Cea de a patra ediţie a Festivalului ”Tarafuri şi fanfare”, iniţiat în urmă cu patru ani de directorul cotidianului Jurnalul Naţional şi de doctorul în muzică Grigore Leşe, va avea loc anul acesta la Suceava.
Evenimentul care îşi propune să aducă publicului o călătorie muzical-etnografică prin timp, începând din secolul al XIX-lea şi până astăzi, va avea loc în zilele de 26 -27 iunie. La precedentele ediţii, ultima la Sibiu, fanfarele şi tarafurile au venit cu sute de cântece, variante ale unor doine de care nimeni nu-şi mai aduce aminte, repertorii folclorice zonale, piese inedite, instrumente arhaice, familii de lăutari adevăraţi, care au moştenit meşteşugul din bătrâni, cu costume de sărbătoare din lăzile de zestre. Totul, sub bagheta celebrului interpret Grigore Leşe.
Cele două zile de festival vor aduna muzicanţi din toate zonele ţării, dar şi din Timocul bulgăresc. Printre cei care participă la festival se numără Fanfara din Fântânele, din Suceava, Taraful lui Gaciu din Soporu de Câmpie, Cluj, Taraful din Morunglav, judeţul Olt, muzicanţi din Timocul bulgăresc, Taraful din Vinerea, Alba Iulia, Fanfara de la Buneşti, Suceava, Taraful din Greceşti, Dolj, Nea Costină lăutaru’ din Cezieni, judeţul Olt, Ion Covaci, zis Paganini, din Săliştea de sus, judeţul Maramureş, Fanfara din Lămăşeni, judeţul Suceava, Fanfara din Rupea, Braşov, Rapsozii Gorjului, din judeţul Gorj, Grupul "Iza" din Maramureş, Taraful lui Cristi lu’ Cătăroiu din Tismana, Gorj, Fanfara din Smîrdan, judeţul Botoşani, Taraful lui Nistor de la Cetate, din judeţul Dolj, Taraful din Rupea, judeţul Braşov, Banda lui nea Alita Piţigoi, din Gorj, Trei parale şi celebra Fanfară din Dîrvari (Mambo Siria), din judeţul Mehedinţi.
Cei care vor veni la festival vor putea auzi şi vedea instrumente lăutăreşti tradiţionale - vioară, nai, clarinet, ţambal, bas, dar şi ţărăneşti -tilincă, fluier, caval, cimpoi, ocarină.