Sărbătoarea de Sânziene, ziua de prăznuire, pelerinaj şi închinare la moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, prilej cu care primăria municipiului a organizat Zilele Sucevei, a debutat joi cu vernisarea unei expoziţii de documente realizată de Arhivele Naţionale Suceava (ANS) cu sprijinul Complexului Muzeal Bucovina.
Documente din fondul arhivistic „Primăria oraşului Suceava”
Prezentată în holul primăriei, expoziţia, cu genericul „Ansamblul arhitectonic <Suceava de altădată>” etalează o serie de fotocopii ale unor documente din fondul arhivistic „Primăria oraşului Suceava”, fotografii şi planuri ale unor edificii care conturau, din perspectivă arhitecturală, peisajul urban la sfârşitul sec. al XIX-lea şi prima jumătate a sec. XX.
Planuri de clădiri publice sau private păstrate în arhivele sucevene, documente din perioada administraţiei austriece, sau de după Marea Unire (până în anul 1940), de la cel al Palatului Comunal (Primăria oraşului, actualul Palat Administrativ, care găzduieşte Prefectura şi Consiliul Judeţean Suceava), datat în anul 1884, la planul de faţadă al Farmaciei Tannenhaus (1889), al Hotelului Rosbroy (1890), sau planul din 1891 al locuinţei lui Samuil Isopescu (Sediul Sindicatelor) şi cel al Cafenelei Armeneşti (1897), de la colţul Bisericii Sf. Cruce.
Expoziţia etalează în premieră fotocopiile unor documente autentice
Sunt prezentate planşe cu planurile morii lui Georg Meisner (Meixner), datat 6 septembrie 1869, sau cel al morii lui Abraham Gewolb (1868), precum şi cel al Fabricii de pielărie Rosler, din Iţcani (1940).
Fotocopiile filelor unui document (datat 15 februarie 1926) ne oferă informaţii cu privire la străzile de atunci ale Sucevei, când principala arteră urbană purta numele Regele Ferdinand.
Imaginile fotografice, cele mai multe din anul 1940, vizează Şcoala primară de fete (Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”), Gimnaziul de fete „Doamna Maria” (fosta Şcoală Generală nr. 2, corpul vechi al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”) sau Gimnaziul industrial de băieţi.
Expoziţia, aşa cum a subliniat inspectorul ANS Claudiu Maxim, etalează în premieră fotocopiile unor documente autentice, documente care se vor regăsi în toamna acestui an într-o expoziţie de amploare, care va fi organizată la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina.