Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 3 apr 2010 - Anul XV, nr. 78 (4369)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

La Muzeul de Istorie Suceava

Expoziţia foto-documentară “Bucovina catolică”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina Suceava s-a deschis, la începutul Săptămânii Mari, expoziţia foto-documentară „Bucovina catolică”, a artistului fotograf Victor T. Rusu.

 

O sută de imagini cu biserici şi capele catolice

Circumscrisă programului „Paştele în Bucovina”, expoziţia, care etalează o sută de imagini fotografice cu biserici şi capele catolice, relevă (prezentată fiind în paralel cu expoziţia „Sacralitatea ortodoxă în Bucovina” de la Palatul Administrativ sucevean) diversitatea multietnică, multilingvistică şi multiconfesională din perimetrul bucovinean.

Expoziţia, care, ca proiect, s-a conturat în timp pornind de la iniţiativa pr. Iosif Răchiteanu, parohul Bisericii romano-catolice din Rădăuţi (care a propus realizarea unui ghid documentar de prezentare a lăcaşurilor de cult romano-catolice), este organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava de Centrul Cultural Bucovina şi Decanatul Romano-Catolic de Bucovina.

 

„O expoziţie de excepţie”

Într-un prelungit pelerinaj prin localităţile judeţului Suceava, artistul fotograf Victor T. Rusu a realizat un bogat material foto-documentar, din care au fost selectate pentru expoziţie imagini care vizează un număr de 32 de biserici şi capele catolice, de la maiestuosul Sanctuar Marian „Adormirea Maicii Domnului” de la Cacica, până modesta biserică romano-catolică din lemn de la Fundu Moldovei (în care şi orga are tuburi din lemn).

„O expoziţie de excepţie”, aşa cum a spus la deschidere vicepreşedintele CJ Suceava Vasile Ilie, „expoziţie care şi-a găsit bine locul acum, în Săptămâna Mare” şi subliniază „armonia confesională din Bucovina”.

 

„Vom face tot ce ne va sta în putinţă pentru a vesti mesajul catolicismului în Bucovina”

La vernisajul la care, alături de artistul fotograf şi de organizatori, au participat un corp de prelaţi romano-catolici, precum şi reprezentanţi ai comunităţilor etnice sucevene germane şi poloneze, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria pr. Ştefan Babiaş, decan de Bucovina, decedat cu câteva zile în urmă.

Vicarul episcopal Alois Fechet, care a transmis tuturor celor prezenţi salutul PS Petru Gherghel, Episcopul Diacezei Romano-Catolice Iaşi, a apreciat iniţiativa şi organizarea acestei expoziţii, subliniind prezenţa istorică a catolicilor în această zonă şi „sălăşluirea paşnică alături de credincioşii celorlalte culte creştine”.

Aşa cum a spus pr. Andrei Staszkovian, „vom face tot ce ne va sta în putinţă pentru a vesti mesajul catolicismului în Bucovina”.

 

„O bogăţie a locului”

Lăcaşurile catolice de cult, care, după cum a remarcat iniţiatorul proiectului, pr. Iosif Răchiteanu, sunt „o bogăţie a locului”, reprezintă o preţioasă moştenire a înaintaşilor, „moştenire care dăinuie - aşa cum a subliniat Vasile Ursachi, directorul general al Centrului Cultural Bucovina - atâta timp cât este asumată de generaţiile care se succed”.

Dacă despre catolicii germani şi polonezi în această zonă au vorbit Antonia Gheorghiu şi Stanislava Iachimovschi, istoricul dr. Daniel Hrenciuc, directorul coordonator al Direcţiei pentru Cultură Suceava, a marcat prezenţa cehilor, slovacilor, secuilor şi maghiarilor care şi-au „adus contribuţia la blazonul Bucovinei”.

 

„Doar o prefaţă la ceea ce se poate face în continuare”

Valentin Moscaliuc, în calitate de vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Fotografi din Bucovina, l-a prezentat pe Victor T. Rusu ca pe „un fotograf foarte prolific” şi i-a admirat entuziasmul cu care se angajează în numeroase proiecte de promovare a Bucovinei.

Un fotograf „cu ochi atent şi exigent” (aşa cum a accentuat Vasile Ursachi) care a mărturisit la final că ceea ce a prezentat acum „este doar o prefaţă la ceea ce se poate face în continuare”, adăugând că, dacă va exista interes şi susţinere, şi-a propus să ilustreze şi evenimentele circumscrise catolicismului din perimetrul bucovinean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia foto-documentară “Bucovina catolică”.
 Vizualizări articol: 1227 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Expoziţia foto-documentară “Bucovina catolică”4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei