sâmbătă, 5 iun 2010 - Anul XV, nr. 130 (4421)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Gest deosebit

Donaţie de mostre mineralogice pentru Muzeul de Ştiinţele Naturii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O donaţie de mostre mineralogice, făcută la Muzeul de Ştiinţele Naturii din cadrul Complexului Muzeal Bucovina Suceava, împlineşte cea din urmă dorinţă a unui inginer minier român, stabilit în Franţa, în urmă cu mai bine de 40 de ani.

 

Donaţia survine unui gest similar făcut în urmă cu 12 ani

Adrian Irvin Rozei, fiul colecţionarului de mostre mineralogice Ionel Rozei (care a decedat în luna februarie a.c. având vârsta de...102 ani) a împlinit dorinţa tatălui său donând vineri, 4 iunie a.c., Muzeului de Ştiinţele Naturii din Suceava, o colecţie de cristale minerale alcătuită pe parcursul câtorva decenii, piese adunate din toate colţurile lumii.

Adrian Irvin Rozei, care a venit la Suceava la invitaţia prietenului său Ciprian Bojescu, a spus că donaţia survine unui gest similar pe care l-a făcut în anul 1998, când a oferit Muzeului de Ştiinţele Naturii o colecţie de fluturi din Peru, colecţie expusă şi prezentată de muzeografii suceveni.

Când încă trăia şi s-a pus problema în familie ce se va întâmpla cu colecţia mineralogică, Jean (Ionel) Rozei şi-a manifestat dorinţa ca aceasta să ajungă tot la muzeul din Suceava.

 

Ionel Rozei, autorul primului manual de rezistenţa materialelor pentru şcolile tehnice

Aşa cum am aflat de la Adrian Irvin Rozei, tatăl său, Ionel Rozei, născut la Galaţi în anul 1907, a crescut într-o familie de intelectuali care a dat României, între altele, patru academicieni.

În 1926, Ionel Rozei şi fratele lui geamăn, Aurel, au plecat la studii în Franţa, unde au reuşit să intre prin concurs pe primele două locuri la Şcoala de Mine din Saint-Etienne.

Cei doi fraţi s-au reîntors în ţară ca tineri ingineri, Ionel Rozei remarcându-se prin ingeniozitatea soluţiilor tehnice propuse în cadrul societăţii americane I.T.T., care a instalat reţeaua telefonică din România.

Imediat după război, devine profesor universitar, autorul primului manual de rezistenţa materialelor pentru şcolile tehnice, director în Ministerul Minelor şi Metalurgiei, responsabil cu protecţia muncii în toate exploatările miniere.

 

La 60 de ani reîncepe cariera de inginer, iar la 92 de ani învaţă să utilizeze calculatorul

În 1952, fratele geamăn al lui Ionel Rozei, Aurel, a fost implicat, condamnat la moarte şi executat în procesul Canalului Dunăre-Marea Neagră.

Cu dosarul de cadre astfel „pătat”, Ionel Rozei a reuşit, după 16 ani de demersuri, să plece din România şi să se stabilească în Franţa.

La vârsta de 60 ani reîncepe o carieră de inginer în domeniul proprietăţii industriale fiind numit expert pe lângă Biroul Internaţional al Muncii din Geneva şi continuând să lucreze într-un cabinet de brevete până la vârsta de 80 ani, când se dedică unor pasiuni precumcălătoriile, fotografia, istoria monumentelor pariziene.

După anul 1989, la vârsta de 90 ani, Ionel Rozei revine în România pentru a-şi regăsi amintirile tinereţii, iar la 92 de aniînvaţă să utilizeze calculatorul pentru a-şi scrie memoriile, memorii redactate în două variante, în franceză şi română, însumând mai bine de 200 pagini.

 

Fiul, pe urmele tatălui

Fiul lui Ionel Rozei, Adrian Irvin Rozei, născut la Bucureşti în 1947, a studiat mai întâi la Institutul Politehnic Bucureşti şi, după stabilirea în Franţa în anul 1967, la Ecole Supérieure des Mines de Saint - Etienne (aceeaşi pe care au absolvit-o tatăl şi unchiul său), obţinând titlul de „Ingénieur Civil des Mines”.

A lucrat în diferite societăţi din Franţa şi Germania între care, în ultimii treizeci de ani, în grupurile petroliere ELF şi TOTAL, unde s’a ocupat de export în domeniul produselor chimice în Europa, America şi Orientul Mijlociu.

A dirijat, timp de 14 ani, exportul unor produse utilizate în industria minieră. În călătoriile sale prin lume a adunat, ca şi tatăl său, mostre mineralogice.

 

Adrian Irvin Rozei şi pasiunea scrisului

Adrian Irvin Rozei, care cunoaşte opt limbi, are şi pasiunea scrisului. Începând din anul 2000, a colaborat cu reportaje, interviuri şi cronici culturale la diferite periodice româneşti din Danemarca, Elveţia, Canada, Australia, Noua Zeelandă şi România. Totodată, participă în mod regulat la organizarea „Întâlnirilor Franco-Române în Mediterană”, întâlniri care au loc în fiecare an în sudul Franţei.

A fost numit „Ambasador de onoare” al oraşului Capestang (departamentul Hérault) ca recunoaştere a activităţii relaţionale dezvoltate între regiunea Languedoc şi comunităţile româneşti din lume şi colaborează la emisiunile postului “Radio România Internaţional” cu reportaje şi interviuri în limbile română şi franceză.

 

„Oamenii sunt răsplătiţi după felul în care se poartă”

Colecţia de mineralogie care ocupa câteva rafturi în biblioteca familiei Rozei a fost adusă acum la Suceava şi donată Muzeului de Ştiinţele Naturii.

Şeful secţiei muzeale sucevene, Angela Anea, a primit cu mare bucurie donaţia adusă de Adrian Irvin Rozei, subliniind faptul că a identificat „piese care nu există în această formă în patrimoniul CMB Suceava”, fiind încântată totodată de două volume de specialitate în limba franceză oferite odată cu colecţia.

Adrian Irvin Rozei, care a făcut acest gest cu generozitate împlinind astfel şi dorinţa tatălui său, a spus că „oamenii sunt răsplătiţi după felul în care se poartă”. „V-aţi purtat foarte frumos cu fluturii pe care vi i-am oferit cu câţiva ani în urmă, i-am văzut expuşi la loc de cinste, aşa că vă încredinţez şi această colecţie de mostre mineralogice!”.

 

„Primim rar donaţii şi de aceea le preţuim şi avem foarte mare grijă de ele”

Colecţia de mostre mineralogice oferită muzeului sucevean cuprinde o serie piese interesante şi valoroase. Angela Anea a remarcat smaraldul de Columbia, rodonitul din Argentina, azuritul, malachitul sau agatul din Brazilia, dar şi lemnul fosilizat din Arizona - SUA. În colecţie se află şi câteva piese prelucrate şi şlefuite în formă de ou, precum şi o cutie cu o mini-colecţie de roci din Cipru. „Primim rar donaţii - a spus ea - şi de aceea le preţuim şi avem foarte mare grijă de ele”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Donaţie de mostre mineralogice pentru Muzeul de Ştiinţele Naturii.
 Vizualizări articol: 730 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Donaţie de mostre mineralogice pentru Muzeul de Ştiinţele Naturii5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei