Grupul Editorial Tritonicşi Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea „Ştefan cel Mare” au organizat săptămâna trecută, într-una din sălile universităţii sucevene, o întâlnire cu editorul, jurnalistul şi scriitorul Bogdan Hrib, în cadrul căreia au fost prezentate cele mai noi titluri de carte ale grupului editorial.
„Căutaţi bulina galbenă!”
Într-o campanie itinerantă prin care doresc să aducă propriile producţii editoriale mai aproape de cititori, cu sloganul „Căutaţi bulina galbenă!” (care indică reduceri de preţuri cu până la 70%), reprezentanţii Grupului Editorial Tritonic au ajuns şi la Suceava.
Editorul, jurnalistul şi scriitorul Bogdan Hrib, care a spus că editura are o prezenţă frecventă la Cluj şi Sibiu, şi-a mărturisit „atracţia personală” pentru Suceava, întrucât familia sa are rădăcini în comuna Arbore.
„O carte necesară, de o vibrantă actualitate”
Propunerea lui a fost ca întâlnirea să decurgă colocvial, şi, pentru că una din cărţile aduse spre prezentare aparţinea unei tinere scriitoare din Republica Moldova, s-a interesat de numărul studenţilor basarabeni prezenţi în sală.
Cartea „100 de zile”, a jurnalistei basarabene Stela Popa (o carte care vizează regimul Voronin şi evenimentele din aprilie 2009), prezintă, aşa cum a subliniat el, „drama unei bucăţi de ţară”, atrăgând atenţia că, privind harta, se observă lesne că teritoriul Republicii Moldova este decupat din trupul României.
Un roman al ultimilor ani, cu victorii şi înfrângeri, cu bucurii şi deznădejdi, „o carte necesară, de o vibrantă actualitate”, cu „personaje care pot fi uşor recunoscute, chiar dacă numele lor a fost schimbat”.
„Cărţi de succes care oferă o evadare din realitatea cotidiană”
Rememorând prima sa întâlnire cu oraşul Chişinău (în anul 1988, când era student), într-o scurtă oprire în gară, Bogdan Hrib a mărturisit sentimentul ciudat pe care l-a avut atunci când a văzut, pentru prima oară, o publicaţie contemporană scrisă în limba română cu alfabet chirilic.
Expunerea sa a vizat apoi câteva din colecţiile Editurii Tritonic, de la Comunicare media, la Educaţional, Memorii şi amintiri, Lit, Crime scene sau Thriller, făcând astfel trecerea la thrillerul istoric (gen <Codul lui Da Vinci>, de Dan Brown) „cărţi de succes care oferă o evadare din realitatea cotidiană”, pentru a spune câteva cuvinte despre volumul „Blestemul manuscrisului” (pe care-l semnează, ca autor, alături de istoricul Răzvan Dolea), un roman de ficţiune care amestecă două fire epice, alternând secvenţe din trecut cu secvenţe din zilele noastre, în elucidarea unui manuscris necunoscut.
„Cititul înseamnă sentiment, pasiune, curiozitate”
O întâlnire în care s-a vorbit despre soarta cărţii, despre lectură („cititul înseamnă sentiment, pasiune, curiozitate”), despre încrederea editurii în autorii români, despre faptul că „pentru o carte bună, editorul îşi asumă riscurile publicării” şi despre noua politică editorială Tritonic, cea a seriilor de autor.
Întâlnire încheiată în faţa standului de carte cu vânzare, de la parter, pe care cărţile erau etalate cu bulinele galbene ale reducerilor de preţuri, stand care poate fi vizitat şi pe parcursul săptămânii viitoare.