vineri, 4 iun 2010 - Anul XV, nr. 129 (4420)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie

„Fluturii - petale zburătoare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul de Ştiinţele Naturii din cadrul Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava prezintă, începând de ieri, expoziţia temporară cu genericul „Fluturii - petale zburătoare”.

 

Colecţia de lepidoptere a CMB Suceava numără  peste 25.000 de exemplare

Expoziţia, care deschide un nou ciclu de activităţi cu tema „Frumuseţile naturii”, activităţi care vizează prezentarea în formă expoziţională sau prin materiale video a unor categorii de colecţii existente în patrimoniul muzeului sucevean sau din alte muzee din ţară şi din străinătate, etalează circa 100 de fluturi din colecţia de lepidoptere, care numără peste 25.000 de exemplare.

Colecţia de lepidoptere a CMB Suceava s-a constituit prin achiziţionarea, în anul 1967, a colecţiei (şi fondului documentar care cuprinde o bibliotecă - 1628 de repere, extrase - 1184, corespondenţă - 3321 şi manuscrise - 585) Alexei Alexinschi.

 

Colecţia constă în 160 de cutii, care se păstrează în patru dulapuri entomologice

Colecţia, una dintre cele mai mari şi mai complete asupra faunei lepidopterologice româneşti, conservată, inventariată şi determinată în totalitate, constă în 160 de cutii, format 30/40 cm, care se păstrează în patru dulapuri entomologice.

Sunt înregistrate 63 de familii, 805 genuri, 1865 de specii şi 578 de forme.

Cu un an în urmă, Muzeul de Ştiinţele Naturii din Suceava a prezentat în premieră, într-o formulă concentrată, această colecţie de  lepidoptere, precum şi o serie de manuscrise, fotografii şi file de corespondenţă din fondul documentar al doctorului în ştiinţe biologice şi pasionatului colecţionar Alexei Alexinschi (1899 - 1966).

 

Fluturele, vietate care se găseşte în lume în peste 200.000 de specii

Expoziţia, etalată acum pe palierul de la etajul Muzeului de Ştiinţele Naturii Suceava, prezintă publicului doar o parte infimă a colecţiei de lepidoptere, propunându-şi să atragă atenţia asupra fluturelui, vietate care se găseşte în lume în peste 200.000 de specii.

Cele câteva cutii în care fluturii cu aripile întinse sunt conservaţi sub sticlă, grupează exemplare de Smerinathus ocellata, Marumba quercus şi Hyles euphorbiae, sau Saturnia pyri, Hipparchia semele şi Callimorpha dominula ori Nimphalia antiopa, Vanesa atalanta şi Neptis rivularis.

Informaţia vizuală este completată cu imagini color ale unor specii de fluturi spectaculoşi prin dimensiune sau prin coloritul aripilor, informaţie suplimentată cu texte din care aflăm care este cel mai mare fluture diurn (Ornithoptera alexandriae, care trăieşte în Noua Guinee şi are anvergura aripilor de circa 32 cm) sau nocturn (Bombyx atlas, specie asiatică, 30 cm anvergura aripilor).

 

Specii de fluturi care trăiesc de la câteva ore, până la un an

Textele oferă totodată vizitatorilor cunoştinţe despre ciclul vieţii fluturelui (cele patru faze de existenţă - ou, larvă, nimfă şi fluture matur) sau faptul că un fluture trăieşte în medie 1-2 luni, dar că există şi specii care trăiesc un an în timp ce altele vieţuiesc doar câteva ore.

În expoziţie sunt prezentate şi cărţi de specialitate („Fluturi din România”, de I. Stănoiu, B. Bobîrnac şi S. Copăcescu, „Macrolepidoptere din Munţii Şureanului”, de Silvia Botez).

Aşa cum am aflat de la muzeografii suceveni, sunt proiectate şi câteva expoziţii cu colecţii unicat de insecte. Este vorba de colecţia de viespii aurii (cca. 4000 de exemplare) şi gândaci de scoarţă (22.000 exemplare).

Expoziţia de fluturi poate fi vizitată până pe data de 17 iunie a.c.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Fluturii - petale zburătoare”.
 Vizualizări articol: 886 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Fluturii - petale zburătoare”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei