Artistul plastic humorean Radu Bercea a fost onorat, săptămâna trecută, cu titlul de Cetăţean de Onoare al localităţii Ostriţa, din raionul Herţa, regiunea Cernăuţi.
Bunicul lui Radu Bercea a fost primar al localităţii în perioada interbelică
În cadrul acţiunilor culturale transfrontaliere organizate de Liceul Particular nr. 1 Suceava în colaborare cu Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, acţiuni realizate cu sprijinul Direcţiei pentru Cultură Suceava, Radu Bercea, împreună cu prof. Roman Istrati, au itinerat zilele trecute, în localitatea Ostriţa, expoziţia cu genericul „Deco Art 2010”, expoziţie prezentată cu o lună în urmă la Cernăuţi.
Întrucât bunicul lui Radu Bercea a fost primar al acestei localităţi în perioada interbelică (timp de aproape două decenii), actualul edil al comunei, Vasile Ţurcan (la invitaţia căruia s-a şi itinerat expoziţia) a organizat o frumoasă manifestare de întâmpinare a oaspeţilor, în cadrul căreia i-a conferit artistului bucovinean Diploma de Cetăţean de Onoare.
Lansarea volumului „Mărturii din Infern” şi donaţii pentru Şcoala din Ostriţa
La manifestarea care a avut loc la şcoala din comună (şcoală care funcţionează din anul 1867 şi la care învaţă acum circa 500 de copii) Radu Bercea şi-a lansat şi recentul său volum intitulat „Mărturii din Infern”, donând şcolii cele 40 de lucrări ale expoziţiei.
Elevii şi profesorii, cărora li s-au alăturat câţiva veterani de război, au susţinut un program artistic.
Totodată, pentru sprijinul acordat în derularea manifestărilor transfrontaliere de Direcţia de Cultură Suceava, prof. Roman Istrati a prezentat (şi a dăruit mai multe exemplare din partea directorului coordonator al direcţiei, dr. Daniel Hrenciuc) Buletinul informativ „Patrimoniu 2010”. Roman Istrati, care a conturat cu acest prilej, împreună cu directorul Ilie Tănăsoi, un program de colaborare între Liceul Particular nr. 1 Suceava şi Şcoala din Ostriţa (program care constituie baza pentru încheierea ulterioară a unui Protocol) a dăruit şcolii din comună două seturi de fotografii cu scriitori şi domnitori români.