Sala „Pictor Aurel Băeşu” din Fălticeni a fost, vineri, gazda lansării cărţilor „Fălticeni – mon amour” de Paul Miron şi Grigore Ilisei, cu ilustraţii purtând semnătura cunoscutului pictor Dan Hatmanu, ediţia a doua, revăzută şi îmbogăţită, apărută la Editura „Dana Art” Iaşi, şi „Octavia” de Grigore Ilisei (şi acest roman într-o a doua ediţie, revăzută), care a văzut lumina tiparului la Editura „Feed Back” Iaşi. Cărţile s-au bucurat de prezentarea prof. univ. dr. Liviu Leonte.
„Fălticeni – mon amour” este o scurtă istorie sentimentală, ilustrată de pictorul Dan Hatmanu, cu o prefaţă semnată de Ştefan Gorovei şi care îi are ca semnatari pe Paul Miron şi Grigore Ilisei. Această a doua ediţie apare la 14 ani după prima şi cuprinde un adaos de grafică a pictorului Dan Hatmanu şi câteva texte dedicate profesorului Vasile Gh. Popa, scriitorului Vasile Lovinescu, Virginiei Stino, Arhimandritului Timotei Aioanei, profesorului Paul Miron, dus la ceruri pe 14 aprilie 2008, şi părinţilor scriitorului Grigore Ilisei.
Un loc roditor pentru cultura românească
Aşa cum a precizat şi Grigore Ilisei, „Fălticeni – mon amour” este o declaraţie de dragoste pentru acest tărâm mirabil a unei cvadrige alcătuită din Ştefan S. Gorovei, istoricul de marcă şi coborâtor dintr-o familie de vază a târgului, Paul Miron „cel înţelept ca un proverb”, autorul primei secţiuni de evocări, Dan Hatmanu, vrăjitor al liniei în care a ţesut duhul fălticenean, şi Grigore Ilisei, semnatarul celor două fascicole memoriale. După aproape un sfert de veac de la prima apariţie, romanul „Octavia” cunoaşte a doua sa ediţie, cu îndreptări stilistice primenitoare, dar cu materia epică intactă. „Octavia” este radiografia unei tragedii şi a şerpuirilor, meandrelor şi prăbuşirilor sufleteşti pe care suferinţa le generează cu îmbelşugare, rămase de cele mai multe ori necunoscute.
“Merită toată preţuirea prefaţa scrisă meşterit în slovă de istoricul Ştefan Gorovei, şi el fiu al acestui tărâm. Aşa cum am spus în prefaţă, o cvadrigă care îşi închină reverenţios făpturile, şi verbul, şi linia pentru a cinsti istoria acestui loc atât de roditor pentru cultura românească. În ceea ce priveşte cea de-a doua carte a mea, <Octavia>, care apare acum în a doua ediţie, această carte este un roman psihologic apărut în 1986 şi care priveşte destinul uman, malformaţiile sufleteşti, psihologice, care apar în condiţiile unei suferinţe atroce şi mai ales felul în care acest lucru se răsfrânge atât în sufletele celei care este martirizată într-un fel, cât şi în jurul celorlalţi care trăiesc, la rându-le, adânc şi profund drama omenească. Mă bucur că vin acasă cu două cărţi, sunt, aşa cum spuneam, două fructe ale acestui loc într-un fel pentru că în ele se regăseşte ceva din duhul care s-a întrupat cândva în mine, vieţuind şi şcolind aici la Fălticeni şi întorcându-mă de fiecare dată ca spre un izvor fermecat din care îmi trag energia”, ne-a spus Grigore Ilisei. La lansarea celor două volume au fost prezenţi fălticeneni iubitori ai scrisului, profesor doctor Liviu Leonte, Arhimandritul Timotei Aioanei, autorul cărţilor, Grigore Ilisei, şi pictorul Dan Hatmanu, însoţiţi de distinsele lor soţii şi reprezentanţii autorităţilor locale.
Lansarea a fost precedată, la amiază, de o întâlnire cu iubitorii de carte, de beletristică, la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni.