În Sala de Arte „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava a avut loc joi după-amiază lansarea cărţii „Gellu Naum. O călătorie spre arhetipul interiorităţii”, semnată de Isabel Vintilă.
„O carte cu totul specială pentru cariera profesională a autoarei”
Lucrarea, care a apărut la editura ieşeană „Timpul”, este o teză de doctorat şi, aşa cum a spus în deschiderea manifestării directorul bibliotecii publice sucevene, Gabriel Cărăbuş, reprezintă „o carte cu totul specială pentru cariera profesională a autoarei”.
„O carte serioasă”, cum a apreciat-o prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, cartea unei tinere care „are dorinţa de-a inova şi perseverenţa de-a argumenta un punct de vedere” asupra unui autor circumscris mişcării de avangardă, „pe care scrisul l-a interesat ca experienţă de viaţă”.
Un poet de o discreţie extraordinară „care s-a situat într-o zonă de marginalitate şi într-un fel de periferie a receptării”, un autor faţă de care Isabel Vintilă „a demonstrat o devoţiune şi o pasiune aparte”, găsind o cheie pentru decriptarea operei lui.
„Un excurs hermeneutic care se rotunjeşte în discursul critic”
Isabel Vintilă, aşa cum a remarcat conf. univ. dr. Sabina Fînaru, „are o foarte bună putere de sinteză”, parcurgând „etapele devenirii naumiene corelate cu arhetipuri” într-un „excurs hermeneutic care se rotunjeşte în discursul critic”.
O lucrare pe care Isabel Vintilă o realizează ca „o demonstraţie articulată limpede şi logică, pe care o duce până la capăt”.
O carte cu „valoare de recuperare şi restituire a personalităţii lui Gellu Naum”, aşa cum a apreciat-o inspectorul şcolar Eleonora Bulboacă.
„Devenirea nu este doar o ascensiune, ci şi o regresie”
O lucrare în care, aşa cum a mărturisit la final autoarea, a cercetat opera lui Gellu Naum „din perspectivă arhetipală”, alcătuind o carte care este „un semn al iubirii pentru literatură” şi faţă de opera unui autor „care nu este doar un poet, un prozator şi un dramaturg, dar este şi un iniţiat dispus să iniţieze prin scrierile lui”.
Un autor din opera căruia a înţeles că „devenirea nu este doar o ascensiune, ci şi o regresie”.
O carte prin care Isabel Vintilă ne invită la o relectură a scrierilor lui Gellu Naum.