La sediul Uniunii Ucrainenilor din România - Ţinutul Bucovina a avut loc, în ziua de sărbătoare a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, un triplu eveniment pentru comunitatea etnicilor ucraineni suceveni.
Fotocopii după lucrările de grafică şi pictură ale lui Taras Sevcenko
Prin reorganizarea spaţiului de care dispune Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) - Ţinutul Bucovina a fost amenajată, inaugurată şi sfinţită de un sobor de preoţi Galeria „Taras Şevcenko”, galerie deschisă cu prezentarea unei expoziţii care etalează un număr de 51 de fotocopii după lucrările de grafică şi pictură ale artistului ucrainean.
Aşa cum a subliniat la deschidere preşedintele UUR-Ţinutul Bucovina, prof. Ioan Bodnar, Taras Şevcenko, poetul naţional al Ucrainei s-a remarcat iniţial ca pictor fiind autorul unei opere picturale impresionante.
O selecţie cu fotocopii după lucrările de grafică şi pictură realizate de Taras Sevcenko poate fi văzută acum în perimetrul galeriei care poartă numele artistului, expoziţie care, aşa cum s-a spus, va fi itinerată şi în alte locaţii pentru a fi vizionată de un public cât mai numeros.
Un portret recuperat şi restaurat care „va fi preţuit şi admirat”
Activitatea artistică a lui Taras Sevcenko a fost prezentată pe larg de scriitorul Iuri Pavliş (cu sublinierea interesantă că artistul a realizat multe schiţe în acuarelă pentru ilustrarea unor lucrări de istorie şi arheologie), iar artistul plastic Mihai Pînzaru PIM i-a remarcat calităţile de „mare grafician”.
Un oaspete din Ucraina, Valeri Karbashevski, deputat în Consiliul Regional Cernăuţi, a prezentat povestea unui portret al lui Taras Sevcenko (pictat de un artist necunoscut la începutul anilor ’50), portret care, ajungând la un moment dat într-o unitate militară sovietică, a devenit o ţintă pentru baionetele soldaţilor.
Tabloul, recuperat şi restaurat, se află acum la sediul UUR-Ţinutul Bucovina din Suceava, spaţiu în care „va fi preţuit şi admirat”.
Cea de-a XIV-a aniversare a Zilei Constituţiei Ucrainei
Expoziţia, pentru realizarea căreia organizatorii au fost felicitaţi de consulul Vasyl Nerovnyi de la Consulatul General al Ucrainei la Suceava, a constituit un prilej pentru a marca încă două evenimente pentru ucraineni, în general, şi, în special, pentru comunitatea etnică ucraineană bucovineană.
Este vorba de cea de-a XIV-a aniversare a Zilei Constituţiei Ucrainei (la data de 28 iunie 1996 Rada Supremă a adoptat noua Constituţie a statului ucrainean) şi lansarea şi prezentarea volumului „Provocările vecinătăţii: Ucrainenii bucovineni în Regatul României Mari (1918 - 1940). Contribuţii”, lucrare semnată de istoricul dr. Daniel Hrenciuc, directorul coordonator al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Naţional Suceava.
„Un pas spre apropierea dintre ucraineni şi români”
Dacă pentru a marca Ziua Constituţiei Ucrainei s-a amenajat un stand de carte şi un panou cu extrase constituţionale, prezentarea cărţii lui Daniel Hrenciuc a fost făcută de conf. univ. dr. Radu Bruja, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava. Cu sublinierea că, din păcate, ştim mai mult despre istoria Franţei şi Angliei decât despre cea a vecinilor noştri, Radu Bruja a apreciat că volumul este „un pas spre apropierea dintre ucraineni şi români”, o carte care, în absenţa unei istorii a Ucrainei în limba română, este o lucrare de referinţă care vizează ucrainenii din Bucovina.
O carte la care Daniel Hrenciuc, aşa cum a mărturisit, a lucrat mai bine de doi ani, în care „istoria ucrainenilor din Bucovina este prezentată dintr-o perspectivă europeană”.