joi, 3 iun 2010 - Anul XV, nr. 128 (4419)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

10 ani de la înfiinţare

“Muzeul creat de copii pentru copii”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şcoala cu clasele I-VIII Vatra Moldoviţei, Muzeul Şcolii Paltinu şi Primăria comunei Vatra Moldoviţei organizează duminică, 6 iunie a.c., la ora 12:00, sărbătorirea a 10 ani de la înfiinţarea „Muzeului creat de copii pentru copii”.

 

Muzeul Şcolii Paltinu

Muzeul Şcolii Paltinu a luat fiinţă în anul 2000 şi este rezultatul unui proiect educativ care a antrenat deopotrivă cadrele didactice şi elevii.

Muzeul, care pe parcursul timpului şi-a conturat tot mai bine structura şi şi-a îmbogăţit inventarul, dispune astăzi de o cameră huţulă tradiţională (unde obiectele au fost aşezate de elevi la fel ca în casele bunicilor lor), o expoziţie permanentă de costume populare vechi, obiecte de uz gospodăresc, obiecte agricole, icoane şi documente, o stână reconstituită după modelul tradiţional, o expoziţie de ouă închistrite şi o expoziţie permanentă de fotografie veche.

 

Atelier pentru desfăşurarea unor acţiuni şi programe care valorifică obiceiurile şi tradiţiile locale

Aşa cum am aflat de la coordonatorul proiectului, prof. Tudoriţa Huţuleac, „Muzeul creat de copii pentru copii” a găzduit o serie de manifestări şi a devenit atelier pentru desfăşurarea unor acţiuni şi programe care valorifică obiceiurile şi tradiţiile locale („Măştile între tradiţional şi modern”, Concursul interjudeţean „Oul închistrit”, Concursul naţional de fotografie veche „Rădăcini”...).

Muzeul a constituit totodată o locaţie pentru întâlniri cu copii din alte zone (Lieşti - Galaţi, Blaj - Alba, Dej - Cluj, Vlădeni - Botoşani, Almaş - Neamţ, Maieru – Bistriţa-Năsăud, Oneşti - Bacău...) şi pentru încheierea unor benefice parteneriate (cu Muzeul Ţăranului Român - Bucureşti, Muzeul Astra Sibiu şi, bineînţeles, cu Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului).

 

„Să simţi armonia dintre om - construcţie - natură”

Dacă în anul 2000 proiectul elevilor şi cadrelor didactice de la Şcoala Paltinu, proiect prin care muzeul a prins contur, propunea şi urmărea o serie de aplicaţii („să stai de vorbă cu oamenii”, „să asculţi cântecele şi sfaturile bătrânilor”, „să priveşti şi să deprinzi prelucrarea lânii, a inului şi a cânepii...”) dar şi trezirea şi trăirea unor simţăminte („să te bucuri de frumuseţea, simplitatea şi înţelepciunea conceperii lucrurilor”, „să admiri trăinicia şi vrednicia caselor, porţilor...”, „să simţi armonia dintre om - construcţie - natură”, „să trăieşti durerea de a găsi locul pustiu acolo unde era o casă plină cu amintiri...”), în prezent există alte repere.

Scopul activităţilor şi acţiunilor privesc reconstrucţia - reorganizarea şi redefinirea muzeului.

 

Redefinirea muzeului

Dacă acţiunile de reconstrucţie (care au cuprins igienizarea spaţiului şi a obiectelor - reparaţii minore, văruit-vopsit, spălat şi curăţat, albirea obiectelor din pânză, spălarea celor din lână şi cânepă, efectuarea de tratamente pentru distrugerea moliilor, decorarea ferestrelor) şi reorganizare (camera de locuit, expoziţia permanentă, stâna, expoziţia de fotografie veche, camera oului închistrit) s-au desfăşurat din vara anului 2009 până în prezent, redefinirea este programată pentru data de 6 iunie a.c. Este ziua în care se organizează o manifestare care antrenează un număr de 20 de cadre didactice şi 50 de elevi (din Paltinu şi Ciumârna, Vatra Dornei, Lieşti - Galaţi), parteneri, colaboratori, autorităţi locale, sponsori şi invitaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Muzeul creat de copii pentru copii”.
 Vizualizări articol: 878 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
“Muzeul creat de copii pentru copii”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei