreau să-l materializez ştiu ce piese am în atelier şi încep să le caut. Apoi să le asamblez. Sculptura prin sudură este altfel decât în piatră, în lemn sau marmură, unde ai materia primă, bucata de lemn, sau piatră în care trebuie să scobeşti. Aici trebuie să construieşti şi este foarte important să faci obiectele să se potrivească. Al doilea lucru, trebuie să fie în echilibru ca să nu cadă, iar al treilea să arate ce ai vrut tu ca artist să exprimi. Cel mai greu lucru în această sculptură este să simţi când trebuie să te opreşti, să nu mai pui încă o bucată ca să fie pom de Crăciun”, a spus Kovács Géza.
Cele mai multe dintre rămăşiţele de fier încorporate în diferite lucrări au fost adunate din satul natal, de la prieteni, de la fier vechi şi chiar de pe drum. Cu siguranţă, avem de-a face cu una dintre cele mai interesante expoziţii ce-au putut fi văzute în ultimii ani la Fălticeni.