La Galeria de Artă din Rădăuţi s-a deschis luni expoziţia de fotografie cu genericul „Imaginea Bucovinei”.
O expoziţie care etalează un număr de 66 de fotografii realizate de 42 de copii
Expoziţia, care etalează, într-o riguroasă selecţie, un număr de 66 de fotografii realizate de 42 de copii, este rezultatul unui proiect, iniţiat cu binecuvântarea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, realizat şi derulat de către Protopopiatul Rădăuţi - prin Corala Ortodoxă „Sf. Ierarh Leontie” - în parteneriat cu Mănăstirea Putna, Clubul Copiilor şi Elevilor, Galeria de Artă locală, Adyga Studio Rădăuţi, IBF Pavimente SRL Marginea şi zece şcoli din zonă.
Proiectul, aşa cum am aflat de la pr. Ilie Sfîrnaciuc, a prins contur în cadrul desfăşurării unor activităţi misionare, pe parcursul cărora elevii au deprins cântările liturgice, dar s-au familiarizat şi cu tehnica fotografică în cadrul unor Ateliere de fotografie, cum a fost cel de la Mănăstirea Putna, din zilele de 7 şi 8 mai a.c.
O formă de „terapie profilactică identitară”
Vernisajul expoziţiei a fost o adevărată sărbătoare, atât pentru cei implicaţi în acest proiect, cât şi pentru cei care au participat la acest „festin” al imaginii, vernisaj care a început cu o rugăciune oficiată de protopopul de Rădăuţi, pr. Petru Lupăştean, care a binecuvântat apoi această „frumoasă împlinire”. Împlinirea unei „idei dumnezeieşti”, care s-a materializat prin strădania celor care s-au implicat cu seriozitate şi dăruire în proiect şi în realizarea acestei „expoziţii de imagine a mândrei noastre Bucovine”.
A fost „o provocare”, aşa cum a remarcat pr. Ilie Sfîrnaciuc, prin care elevii s-au străduit să surprindă şi să prezinte în imagini Bucovina aşa cum o văd ei, o acţiune care poate fi definită ca fiind o formă de „terapie profilactică identitară”.
„O imagine a Bucovinei oferită de către rădăuţeni”
„O expoziţie surprinzătoare”, aşa cum a apreciat-o artistul fotograf Victor T. Rusu, consultant artistic din partea Centrului Cultural Bucovina (care, împreună cu prof. Adrian Popovici şi reprezentantul Adyga Studio, Gabriel Mihalciuc, au efectuat jurizarea lucrărilor) şi un act de educare estetică prin care copiii au fost învăţaţi „să privească altfel decât cu indiferenţă realitatea” din jurul lor, „intuind că Bucovina înseamnă şi apa, şi aerul şi frunzele copacilor” pe care le-au imortalizat în fotografii cu valenţe artistice.
Un proiect, cum a subliniat el, care poate fi circumscris amplei acţiuni de promovare a imaginii Bucovinei demarate de Consiliul Judeţean Suceava, „o imagine a Bucovinei oferită de către rădăuţeni”.
„Să clădim Bucovina în inima şi în sufletele copiilor noştri”
Victor T. Rusu a propus şi alţi paşi în promovarea aceste imagini, sugerând (după modelul Atelierului de fotografie de la Putna) şi organizarea unei excursii plastice în care copiii să-şi probeze, pe aceeaşi temă, calităţile de desenatori şi graficieni.
Viceprimarul Simion Sticleţ a apreciat „echilibrul expoziţiei” în care imaginea generică a Bucovinei este compusă din secvenţe fotografice care prezintă peisaje şi anotimpuri, case specifice zonei, obiceiuri şi scene de muncă, „o expoziţie a frumosului” despre care a spus că trebuie extinsă, ca prezentare, şi dincolo de frontieră, în nordul Bucovinei.
„Intenţionăm - aşa cum a remarcat la final prof. Adrian Popovici - să clădim Bucovina în inima şi în sufletele copiilor noştri, să-i determinăm să păstreze în memoria lor aceste frumuseţi”.
Festivitatea de premiere
La final a avut loc festivitatea de premiere. Premiile I, II şi III au revenit, în ordine, următorilor: Ioan Postolache (clasa a XI-a), Bety Hupău (clasa a XI-a), ambii din cercul foto de la Cubul Copiilor şi Elevilor Rădăuţi, şi Claudia Corduneanu (clasa a IV-a), de la şcoala Generală Nr. 3 Rădăuţi.
Premiul I a constat într-un aparat foto digital oferit de IBF Pavimente SRL Marginea. Toţi ceilalţi participanţi au primit diplome şi câte o cană de porţelan inscripţionată cu logo-ul proiectului de către Adyga Studio Rădăuţi. Totodată, Protopopiatul Rădăuţi le-a oferit tuturor copiilor cărţi.
La finalul manifestării, Corala Ortodoxă „Sf. Ierarh Leontie”, dirijată de teologul Costel Ovidiu Foca (corală care a obţinut Premiul I la cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului-concurs naţional de muzică religioasă ortodoxă „Bina Vestire”) a susţinut un program de cântece liturgice.