Asociaţia „Blijdorp - România”, în colaborare cu Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Complexul Terapeutic „Blijdorp - O nouă viaţă”, cu sprijinul Club Rotary - Suceava - Bucovina şi Club Rotary - Aalst Noord Belgia, au organizat ieri, în Sala de Arte „Elena Greculesi” a bibliotecii publice judeţene, lansarea volumului „Pledoarie pentru demnitate”.
„Un ghid practic care se adresează atât specialiştilor din domeniu, cât şi părinţilor copiilor cu dizabilităţi”
Apreciată de Gabriel Cărăbuş, directorul instituţiei care a găzduit evenimentul, ca fiind „o lucrare cu totul deosebită”, „un ghid practic care se adresează atât specialiştilor din domeniu, cât şi părinţilor copiilor cu dizabilităţi”, cartea, care este rodul colaborării a patru autori (Anca Rîsnicu, Daniela Tonigar, Lucreţia Ivan şi Lorant Varga) a fost întâmpinată, la îndemnul lui Ionel Ivan, preşedintele „Blijdorp - România”, cu aplauzele asistenţei.
Aplauze adresate deopotrivă autorilor şi instituţiilor/structurilor care se ocupă de asistenţa socială şi protecţia copilului, precum şi tuturor celor care sprijină activitatea acestora.
„Pentru a fi împlinit, trebuie să faci ceva şi pentru cei din jurul tău”
„O carte de suflet, pentru suflet”, aşa cum a apreciat-o subprefectul Angela Zarojanu, care şi-a mărturisit participarea nu numai în calitate de oficial, ci şi dintr-un „profund sentiment umanitar”, subliniind faptul că, „pentru a fi împlinit, trebuie să faci ceva şi pentru cei din jurul tău”.
Ca reprezentant al legislativului judeţean, dar şi în calitate de preşedinte al Club Rotary – Suceava - Bucovina, dr. Alexandru Paziuc a remarcat că apariţia acestei cărţi reprezintă „o dovadă în plus că sucevenii au o inimă largă”, nu numai prin implicarea şi sprijinirea instituţiilor de asistenţă socială, ci şi prin editarea acestei lucrări care este de un real ajutor.
„Un strop de fericire şi demnitatea de a trăi”
Karl Darley, reprezentant al Club Rotary - Aalst Noord Belgia, a remarcat colaborarea fructuoasă în cadrul Blijdorp între români şi belgieni, semnalând faptul că s-au făcut investiţii importante, dar şi stagii serioase de pregătire („care nu au fost doar simple vacanţe”) al căror rezultat este şi această lucrare „care ridică noi standarde privind îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi”.
„O carte de pionierat”, cum a considerat-o Daniel Tănase, de la Club Rotary Suceava, dar şi reprezentant al tipografiei care a tipărit lucrarea, care are un important rol în educarea noastră faţă de nevoile persoanelor cu dizabilităţi, pentru că, aşa cum a spus - în numele medicilor de familie suceveni - dr. Irina Badrajan, „cel mai important lucru este ca societatea civilă să se educe astfel încât să poată avea grijă de aceşti copii, pentru a le putea oferi şi lor un strop de fericire şi demnitatea de a trăi”.
*
O carte, cum a precizat la final Anca Rîsnicu, vorbind în numele colectivului de autori, care se adresează nu numai celor care au în familie persoane cu anumite afecţiuni, ci şi celor care vor să înţeleagă ce înseamnă dizabilitatea.
O carte construită, cum a accentuat cineva din sală, pe ideea de „compasiune - umanitate - frumuseţe”.